KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI TEFECİ FAİZİNDEN DAHA YÜKSEKTİR

Bankaların dağıttığı 28 milyon kart var. Bu kartların bir kısmı, sokaklarda insanlar çevrilip  verilen kartlardır. Sonuçta şimdi 1 milyar 164 milyon YTL tutarında sorunlu kredi kartı oluşmuş durumdadır. Batık oranı yüzde 7.4 tutuyor. 

Kredi kartı mağdurları, hep faiz tuzağına düştükleri için mağdur olmuşlardır. Gel gör ki,  kredi kartları konusunda hazırlanan tasarıda yine faiz sınırı  getirilmiyor.

Tasarıda kartların talep halinde verilmesi şartı yer alıyor… Ancak isteyen banka hazır talep formu yapar… Bu formu yine sokakta imzalatır.

Kart limiti gelirin iki katını aşamayacak… İyi de kart kullananlar yalnızca sabit gelirli olanlar değil ki… Bu gün geliri yüksek olur… Yarın düşer… Veya tersi olur…

Sözleşmede tek taraflı şartlara yer verilmeyecek… Hani sanki tüketici bankayla limit pazarlığı veya faiz pazarlığı yapıyor…

Özetle, kredi kartlarında temel problem, faiz oranlarının tefeci faizinden de yüksek olmasıdır…

Faiz oranları aylık yüzde 5’ten yüzde 10‘a kadar yükseliyor…

Örneğin, en yüksek faiz alan banka Citibank’ın Alış-veriş faiz oranı aylık yüzde 8.45’tir… Nakit çekim faiz oranı da aylık yüzde 9.95’tir. Yıllık  bileşik faiz  yüzde 212’dir…

Düşük oranlardan birisi olan Ziraat bankasının kredi kartları faizleri içinde, gecikme faizi yüzde 5.53 ‘tür… Bu oran yıllık bileşik faiz olarak, yüzde 90.7 faiz demektir…

İki  Banka arasında yüzde yüz de yüze yakın fark var… Enflasyon yüzde 5 iken bir yabancı banka yüzde 212 ve bir devlet bankası yüzde 90. 7 faiz alıyorsa, bunun sorumlusu hükümettir…

BDDK başkanı yüksek tefeci faizleri için:

Bankalar teminatsız kredi veriyor… Çoğu kefil dahi aramıyor.” diyor…

2001 krizinden önce de bankalar rastgele kredi verdiler… Bankaların içi boşaltıldı… Cezasını millet çekti… 50 milyar dolarlık  maliyeti millet ödüyor… Şimdi de teminatsız kredi veren bankalar eğer iflas ederse, nasıl olsa  ve bir yılla sınırlı da olan fona devredilecek… Maceracı bankanın tüm günahlarını bu toplum yüklenecek… Peki sen BDDK olarak ne iş yapıyorsun? Bankaların sağlam çalışıp-çalışmadığını neden denetlemiyorsun?

Yine BDDK başkanı ilave ediyor… “Kredi kartlarında belli oranda batık riski  var… Düzenli ödeyenler, ödemeyenleri finanse ediyor”

Eğer Bankalar sokakta kart dağıtmasalar, sağlam iş yapsalar ve özellikle yüzde 200 gibi tefeci faizi uygulayıp, insanları istismar etmeseler, batık oranı da düşük olur…

Tefeci faizi çoğu insanı çileden çıkarıyor… Kasıtlı olarak ödemiyor…

Öte yandan, bankacılık devletin verdiği bir imtiyazdır… Bankaların bu imtiyazı  halkı istismar etmek için kullanması ve piyasa düzenini bozmasının sorumlusu da devlet adına siyasi iktidardır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir