CHP Genel Başkanı sayın Baykal , Salı günü gurup toplantısında Türbanın Anayasaya girmesini , ‘’Tarihin kırılma noktası ‘’ olarak ifade etmiştir.
Şimdiye kadar AKP ‘yi destekleyenlerin AKP ‘nin bir muhafazakar parti olduğunu , radikal bir zihniyet değişikliği istemediğini , bu konudaki endişelerin yersiz olduğunu düşündükleri için destekleri anlaşıldı. Türbandan sonra işin gerçeği ve ciddiyeti ortaya çıktığı için özellikle medya bu zihniyet değişikliği talebine karşı çıkmaya başladı.
Her şeyden önce , Türbanın bir inanç , bir öğrenci özgürlüğü ve bir demokratik hak olarak topluma lanse edilmesinin altında , laiklikten rövanş almak niyetinin olduğu anlaşıldı. Çünkü , türban nedeniyle Üniversiteye gitmeyenlerin çok az olduğu , gerek öğrenci sorunları ve gerekse Üniversite sorunları karşısında önemsiz olduğu ortaya çıktı.
Sabancı Üniversitesinden Ersin Kalaycı ve Boğaziçi Üniversitesinden Binnaz Toprak ‘ın yaptığı anket sonuçlarına göre Üniversiteye gidemiyen kızların yüzde dağılımı şöyledir :
Okumaya ailesi izin vermiyor ……….10.5
Sınavı kazanamayanlar………………..29.5
Evlendiği için Üniver.ayrılanlar………14.6
Çalışmak zorunda olanlar……………..14.0
Ailesinin maddi imkanı olmadığı için…6.3
Türban yasağı nedeniyle……………….1.0
AKP Üniversite önünde biriken 1 milyon 200 kişiye çözüm düşünmez iken , türban yasağı nedeniyle Üniversiteye giremiyen yüzde birle uğraşıyor.
SKOLASTİK DÜŞÜNCE
AKP ‘nin Üniversitelere bakış açısı ve kurumsal niteliğine yaklaşım tarzı yanlıştır. AKP ‘nin Üniversiteleri kullanmak istemesi Üniversitenin bilimsel bağımsızlığını zayıflatmaktadır.
Siyasi iktidar Üniversiteleri çalışamaz duruma sokmuştur. Cumhurbaşkanı Üniversiteler arası kurumun seçip , YÖK üyesi için önerdiği Şener’in tayinini bekletmektedir. Daha sonraki adayların atanması yapıldığı halde , birisinin bekletilmesi tarafsızlık ilkesine aykırıdır.
AKP ‘nin Türbanı anayasaya sokması , Üniversitelerde kamplaşma başlatmıştır. Şimdi Bilimsel düşünce de tehdit altındadır. Türbanı önde tutan skolastik düşünce ile Üniversitelerde okutulan bilimsel düşünce zıt yöndedir. Ortaçağ düşüncesi olan Skolastik düsünce , dar düsünce, sınırlandırılmıs düsünce demektir. Bilinen bir düşüncenın dışında hiçbir düsünceye hayat hakki tanımamaktır. Olaylara siyah beyaz bakmaktır. Bu skolastik düşüncenin Darvin teorisinin yasaklanmasını isteme ihtimali yüzde yüzdür.