Kasım ayında Tüketici fiyatlarında ortaya çıkan artış (TÜFE ) oranı yüzde 1.95 oldu. Bu bir aylık artış birçok sanayileşmiş ülkede bir yıllık artışa eşittir.
Ayrıca bu artış son beş yıldır kasım ayında meydana gelen en yüksek TÜFE oranıdır.
Kasımdan – kasıma 12 aylık TÜFE oranı da yüzde 8.40 tır. Ve anlaşılan odur ki bu sene enflasyon oranı yüzde 9 dolayında olacaktır.
Aslında enflasyon oranı 2004 yılı başlarında yüzde onlar seviyesine inmişti. 2004 mart ayında TÜFE oranı yüzde 11.83 idi. Bunun nedeni güçlü ekonomiye geçiş programı olarak adlandırılan ve fakat aslında tamamıyla toplam talebi kısmaya odaklanmış 2001 yılındaki programdı. Bu nedenledir ki o zaman bu programı yapanlar bunun bir yangın söndürme programı olduğunu ifade etmişlerdi.
2004 yılı dahil bu güne kadar enflasyon oranı aynı yerde sayıyor. TÜFE 2004 yılında yüzde 9.3 , 2004 yılında yüzde 7.72 ve 2006 yılında yüzde 9.65 oldu.
Enflasyonun 2002 seçimlerinden 14 ay sonra tek haneye düşmesi 49 . hükümetin değil , hükümetin aynen uyguladığı bu programın sonucudur. Hükümetin yanlışı bu kısa vadeli programı bu güne kadar aynen uygulamasıdır. Eğer 2004 başında bu program yerine yeni bir yapısal dönüşüm programı uygulanmış olsaydı , bu gün enflasyon sorunu tam olarak çözülmüştü.
İSTANBUL ENFLASYONU :2.49
Kasım ayında İstanbullular Türkiye ortalamasının üstünde bir enflasyon yaşadı. İstanbul’da TÜFE ‘de aylık artış yüzde 2.49 oldu.
Öte yandan yine TÜFE ‘ endeksinde yer alan giyim ve ayakkabıda fiyat artışı yüzde 4.30 , Konutta yüzde 4.01 ve ulaştırmada yüzde 2.50 oldu. Bu harcama gurupları halkı daha çok ilgilendiriyor. Ağırlığı daha fazladır.
Üretici fiyatları endeksinde (ÜFE ) ise, kasım ayında motorinin toptan fiyatı yüzde 13.66 arttı. Motorin sanayide de ve ulaştırmada girdi olduğu için , önümüzdeki aylar bu artış perakende fiyatların artmasına da neden olacaktır.
Geçmiş son üç yılda yıllar Aralık ayında TÜFE oranları , sırasıyla 2004 yılında yüzde 0.32 , 2005 te yüzde 0.42 ve 2006 da yüzde 0.23 oldu. Bu sene aralık ayının biraz daha yüksek çıkması bekleniyor. Bu şartlarda 2007 enflasyonu yüzde 9 dolayında olacaktır.
ENFLASYON HEDEFLEMESİ LAFTA KALDI
İki yıldır MB ‘nın enflasyon hedeflemesi lafta kalıyor… Bu sene enflasyon hedefi yüzde 4 olarak tespit edilmişti. Bu hedeften yüzde 125 sapma oluyor.
Bu güne kadar enflasyon hedeflemesine giden 17 kadar ülke ya ilk sene veya ikinci sene başarılı oldu. Bizde 2 yıl üst üste yüzde yüzden fazla sapma olması , MB’nın güvenirliliğini olumsuz etkilemiştir.
Enflasyon hedeflemesinde tüm para politikası araçları hedef enflasyonu tutturacak şekilde düzenlenir. Faiz oranlarının yüksek tutulması da aynı amaçladır. Piyasaların ve kamu oyunun , enflasyonu düşürmek için faiz gibi maliyetlere olan tepkisi azalır. Ancak hedeften sapma bu kadar yüksek olduğu için , bu defa güvensizlik artar. Ülke riski artar.
Bu günkü kısa vadeli politikalarla , Enflasyon hedefinin tutturulamayacağı anlaşılmıştır. Bu nedenle yapısal çözümlere ağırlık veren yeni bir program gerekiyor.