PARALAR NEDEN DIŞARIDA?

Yurt dışında bulunan menkul varlıklar (para, altın, menkul kıymet) ile taşınmazların milli ekonomiye kazandırılmasını öngören bir yasa meclisten geçti.

 

Sıkışan her hükümet, Türkiye’de veya dışarıda yerleşik Türk vatandaşlarının paralarını yurda getirmek için yasa çıkarıyor. Sıkışmayınca hiçbir hükümetin aklına ‘’Bu paralar neden dışarıya gidiyor? Neden dışarıda tutuluyor?‘’ sorularına cevap aramadılar.

 

Üstelik AKP İktidarı 2003 yılı başında, yurt dışından gelen paraların kaynağı sorulmayacak diye de bir yasa çıkardı.

Başka bir ifade ile 2003 yılından beri gelen paranın zaten kaynağı sorulmuyor. Buna rağmen neden para gelmiyor?

 

 

Kaldı ki Türkiye de faizler , dışarının birkaç katı kadar yüksektir.. Örneğin, Türkiye de mevduata yüzde 20, dışarıda ise en fazla yüzde 3 ile 5 arasında faiz veriliyor. Türkiye ‘de ki yüksek faizi değil de, neden dışarıdaki daha düşük faizi tercih ediyor.

 

İşin garibi, bizimkilerin parası dışarıya gidiyor… Dışarıdakilerin sıcak parası Türkiye ye geliyor.

 

1)Aslında paraların dışarıya gitmesinin bir nedeni budur… Sıcak para spekülatif paradır. Sıcak para piyasayı, spekülatif yapı kazandırır. Risk artar. Bu nedenle spekülatif sermayenin , sıcak paranın olduğu ekonomilere ciddi, fiziki yatırım sermayesi girmez.. Yine ciddi sermaye içeride kalmaz.

 

ÜLKE RİSKİ YÜKSEKTİR

 

2)Öte yandan ülke riski yüksektir… Bu güne kadar AKP döneminde 160 milyar dolar cari açığın ortaya çıkması, özel sektörün 200 milyar dolar dış borcu, ülke riskini artırmıştır. Bu riskin barometresi yüksek faizdir. Bu gün Türkiye deki faizler, gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek faizdir.

 

Ülke riskinin yüksek olması, varlıkların dışarıya çıkmasına neden olmuştur.

 

3) Türkiye de yatırım olanakları azalmıştır. Bu nedenle bizim iş adamları Mısırda veya uzak doğuda yatırım yapmaktadır.

 

AKP iktidarı, yatırım teşviklerini kaldırarak, Türkiye de fiziki yatırım yapmanın cazibesini ortadan kaldırmıştır.

 

AKP Hükümetleri, Bazı menkul değerlerde yerli sermaye için haksız rekabet oluşturdu.  Örneğin kamu kağıtlarında , yabancılar vergi vermiyor.. Yerli sermaye yüzde 10 stopaj şeklinde vergi v eriyor.

 

4) AKP ‘nin plansız programsız davranması, yatırım ortamını zedelemiştir. Başbakanın , ‘’ Onların dışarıda parası var ‘’ , ‘’bazılarının 2 yıllık zulası var ‘’ gibi suçlamaları, siyasi açıdan da güveni düşürmüştür. Zaten, Merkez bankasının yaptığı anketlerde, reel sektör güven endeksi, hükümete güvenin azaldığını, menfiye dönüştüğünü göstermektedir.

 

Paraların gelip, Türkiye de kalması için  önce  ülkede yatırım ortamı yaratmak gerekir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir