DOĞANIN GİZLİ BIRAKILMIŞ HARİKASI :ÇILDIR..

Dünyanın görülmeye değer yüz harikası içinde , çıldır gölü de yer alıyor.. Bu gölü ilk defa görenler , Bütün  Dünyanın tanıdığı İsviçredeki göllerden daha güzel olduğunu söylüyorlar..

Kaldı ki , Gölün karayla dar bir bağlantısı olan Akçakale adasında , Milattan 6000 yıl öncesine giden , yani taş devrine ait kalıntılar bulundu.. Bu adada tarihin her döneminde yerleşme olmuş.. Kilise kalıntıları , osmanlıdan kalan kale kalıntıları var.

Kışın göl buz tuttuyor.. Üstünden atla çekilen kızaklar geçiyor.. Buz sporları için bulunmaz imkanlara sahiptir. 

Göl çevresi , organik tarıma çok elverişli bir çevredir..

Gel gör ki her  yerde olduğu gibi göl çevresi de devlet tehditi altındadır.. Çünkü devlet göldeki barajı beslesin diye su tunelleri yapmış.. Uzak çevreden yağmur sularını topluyor.. Toplanan  yağmur suları ve   getirdikleri gölü kirletiyor.  Üstelik bu sular Çıldır platosunu sulayan ve verimi artıran doğal  sulardı.. Şimdi plato da tehlike altına girmiş bulunuyor.

Çıldır , 1578 – 1867 yılları arasında , Osmanlı imparatorluğunun 18 eyaleti olmuştur. Osmanlı  zamanında adını bugünden daha çok duyurmuştur. 

Çıldır için doğanın gizli harikası diyorum.. Çünkü  Yöreyle iligili birkaç derneğin , çok çalışkan bir vali olan ardahan valisi Murat Yıldırım’ın ,  çıldır kaymakamı  Hüseyin Yılmaz,  belediye başkanı nizamettin çoşkun ve   Çıldır göl festivalini başlatan eski belediye başkanı Ercan şirinin ile gazeteci umut kılıç’ın Çıldır’ı duyurmak için ne sesleri yetiyor..  Nede yeterli mali olanakları var..

Aşık Şenlik sempozyumu ve Çıldır Göl festivali bu nedenle düşünülmüş etkinliklerdir.. Bu etkinlikler , Cuma , cumartesi ve günleri devam etti.. Bu gün Pazar, göl festivali ile sona erecek.

Çıldırın  şeytan kalesi,  hammer tarihinde iblis kalesi olarak geçiyor.. Kurulduğu sarp kayalığa bakınca  , bu kalenin ancak bir şeytan işi olabileceği imajı oluşuyor.. 10 ağustos 1578 yılında , osmanlı imparatorluğu ile İran arasında , osmanlıların galip geldiği savaşta çıldır ovası ve bu kalenin eteklerinde yapıldı.

Devlet  henüz binlerce turist çekecek bir özelliği olan bu kalenin yolunu bile yapmamış.. Bu yol için ödenek ayrılmıyor..

Öte yandan , Çıldırlı  Aşık şenlik  uluslarası önemi olan bir halk şairi ve halk kahramanıdır.. 93 savaşı denilen 1878  Osmanlı- Rus savaşında , 93 koçaklamasını yazmıştır.. Bu koçaklama da ‘’can sağ iken yurt vermeniz  düşmana ‘’ dizeleriye halkı galayena getirmiştir.

 Aşık Şenliğin Çıldıra övgüsünü gösteren bir dörtlüğü şöyledir:

Sefil Şenlik aha düşüp , eşk ucundan zardadı.. ( Şenlik aşk yüzünden sıkıntıdadır.)

Ol hudanın bir nişanı en iptida nurdadı ,

Can gurban olsun çıldıra , edep erkan ordadı,

Diyari gurbet ellerde , gadir bilen görmedim ( Çıldırlı dışında kadir bile gömedim  )

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir