DOLARA BAĞIMLI EKONOMİ

Tamamı yurt içinde üretilerek İhracat edilen malların Yurt dışı  Üretici fiyat artışları açıklandı.

 ’Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), yi TÜİK ,‘’ belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir. ’’ şeklinde tarif ediyor. Bu endeks  İmalat sanayii ,  Madencilik  ve  Taşocakcılığı  ‘ sektörlerini kapsıyor .

 

TÜİK bu fiyatları ,  İhracat malının navlun , sigorta ve yurt dışında diğer masrafları hariç  mal bedeli (FOB ) bedeli olarak üretici firmalardan topluyor.

 

 

 

 

1.İhraç mallarının Yurt dışı üretici  fiyatları endeksi ,

 

·         Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 2.24 arttı. (Aynı ay da yurt içi Üretici fiyatları endeksi  yüzde 0.72 oranında arttı.)

 

·         Bir önceki yılın Temmuz ayına göre yüzde  2.24 oranında arttı.(Aynı dönemde Yurt içi üretici fiyatları endeksi yüzde 15.45 oranında arttı. )

 

2.  2013 Temmuz  ayında 100 olan yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi  beş yıl sonra 2017 Temmuz  ayında  157.34 oldu.  Buna mukabil yine 2013 Temmuz ayında 100 olan yurt içi üretici fiyat endeksi , beş yıl sonra 2017 Temmuz ayında yüzde 138.76 oldu. 

 

Özetle , ihraç mallarının üretim maliyetleri , yurt içinde satılan malların üretim maliyetlerinden daha yüksek oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Son yıllarda Dövizler TL karşısında değer kazandı…TL döviz sepetine karşı değer kaybetti.  

 

TCMB  Yİ-ÜFE bazlı reel kur endeksi Temmuz 2013 te yüzde 101.39 iken , 2017  Temmuz ayında yüzde 87.91 e gerilemiş… Yani döviz sepeti TL karşısında  değer kazanmış.  Bu demektir ki ihracatçının yaptığı her bir dolar ihracat için şimdi eline daha fazla TL geçiyor. Bu şartlarda Türkiye’nin ihracatta rekabet gücü yükselmiş oluyor.

 

2013 temmuz ayında , bir işletme 100’ e mal ettiği bir mal ihracatında her dolar için 1.9444 TL gelir sağlıyordu. 2017 Temmuzunda ise , Yİ- ÜFE ‘yi de katarsak , 138.76 ya mal ettiği her mal için 3.5671 TL eline geçiyor.

 

Eğer Yİ-ÜFE artışı ile düzeltirsek , Temmuz 2013  dolar  kuru 2.6975 ediyor. Yani her bir dolarlık  ihracat malı için şimdi eline (3.5671-2.6975 =86,96 kuruş ) daha fazla geçiyor. İhraç ettiği malda indirim yaparak daha fazla ihracat yapabilir.

 

Gel gör ki , Yurt dışı üretici fiyat artışlarında da görüldüğü gibi bunu yapamıyor. Çünkü kur artışı ile birlikte sanayide kullandığımız  ithal aramalı ve hammadde fiyatları da artıyor. Bunun içindir ki YD-ÜFE daha yüksek çıkıyor.   

 

2013 OECD’ raporuna göre , Türkiye ihracatında 100 dolarlık ihracatın 41.5 dolarlık kısmı yerli katma değer girdisinden ve  58.5 dolarlık kısmı ise ithal katma değer girdisinden oluşuyor. Yani bir dolarlık ihracat yapmak için 58.5  cent’lik ithalat yapmak zorundayız. Ayrıca toplam İthalatımızın yüzde 73’ünü aramalı ve hammadde ithalatı oluşturuyor.

Kur artışı ithal girdi fiyatlarını artırıyor.

Aslında Kur artışı bir yandan dış borç yükünü artırıyor… Bir yandan ithalatın daha pahalı olmasına yol açıyor. Bir yandan  Kişi başına turizm gelirinin düşmesine neden oluyor… Ayrıca İhracatı artırması gerekirken , ithalata bağımlı ekonomi olmamızdan dolayı da ihracat ta artmıyor.

 

2025 yılında 500 milyar dolar ihracat diye slogan atanların önce bu hesapları iyi yapması gerekir. İthal aramalı yerine yerli üretimin artması gerekir.  Slogan da altı boş laftır. Maalesef , ihracattaki gidişatta gösteriyor ki , lafla   peynir gemisi yürümüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir