Başbakan , İstanbulun Bu nüfusla işi zor diyor. İstanbula gelenler keyif çatmak için gelmiyorlar. Ya işsizdir.. ya açtır… veya gelenlerin parası var ve fakat daha çok kamu hizmeti almak için geliyorlar.
Parası olanda , yolu olmayan , altyapısı olmayan , doktoru olmayan ve okulu olmayan köyde kalmak istemiyor.
Bu göçü yasakla durdurmayı kimse düşünemez.. yapılması gereken köye de iş – aş ve alyapı götürmektir.
Başbakan seçimden öncede köye dönüş projesinden bahsetmişti. Ne var ki yatırımların dağılımına bakarsak , Doğu Anadaoluya verilen teşvikli yatırımlar toplam içinde ancak yüzde üç tutuyor.
Aslında toplam köy sayısı 37.141 dir.. Hükümet köylere KÖYDES projesi ile su ve yol yapıyor. Başbakan sık sık bu projeyi övüyor. Ancak Acaba hükümet köye hizmet götürmezse başka ne yapacak ? Aksi halde Halk neden vergi verecek ?
KÖYDES İSTİSMARI
Kaldı ki KÖYDES devlet denetimine tabi değil.. AKP yönetimi köy hizmetlerini kapatarak , Sayıştay denetimine tabi olmayan KÖYDES’i kurdu.
KÖYDES projelerinin AKP ‘li il başkanlarının denetiminde olduğu söyleniyor. Sayıştay denetimine tabi olmadığı için , KÖYDES’ kaynakları çar-çur ediliyor.
Üstelik özelleştirme gelirlerinin bir kısmı da bütçe dışından KÖYDES’e aktarıldı. Özelleştirme gelirlerinin denetimsiz kullanması , vatandaşlar arasında da huzursuzluk yaratıyor…
Aslında köye dönüşten vazgeçtik , önce köyden kente göçü durdurmak gerekiyor.. Bunun içinde bir tek suyla hayat yürümüyor .. Yinelemek gerekirse ,Köylüye iş ve aş sağlayacak yatırım yapmak , öncülük etmek gerekir.
TARIMDA İŞLER ZOR
IMF’ nin talimatıyla , tarıma verilen destekler yarı yarıya azaldı..
Kredi sübvansiyonları kaldırıldı.. Çiftçinin eline geçen fiyatlar enflasyonun altında kaldı.. Tarımda aracılar kazandı..
Tarımdan emekli olanlar asgari ücretin de altında maaş alıyorlar… Örneğin birinci basamaktan emekli olanlar 150 -200 Euro emekli maaşı alıyor..
Kırsal kesimde yaşayanların üçte biri işsiz .. İşi olanlar da bir- iki ay çalışıyor.. On ay yatıyor.
Köylere ve kasabalara yapılan okulları da , hayırsever kurumlar ve vatandaşlar yapıyor.. Ancak bu okullarda da yeterli sayıda öğretmen bulunmuyor..
Sağlık hizmeti ise Allaha kalmış.. Kışın insan sırtında veya kızaklarla köyden – kente hasta nakli , yabancı olmadığımız manzaralardır.
NÜFUS KAYBI OLAN İLLER
Son yıllarda birçok ilin nüfusu azaldı.. Nüfusu azalan iller arasında Artvin , çorum , Kars , Kırşehir , Sivas, Tunceli , Bayburt , Bartın , Ardahan ve Kilis gibi kırsal kesim ağırlıklı illerdir..
Fak- fuk fonundan insanlara iane gibi dağıtmak , ekonomik sorunu çözmez.. Köylü Lafla peynir gemisinin yürümediğini bizzat yaşıyor.. Köye dönüşten önce , köydeki insana aş ve iş imkanı yaratarak onları yerinde tutmayı becermek gerekir.