Nevruz, Farsça yeni gün demektir… Baharı müjdeler… Ancak toplum için nevruz çok daha derin etkileri olan ve çok daha geniş anlamları ifade eden bir gündür…
Aynı zamanda bolluğu, bereketi, birlik ve beraberliği ve barışı simgelemektedir.
Eskiden beri, Orta Asya, İran, Kafkas ve Anadolu toplumlarında bayram olarak, şenlik olarak kutlanmaktadır.
Türkiye’de kurtuluş savaşı sonrası, 1922’de Atatürk tarafından kutlanması istenmiştir.
Nevruz da ateş yakıp üstünden atlamanın, sağlık ve mutluluk getireceğine inanılır.
Bayramlar ve inançlar, insan içindir.. İnsanlar birbirinin inancına saygı gösterdikleri sürece, toplum fayda görür… Ancak inancın da diğer insanları istismar etmiyor olması… Topluma zarar vermiyor olması gerekiyor. İnançların siyasi istismar aleti olarak kullanılmaması gerekir… Aksi halde adı terör olur.
Nevruz felsefesi, zengin-fakir herkesin kucaklaştığı bir ortam yaratmaktır… Karşılıklı yardımlaşmayı teşvik etmektir.
İnsanlar karşılık beklemeden birbirine yardım ederlerse, bu hem kendilerinin mutlu olmasına neden olur… Zira vicdan daha rahat olmalarını sağlar… Hem de refah toplumunun oluşmasını sağlar…
Refah toplumunda, herkes mutlu olur… İnsan ilişkileri gelişir… Yani yaptıkları sonunda insana geri döner…
Özetle karşılıksız yapılan iyilik ve yardımlaşmanın da sonunda insan yararını görür.. Bunun için demişler ki , ‘’İyilik yap .. Denize at… Balık bilmezse, halık bilir…’’
Öte yandan bu kadar yararlı bir inanışı temsil eden nevruzu kullanmak ve istismar etmek, kimseye yarar sağlamaz.
Sivil toplum kuruluşları, nevruzu yalnızca bir eğlence ve bayram olarak değil, aynı zamanda toplumu bilinç ve bilgi sahibi yapmanın bir yolu, bir vesilesi olarak kutlamalıdırlar… Bu yolda kutlama organizasyonları yapmaları gerekir.
Örneğin, Nevruzu kutlamadan önce, Kars- Ardahan ve Iğdır kalkınma vakfı “Dünya kış olimpiyatlarının Kars-Sarıkamış, Erzurum ve Ağrı bölgesine alınması için neler yapılmalıdır?” konulu bir panel düzenledi…
Dünya kış olimpiyatlarının Türkiye’de yapılması öteden beri bizimde düşüncemizdi.. Ancak, İTO’nun önceki Başkanı Mehmet Yıldırım bu düşünceyi eylem şekline dönüştürdü… Prof. Dr. Turan Yay başkanlığında bir araştırma gurubu oluşturup, doğunun hem mahalli olarak hem de fizibil olarak Dünya kış olimpiyatları için önemli avantajlara sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Nevruzun topluma barış ve refah getirmede vesile olmasını diliyorum.