MEMURA ŞAKA GERÇEK OLDU

Hükümetin memur ve emekli maaşları için 3 +3 teklifine ‘’ Şaka gibi ‘’ demiştik… Şaka gerçek oldu. 2018 yılı için Memur maaşlarının 4 +3.5 olarak artırılması kararlaştırıldı.

 

 

 

Memur -Sen başkanı  Ali Yalçın ,  5 veya 6 saat öncesinde , ‘’masaya gelmesi gereken teklifin ,  3+3 teklifinden  4-5 puan daha yüksek olması gerekir ‘’ demişti  ve fakat sendika 1.5 puan farka razı oldu. 

 

İlk 6 ay yüzde 4 ve ikinci altı ay yüzde 3.5 artışın , 2018 yılı 12 aylık ortalaması  yüzde 5.82 ‘dir.

 

2018 yılı 12 aylık ortalama TÜFE  oranı tahminim 9.6 ‘dır.

 

Memurun müktesep  hakkı olan ve bu günkü satın alma gücünün devamı için 2018 yılında  maaş artışının  12 aylık TÜFE  ortalama artışı kadar , yani yüzde 9.6 olması gerekir.

 

 

 

Kaldı ki , memur kendi yaratığı katma değerden de pay vermek zorundayız. 2018  Hükümetin  büyüme beklentisi yüzde 5 tir.

 

Memurlar bu günkü   satın alma gücünü  devam ettirmesi için yüzde 9.6 ve ayrıca   büyümeden de  yüzde  5 pay verirsek , 2018 yılı için memur maaşlarının  yüzde 14.6  artırmak zorundayız . (Aşağıdaki tablo )

 

Aksi halde memurun gelir olarak göreceli durumu bozulur. 5.1 milyon Memur ve emeklisi var. Yaklaşık 15 milyon insan demektir. Kaldı ki memura düşük maaş vermek , kamuda verimliliğin de düşmesine yol açar. Devleti emanet ettiğimiz memurun geçim derdinde olmaması gerekir.   

 

 

2018 MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARI

 

İLK 6 AY YÜZDE 4

İKİNCİ  6 AY YÜZDE 3.5

12 AYLIK  ORTALAMA ,AYLIK : YÜZDE 5.82

TÜFE 12 AYLIK ORTALAMA (TEMMUZ ) 9.9

TÜFE  2018 12 AYLIK ORTLAMA TAHMİNİ : 9.6

2018 BÜYÜME BEKLENTİSİ : 5

 

OLMASI GEREKEN  ARTIŞ : 14.60

VERİLEN ARTIŞ                  :    5.82

 

 

Öte yandan enflasyon farkı verilse de  hem gecikmeli veriliyor , memur kaybediyor… Hem de Maaş artışları TÜFE’ ye göre yapılıyor. TÜFE oranı memurun geçim endeksine göre düşük kalıyor. Çalışanların harcama sepetinde , Gıda, kira , ulaşımın gerçek payını tespit ederek yeni bir geçinme endeksi hazırlanmalıdır. Maaş ve ücret artışı bu endekse göre yapılmalıdır.

 

Hükümet 15 milyon memur ve emekli ailesine hak ettiğini vermezken , başbakanın Suriyeli Mültecilere 30 milyar dolar harcama yaptık demesi  kamu vicdanını rahatsız eder.

 

30 Milyar dolar , 105 milyar TL eder. 2017 bütçesinde işçi , memur Tüm kamu personeli için ayrılan ödenek 140.8 milyar liradır. Bu ödeneği yanızca memur düzeyine çekersek , demek ki Suriyelilere yapılan harcama toplam memurların bir yıllık maaşlarından daha yüksektir.

 

Suriyelilere gelince…

 

Suriyeliler bayram için köylerine gidiyorlar. Sonra tekrar Türkiye ye dönüyorlar. Madem  gidebiliyorlar , neden memleketlerinde kalmıyorlar ?

 

Kadın ve çocukları korumak insanlık görevimizdir. 18 yaş ve üstündeki Suriyeliler neden toprakları için savaşmadı da , kolay yolu seçerek Türkiye ye kaçtılar. Şimdi Türkiye’nin huzurunu bozuyorlar.  

 

 

DEAŞ  militanları böyle kalabalık geçişleri fırsat olarak kullanıyor ve kendilerini  saklayarak geçebiliyorlar.

 

Özet olarak ,  artık  siyasi iktidar ve halk  Suriyelilere harcanan 105  milyar liranın halkın boğazından kesilerek harcandığının farkına varmalıdır.

 

Not: Dünkü yazımda ‘’ bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde 2.24 arttı’’ yüzde 23.99 arttı şeklinde olacaktır. Düzeltir , teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir