YANLI VE YANLIŞLAR ÖNÜMÜZÜ TIKIYOR

Referandum için kamuoyu araştırma şirketleri tarafından son bir yılda 70 anket yapıldı. Bu anketler içinde farklı tarihlerde yapılmış olmasına rağmen referandum sonuçların en yakın olanları: 

 

70 Anket içinde, evet ’in ve Hayır’ın abartılı çıktığı anketler de var…

Eveti abartılı olarak en yüksek gösteren 5 anket kuruluşunun ortalama yanılma oranı yüzde 22 ve Hayırı abartılı olarak en yüksek gösteren beş anket kuruluşunun ortalama yanılma oranı ise yüzde 26.2 olmuştur. (Aşağıda ) 

  

 

 

Anketler, kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve eğilimlerini tespit etmek üzere yapılır. Yazılı ve yüz yüze yapılması halinde daha güvenilir sonuçlar alınır. Ayrıca anket yapılacak olan kişilerin, toplumu temsil edecek örnekler olarak, yerleşim bölgesi yaş, eğitim düzeyi, cinsiyet ve mesleklerin toplum içindeki oranına göre seçilmesi gerekir.  

Anket sonuçlarına gelince:  

Bir… Sonuçların güvenilir olması için yanılma payının en fazla yüzde 2.5 olması gerekir.

İki… Referandum anketlerinde fiilen ortaya çıkan Yüzde 22 ve yüzde 26.2 yanılma oranları, bu tahmini yapan anket kuruluşlarının kasıtlı davrandıklarını ortaya koyar. Başka bir ifade ile bunlar ve kamuoyunu yanıltmış ve istismar etmiş olurlar.

Üç… Daha da önemlisi anket kuruluşlarının taraflı sonuçları bunları yaptıran siyasi taraflara da zarar vermektedir. 

Bazı medyada, Atatürk bir oy farkla Meclis Başkanı seçildi şeklinde, doğru olamayan çarpıtılmış bir haber vardı.  Bu olayı Cuma günkü köşesinde Taha Akyol doğru bir şekilde açıkladı.  

Bir gazete de, 24. 4. 1338 tarihli TBMM zabıt ceridesini ( tutanak ) kopyasını basmış ve fakat içindekini taraflı ve yanlış yorumlamış. 

Tutanakta toplam katılan 120, seçim için gerekli olan oy 61 diyor.

Beş kişinin seçimi yapılıyor. Reisi evvel (birinci Başkan ) Reisi Sani ( ikinci başkan)  Birinci Reis vekili ve 2 adette ikinci reis vekili. 

Birinci başkan adayı Atatürk, 110 oyla Başkan,

İkinci başkan adayı Cemalettin Arif, 109 oyla ikinci başkan,  

Birinci başkan yardımcısı adayı, 91 oyla birinci başkan yardımcısı seçiliyor.

İkinci başkan yardımcısı adayı İsmail Fazıl paşa 44 oy aldığı için seçilemiyor.

İkinci Başkan yardımcısı adayı Cemalettin Efendi 31 oy aldığı için seçilemiyor. 

Geçici Meclis başkanı bu ikisi için yeniden seçim yapılacağını söylüyor. Meclisten yarına kalsın diye sesler yükseliyor. 

Burada yandaş bir gazetede haberi yapan genç birisi, sanki Meclis ikinci başkanı seçilen Cemalettin Arif ile Atatürk yarışmış ta, Atatürk bir oyla kazanmış diye yorum yapıyor. Genç gazeteci anlamadı diyelim, haberi koyan editörde mi anlamadı… Belli ki kasıt var.  

Özet: Bu tür yandaşlık, aslında siyasi iktidara da zarar veriyor. Kör parmağım gözüne insan aklına ve idrakine sığmaz. 

Yanlı ve yanlışlar, Türkiye’nin önünü tıkıyor. Atılım yapmak zorundayız. Bunun için tarafsız ve objektif gazetelere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. İşte Yeniçağ, Türkiye de tarafsız ve objektif basının başta gelen örneğidir. Bunun için iki gazete alalım ve doğruları hayata geçirelim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir