ALTYAPI EKSİKLİĞİ DOĞUYA YATIRIMI ENGELLİYOR

Başbakan , Dış Ekonomik İlişkiler  Kurulu toplantısında, ‘’Doğuyu teşvik yasası ile canlandırmak istiyoruz.. Fakat orada doğmuş , büyümüş , ekmeğini yemiş olan girişimcimizi oralara taşıyamadık ‘’ dedi. 

Aslında hatır için  veya vefa için , bir şehre bir yöreye yardım yapılır.. Ancak yatırım yapılmaz.. yatrım yapmakta iktisadi açıdan  doğru değildir.. Çünkü rasyonel olmayan , verimli olmayan bir yatırım yaparsanız  ,bölgeye kötülük edersiniz.. Bölgenin ve Ülkenin gelişmesini geciktirmiş olursunuz.. Ayrıca işadamı yanlış yatırım yapıp iflas ederse, ne kendine hayrı olur , neden bölgeye yardım yapabilir.

Hükümetin görevi ülkede yatırım ortamı yaratmaktır..   Özel sektöründe yatırım için ön şartı , altyapı yatırımlarıdır.. Altyapı yatırımı olmayan bir yere hiçbir yatırımcı gitmez.

Devlet neden yatırım yapar ?

 

1)   Ülkede sermaye birikimi oluşmamıştır.. Büyük yatırımları devlet yapar.. örneğin , Örneğin 1933 te başlayan  Devletçilik döneminde  bu gerekçe ile devlet , sümerbank gibi fiziki yatırımlarla , altyapı yatırımı yapmıştır.

2)   Tekel niteliğindeki veya tekelleşme eğilimi olan sektörlerde tüketicinin istismar edilmesini önlemek için de devlet fiziki yatırım yapar..

3)   Köprü , yol , baraj , sulama gibi altyapı yatırımlarını yapmak zaten devletin asli görevidir.

Türkiye de devlet yalnızca altyapı yatırımlarını yapıyor.. Ancak yapıyor sözü de lafta kalıyor.. Çünkü yapamıyor.

IMF’nin önşartı olaraka Bütçede  Faiz dışı  fazla oranını tuturmak için harcamalarda kısıntı yapmak gerekiyor.. Cari harcamalar içinde maaş ve ücretlerde daha fazla kısıntı yapılamıyor.. Sosyal güvenlik açıklarını da kapatmak zorundadır.. Borç faizlerini ödemiyorum diyemez. Hükümet Tek kısıntıyı  yatırımlarda yapıyor.. Doğuda altyapı eksikliği , yatırım açısından sorun yaratıyor..

Üstelik altyapı yatırımları giderek te azacağa benziyor..

Kabul edilen 2007- 2009 orta vadeli mali plana göre  kamu yatırımları azalmaya devam edecek.

Plana göre , 2007 yılında kamu yatırımlarının GSMH’ ( Gayri Safi Milli Hasıla) ya oranı yüzde 2.1 iken , 2009 yılında yüzde 1.9’  gerileyecektir.

Özetle Başbakanın, doğuda doğup , batıda iş yapanlara serzenişte bulunması gerçeği yansıtmıyor.. Eğer Hükümet görevini yapar, altyapıyı tamamlarsa bırakın o yörede doğmuş olanları.başkaları da  gider..

Zaten genelde bakarsak , doğu illerinden gelip , batıda iş yapanların tamamı kendi yörelerine destek olan insanlardır.. Büyük şehirlerde dernekler ve vakıflar kurarak bu yolla veya doğrudan doğruya herkes kendi köyüne , kendi şehrine okul ,öğrenci yurdu , öğretmen evi , park , hastane yapıyor.. Su getiriyor..

Örneğin , biz 1992 yılında Kars – Ardahan –Iğdır kalkımna vakfını kurduk..  Bu vakıf üyeleri veya vakfın bulduğu insanlar , Karsa ve Ardahana çok sayıda Üniversite ve yöre için okul , yurt , park , öğretmen evi, spor salonu ve kütüphane yaptı ve devlete bağışladılar.. O kadar ki , Örneğin İsmail Aytemizin Karsa yaptığı bu  tür yatırımlar 5 milyon dolar tutuyor.. Beş milyon doları bağışlayan bir işadamı ,aynı parayla karsa bir fabrika kursa , fabrika çalışmaz.. Yahutta harcı borcunu kurtarmaz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir