FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARININ REEL GETİRİSİ

Türkiye İstatistik Enstitüsü Kurumu (TÜİK), Nisan ayında, finansal yatırım araçlarının, TÜFE ile indirgeyerek reel getirilerini açıkladı.
Mevduatın brüt olarak reel getirisi Nisan ayında sıfıra yakın olmuş… Nisandan Nisana son bir ayda ise yüzde 1.03 olmuştur… Eğer stopajı düşersek, bu defa mevduatın yıllık reel getirisi eksi yüzde 0.6 oluyor… Yani mevduat sahibinin reel kaybı oluyor… Parasının satın alma gücü düşüyor… Örneğin, bir yıl önce mevduata yatırdığı para ile 100 kilo pirinç satın alabilenler, bir yıl sonra 99 kilo 94 gram pirinç alabiliyorlar.

Faizlerin düşük olması veya reel faizlerin eksi olması, bir ekonomide sıfırdan fiziki yatırımların artmasına neden olur. Oysa ki Türkiye’de yatırımlarda artış olmuyor. Çünkü, ekonomi çok kırılgan, risk çok yüksektir.
2010 yılı nisan ayında finansal yatırım araçlarının TÜFE’ye göre reel getirileri
Finansal                          Nisan ayı         Son bir yıl
yatırım aracı                      Yüzde               Yüzde
MEVDUAT FAİZİ ( BRÜT)       0.04                  1.03
BORSA                              8.32                 86.38
DOLAR                             -3.30                -15.72
EURO                              -4.33                 -14.23
KÜLÇE ALTIN                    -0.68                   8.54
 
Merkez Bankası bir türlü faiz ayarını tutturamadı… Geçen sene Nisan ayında mevduatın reel getirisi, dünya ortalamasından daha yüksek yüzde 8.73 olmuştu.
Merkez Bankası, kur ayarını da bozuyor… Benim temel amacım, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmektir diyor. Ancak 2004 yılı Nisan ayından beri enflasyon aynı düzeyde duruyor… 2004 Nisan ayında TÜFE yüzde 10 düzeyine düşmüştü… Ekonomik kriz nedeniyle enflasyon tek haneye düştü… Yine çift haneye çıktı.
Hükümet ve MB, Enflasyonu düşüreceğim diye sıcak para girişini kontrol etmiyor. Bu nedenle sıcak para girişi kurların da düşük kalmasına ve Türkiye’nin cari açık vermesine neden oluyor. Nisan ayında ve son bir yılda en fazla reel kayıp veren araçlar, dolar ve euro oldu. Her ikisi de son bir yılda yüzde 15 dolayında reel kayıp getirdi.
2009 yılı Nisan ayında yatırım araçlarının TÜFE’ye göre reel getirisi
Finansal                     Nisan ayı               Son bir yıl
yatırım aracı                 Yüzde                   Yüzde
MEVDUAT FAİZİ             0.93                       8.73
BORSA                        18.18                    -36.40
DOLAR                        -6.12                      16.37
EURO                          -5.02                      -2.48
ALTIN (KÜLÇE)             -9.52                      13.54     

Küreselleşmeyi yaratanlardan IMF bile artık sermaye hareketlerinin kontrol edilmesini istiyor. Türkiye sıcak paraya mahkum oluyor…
Reel faizin eksi olması ve kur baskısı Borsa’ya da balon yaptırıyor. Bir günde yüzde 7 artan veya bir günde yüzde 7 düşen Borsa, ekonomiyi kırılgan yapıyor.
Geçen sene Nisan ayında yıllık yüzde 36.40 reel kaybı olan Borsa’nın, bu sene nisan ayında yüzde 86.38 reel getirisi oldu.
Finansal yatırım araçlarının reel getirisi arasında bu kadar yüksek fark olması aynı zamanda Türkiye’de piyasanın ne kadar kırılgan olduğunu da gösteriyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir