ERKEN SEÇİM VE EKONOMİ

Erken seçimin ekonomi üzerindeki etkisi olumlu oldu.. Kısa dönemli ekonomik etkinin barometresi olan Borsa , erken seçim kararından sonra artmaya başladı.

 

Erken seçimin ekonomiye olumlu etkisinde AKP ‘nin yanluşları ve CHP’nin doğruları öncelikli oldu.

 

1.AKP ‘nin Cumhurbaşkanlığı konusundaki katı ve uzlaşmaz tutumu , piyasaları gerdi. Siyasi anarşi endişesi yarattı. Gerek yabancı sermaye ve gerekse piyasalar endişe duymaya başladı. AKP ‘nin yarattığı , sıcak para endişe duymaya başladı. Erken seçim kararını , piyasalar kurtuluş olarak algıladı.

 

 

 

 Aslında , yabancı basında da , AKP’ nin piyasaları gerdiği ,erken seçimin ise rahatlattığı sık –sık yazıldı.

 

2. AKP’nin gerçek yüzü ortaya çıktı.. Meclis Başkanının tutumu , başbakanlık müsteşarının ‘’ Cumhuriyeti ve devleti şeriata göre yeniden düzenlemek gerektiği konusundaki ‘’ tezi  ve bu teze verilen üstü kapalı destek ,  başbakanın aynı konuda üstü kapalı vurguları toplumun kafasında hep soru işaretleri olarak yer aldı. Cumhurbaşkanlığı adayı konusunda başbakanın aynı çekirdekten  birisini ‘’kardeşim Gül adayımdır ‘’ diye açıklaması , bu şüpheleri gün yüzüne çıkardı.

 

Piyasalar , yerli ve yabancı yatırımcılar , Avrupa Birliği , Başbakanın kendilerini kullandığını anladılar… Başbakanın piyasaların  ve AB ‘nin arkasına saklanarak politika yaptığını anladılar.  Erken seçim kararı kendilerini rahatlattı.

 

  

CHP VE BAYKAL PİYASALARA OLUMLU SİNYAL …

 

3. CHP  orta ve uzun dönemde, daha açık ve daha şeffaf bir politika uygulayacağı belli oldu.  CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ‘ın ‘’ ulusal sanayileşme programı ‘’  ‘’ ekonomide dünya ile bütünleşme ‘’ yaklaşımı , ‘’AB’ ye daha samimi ve gerçekçi bakış açısı ‘’ piyasalara , Dünya Kamu oyu ve uluslar arası piyasalara güven verdi. Piyasalar , CHP iktidarına şimdiden olumlu bakmaya başladı.

 

Özetle , piyasalar Yeni hükümet ve yeni Meclis ‘le ilgili olumlu beklentiler içine girdi.

 

24 TEMMUZUN TOPLUMSAL MALİYETİ

 

Piyasalar erken seçime olumlu baktı.. Ancak eğer bu seçim 24 temmuz yerine 24 haziranda olsaydı , topluma olan maliyeti daha az olurdu.

 

AKP Cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısızlığını , halkın AKP olan tepkisinin meydanlara yansımasına bir tepki olarak ve toplumu cezalandırmak için  24 Temmuz tarihini belirledi. 24 Temmuz tarihi Yüksek seçim kurulu kararı değil, AKP’nin kararıdır.. AKP yazın ortasında seçim kararı vererek :

 

  1. Özellikle Güneyde , kavurucu yaz sıcağı altında seçim yaptırmak , insanlara bir nevi ceza vermek demektir.
  2. Yaz tatiline çıkanların çoğu CHP’ ye oy veren Kitlelerdir. AKP bunu hesap ederek , kurnazlık yaptı.. CHP ‘yi vurmak istedi.
  3. Türkiye de , 1946 seçimlerinden bu güne kadar yapılan 14 seçimden hiç birisi temmuz ayında yapılmadı.
  4. Yaz’ın çiftçi tarladadır. Mevsimlik işçiler kendi bölgeleri dışındadır. AKP ‘çiftçinin kendisine olan güvensizliğini ve tepkisini bildiği için , onları sandık dışında tutmak istedi.. Bu nedenle seçimi yazın ortasına aldı.

 

  1. Halk seçim için tatilden geri dönmek zorunda kalacak. Bu sırada trafik sıkışıklığı yaşanacak . Seçimin halka maliyeti yüksek olacaktır.

 

  1. 24 temmuzdan iki gün önce ve iki gün sonra , aşağı yukarı beş gün , turizm sektörü darbe yiyecektir. 

 

 

AKP çıpındıkça çamura battı.. Ancak bunun acısını halktan ve muhalefetten  çıkarmak istemesi , bumerang etkisi yapacaktır. 

 

  

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir