DOĞRUSU NEDİR?

ABD ve Avrupa borsalarında dalga boyu yüzde 5-10 arasında iken bizde yılbaşından bugüne kadar İMKB 100 Endeksi yüzde 30 düştü. Son aylarda 6 milyar dolar sıcak para çıktı.

2007 büyüme oranı yüzde 3.2 iken, TÜİK bir manipülasyonla 4.5 olarak açıkladı.

Enflasyon, 2004 nisan ayında yüzde 10 dolayında iken, aradan 4 yıl geçti. Nisan 2008’de yeniden yüzde 10’u geçti.

2007 yılında büyüme oranı düşerken, AKP’yi kapatma davası yoktu. AKP Hükümeti enflasyonu 4 yıldan beridir yüzde 10 dolayından aşağı düşüremedi…
Bu gelişmeler AKP’nin kapatılma davasından öncedir… Dolayısıyla davayla bir ilgisi yoktur.

Standart and Poor’s, Türkiye’nin kredi notunu durağandan, negatife çevirdi. Standart and Poor’s’un Türkiye analisti, “Türkiye yatırımcı güveni açısından kırılgan bir durumdadır. Kredibilite önemli” Dış çıpa gerekli… Bu da IMF olabilir.

Türkiye’ye bu kırılganlığı, kapatma davası ve CHP’nin laikliğe olan tasallutlarla mücadelesi mi getirdi?

Diğer önemli raiting kurumu Moody’s de, kredi notunu düşürmedi ve fakat düşüreceğini ima etti. Moody’s “Türkiye’nin yüksek oranda dış finansman zorunluluğu bulunuyor” dedi. Moody’s böyle söylerken, Devlet Bakanı M. Şimşek; “Dış borcu endişe kaynağı olmaktan çıkardık” diyor.

Türkiye’nin dış borcu önemlidir

DOĞRU olan Moody’s’dir. Çünkü Türkiye’nin dış borcu yalnızca devletin dış borcu değildir. Özel sektörün dış borcu, bankaların dış borcu da Türkiye’nin dış borcudur. Dış borçların ekonomik etkileri, özel veya kamu olsun aynıdır. Değişmez.

İster devlet, ister özel sektör alsın, dış borç alındığında ülkeye döviz veya karşılığında mal ve hizmet girişi olur. Milli gelir artar. Tersine geri ödendiğinde yurt dışına kaynak çıkışı olur. Milli gelir azalır.

Yine kim olursa olsun, dış borç ödendiğinde ayrıca dövize ihtiyaç olur. Döviz talebi artar.

Türkiye’nin dış borcu (2007 IV çeyrek)

…………………………………………………..2002…… 2007
Kamu dış borcu …………………………75.6………73.3
Özel sektör dış borcu …………………63.7………158.0
Toplam dış borç ………………………..160.7…….247.2

AKP iktidarında kamunun dış borcunda az bir düşme var. Ancak özel sektör dış borcu 100 milyar dolar kadar artmış.

Bunun iki nedeni var…

Bir… Özel sektör içeride faizler yüksek olduğu için dışarıdan borç alıyor.

İki… Özel sektör dışarıdan yüzde 3 faizle borç alıyor… Getirip içeride yüzde 18 faizle Hazine’ye borç veriyor.

Bu nedenle Hazine yerine artık özel sektör borç dış borç alıyor. Kur artışı özel sektörü korkutuyor. Ekonominin aşırı kırılgan olmasının bir nedeni de budur.

AKP hovardalık yaptı

TÜRKİYE bir yandan geçen sene 38 milyar dolar olan bu sene daha da artacağı tahmin edilen cari açığını finanse etmek için dış kaynak bulmak zorundadır. Dış borcunu ödemek için de dış kaynak bulmak zorundadır.
AKP 5.5 yıldır, borçla – sıcak parayla hovardalık yaptı. Milleti borç- harç içinde bıraktı. Bu hovardalığını oya çevirdi. Bu hovardalıktan arpalananlar ve AKP şimdi “Aman AKP’yi kapatmayın ekonomide sıkıntı olur” diyor.

Sonuç: Ekonomi yönetimi henüz ekonominin aşırı kırılgan olduğunun, bunun da ancak yapısal çözümlerle önleneceğinin bile farkında değil. Yapısal çözümleri yasa çıkarmakla sınırlı zannediyor. Gerçekte yapısal çözüm, piyasanın yeniden yapılanması, kamu sektörü- piyasa dengesinin yeniden kurulması, sektörler arasında denge sağlanması… Arz- talep dengesinin sağlanmasıdır.
AKP Hükümeti bunları bu güne kadar öğrenmedi… Artık bu saatten sonra öğrense de bir şey yapamaz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir