İHRACAT NEDEN DÜŞTÜ?

Temmuz ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 azaldı. Böylece ihracatımız 44 ay sonra aylık bazda ilk defa azalmış oluyor…

Ayrıca Temmuz ayında dış ticaret açığı ilk defa bir ayda 4.1 milyar dolara yükseldi.

2002 yılından beri, Türk Lirası aşırı değer kazanmaya devam ediyor. Bunun en önemli nedeni Türk Lirası faiz oranının yüksek olmasıdır. 2002 yılından beri, Merkez Bankası gecelik faizleri enflasyona paralel olarak düşürmedi. Veya düşüremedi… Sonuçta yüksek faiz kur üstünde baskı oluşturdu. Ve bugün 1995 bazlı reel kur endeksine göre Türk Lirası yüzde 50 dolayında değer kazandı.

Türk Lirasının değer kazanması ihracatta rekabet gücümüzün düşmesi demektir.

Reel döviz kuru, ithalat fiyatları, ihracat fiyatları ve enflasyonun etkisi altında kalır. Örneğin eğer döviz kurları enflasyona göre reel değerini korumuş olsaydı, başka bir ifade ile dövizin Türk Lirası karşılığı enflasyon oranında artmış olsaydı. Bugün 1 dolar 2.04 YTL olması gerekirdi ve bu durumda bugün ihracatçının eline bir dolara sattığı maldan 1.36 YTL değil 2.04 YTL geçecekti .

 

Bu bir dolar içinde ihracatçı kar’ının da  olduğunu düşünelim… Sonuçta kurlar düşük kaldığı için ihracatçı karı da düşmüş olacaktır.

Türkiye bir süre düşük kurun rekabet gücü üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi çeşitli yollarla telafi etmeye çalıştı. Verimlilik  artışı yaratıldı. Bir süre ihracatçı karından fedakarlık etti. Bu süre üretim maliyetlerini düşürdü. Özellikle krizden sonra reel ücretlerin gerilemesi etkili oldu. Artık işin sonun geldik. Şimdiden sonra eğer kur artışı olmazsa, ihracatımız belki birkaç ay artar… Azalır… Ancak daha fazla zorlama olmaz. İhracatta düşme devam eder.

Kaldı ki ihracatçı iflastan korkar… Bu defa dışarıda kazandığı dövizleri başka şekillerde değerlendirmenin ve zararını kapatmanın yollarını aramaya başlar.

İhracatın çözümü için kur artışından başka bir yol yoktur.

Ekonomide faizleri yüksek tutup, kurları düşük tutarak yaratılan suni iyileşmenin  orta ve uzun dönemli maliyeti yüksek oldu. Kısa dönemde hükümetin devamının yolunu açan, bazılarına spekülatif gelir ve kar sağlayan düşük kur politikası toplumun geleceğini bitiren ve sürdürülemez bir politikadır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir