AVRUPADA KRİZİ KİM ÇIKARIYOR?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İspanya’nın kredi notunu A3’den üç basamak düşürerek Baa3’e getirdi ve negatif görünüme aldı.

 

 

Moody’sin not düşürmesi , piyasaları da olumsuz etkiliyor… Krizin derinleşmesine neden oluyor. Bu yolla Kredi derecelendirme kurumları hizmet ettiği sermayeye de zarar vermiş oluyorlar.

 

Kaldı ki , Moody’s  İspanyanın notunu 3 derece birden düşürdü .Moody’s ‘in A3 notu , kredi  derecelendirme sıralamasında  üst orta sınıfı gösteriyor. Baa3 ise, alt orta sınıfı gösteriyor.  Moody’sin İspanyanın notunu 3 derece birden düşürmesi , bu kuruluşlarla ilgili dünya kamu oyunda var olan  güven sorununu  negatif etkiledi. Güvensizlik arttı.  Çünkü , İspanya bir gecede krize girmedi. Henüz krize girip girmeyeceği de belli olmadığı halde neden bir derece değil de üç derece birden

indirdi ? Bu güne kadar neden bekledi ?

 

İspanya’nın kredi notunun 3 derece birden  düşürülmesine sebep olarak  İspanyol bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için 100 milyar Avroya kadar dış kredi yardımı verilmesi kararı gösteriliyor. Bu  sebep  kredi notunun 3 derece düşmesini gerektirecek bir sebep değildir. 

Belki zaman içinde İspanyanın kredi notunu düşürecek nedenler vardı… Söz gelimi 2009 krizi ile birlikte , AB’ de birçok ülkede bankalar sermaye artırdı ve  yeniden yapılandırmaya gittiği .. Ancak geç kaldı.  İspanyanın geç kaldığı da  bizzat başbakan tarafından açıklandı.

 

Euro  Bölgesi ülkeleri ve  siyasiler , yaşanan  borç ve istikrar  sorunun  temelinde  yatan nedenleri tartışmak yerine günlük olayları tartışmayı tercih etti. Bu Anlayış , bir nevi gerçeği görmekten kaçınma ve sorunu kendi dışındaki ülkelere itme anlayışıdır. Bu nedenledir ki ,öncelikle  Sarkozy ve Silvio Berlusconi gibi gayri ciddi politikacılar elendi.

 

Yunanistan’da  ise şimdi Euro’dan çıkış çığlıkları büyük olasılıkla iktidar olacak hükümetin Anyayı- Konyayı görmesinden  sonra sönecektir.

Ekonomik işbirliği ve Kalkınma Teşkilatı,OECD tarafından hazırlanan Euro Bölgesi’nin yeni ekonomik raporu  Euro Bölgesi’nin bu günkü  ekonomik durumunu ‘’ mütevazı büyüme ortamında artan tasarruf baskısı’ şeklinde özetlemektedir.

Gerçekten Avrupa birliğinde bu yılın il çeyreğinde , büyüme oranı sıfır oldu. Almanya yüzde çok düşük 0,5 büyüdü… İspanya yüzde -0.3 , İtalya  yüzde – 0.8  oranında küçüldü.

OECD raporuna dönersek , yine bu  Raporda Avrupa’daki   krizin tohumlarının  20 yıl önce atıldığı vurgulanıyor.  Avrupa ülkeleri arasında rekabet gücündeki farklılıkların uzun yıllardır mevcut olduğu, ortak para birimi Euro’ya geçilmesinin ardından bu farklılıkların akut bir krize dönüştüğü ifade ediliyor.

Gerçekten Para birliği  ,  krize giren ülkelerin, para ve kur politikasını değiştirerek  anında önlem almalarını  engelliyor. Krize giren ülkelere yapılacak destekler  konusunda ,diğer ülkeler en az maliyetle kurtulmak istiyor. Bu  durumu Almanya’nın tutumunda daha net  olarak görüyoruz.  Sonuçta sistem hantallaşıyor… Çözüm sürüncemede kalıyor. Sorun büyüyor.

Bu saydıklarım aslında para Birliğinin sakıncalı yanlarıdır. Euro Bölgesi yaşadıklarından da ders alarak , sistem için  daha pratik  çözümler almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir