Demokrasi Kuşatma Altında

Freedom House ; Dünya özgürlükler evi endekslerine göre Dünya’da demokrasi ağır bir tehdit altındadır.

Fredoom House , İnsan hakları ve siyasi özgürlükler olarak , ülkeleri özgür , kısmen özgür ve özgür olmayan ülkeler şeklinde üç kategoriye ayırıyor. Türkiye 1972 yılından 2017 yılına kadar kısmen özgür ülke statüsünde idi. 1980 darbesi bile  bu statüyü değiştirmedi. Ancak , O hal uygulamaları ve kişiye özgü başkanlık sistemi sonucu 2017 yılından sonra’’ özgür olamayan ülke ‘’statüsüne geriledi.

Endekse göre 2005 yılından 2020 yılına Dünyada özgür ülke sayısı 89’dan 82’ye geriledi. Özgür olmayan ülke sayısı ise 45’den 54’e yükseldi. Dünya demokrasiden hızla uzaklaşıyor.

Fredoom House ; Dünyada demokrasinin aşınmasında  ABD , Çin , Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin de  büyük günahı olduğunu  belirtiyor.

  • ABD Türkiye ve Mısır gibi geleneksel ortaklarının demokrasiyi ihlallerine göz yumdu ; diplomatik olarak kazanmayı umduğu Rusya’da Putin ve Kuzey Kore’de Kim Jong olmak üzere zalim liderlere izin verdi ; Suudilere silah satışını engellemek isteyen kongre çabalarını veto etti.
  • Çin , Uygurlara karşı Dünyanın en aşırı etnik ve dini zülmunu yaparken, Sincan’da kültürel imha yaparken ,ABD ve Dünya seyretti.
  • Hindistan demokratik normlardan ayrıldı , Hindu Milliyetçiliğini tırmandırdı. Tepki görmedi.

Rusya’ya gelince  açıkça görüyoruz ki ; Rusya  Putin’le tam  diktatörlüğe geçti. Ama yetmedi etkili olabildiği ülkeleri de aynı çizgiye çekmek için Rus halkının kaynaklarını kullanarak savaş veriyor. Otokrasinin olduğu ülkeleri destekliyor. Maalesef bunda da kısmen başarılı oldu.

Sovyetlerden ayrılan 28 ülke içinde yalnızca 5 ülke demokrasiye geçebildi. 8 ülkede  diktatörlük var. Diğerlerin de ise demokrasi can çekişiyor.(Aşağıdaki tablo)

SOVYETLERDEN AYRILAN GEÇİŞ ÜLKELERİNDE DEMOKRASİNİN DURUMU

Demokrasiyi yemek- içmekten önce gördüğünü söyleyen Avrupa Birliği neden üyesi olan Macaristan’ın otokrasiye gitmesine göz yumuyor

Fredoom House  bir önceki 2020 raporunda , son on yılda Dünyada demokraside en fazla puan kaybeden ülkeler gösterilmiş. İlk sırada Burundi var. Burundi on yılda 32 puan kaybetmiş. İkinci sırada ise maalesef Türkiye var. Türkiye on yılda 31 puan kaybetmiş.

Hatırlatmak  gerekirse ; Burundi, Afrika’nın güney doğu ortasında , 8 milyon nüfuslu , kabilelerin savaştığı , fert başına 783 dolar olan Dünyanın en fakir ülkesidir.

Türkiye ye ait bu verileri bütün dünya yakından takip ediyor. Bizim için kabul edilemez bir tablodur. Duyarlı olan herkes rahatsız olur.

Sonuçta ; neden İnsanlık demokrasiye sahip çıkamıyor ? sorusu öne çıkıyor .

Dünyada otokrasinin tırmanmasının bir çok nedeni var … Başta İnsanların  tercihlerinde miyop olması geliyor.  İnsanlar daha küçük te olsa kısa vadeli çıkarları tercih eder. Diktatörler , popülist davranır, ülke geleceğine göre değil, kısa dönemli siyasi çıkarları için kamu kaynaklarını dağıtarak , milli ve dini duyguları okşayarak ayakta kalmaya çalışırlar. Kötü niyetli birisi seçilmiş te olsa bu yolla kolayca diktatör olabiliyor. Hitler de seçilmişti. İnsanlık ikinci Dünyada yaşadığı felaketi çok çabuk unuttu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir