MAKRO – MİKRO DENGELER VE AKP

AKP ‘liler ‘’makro dengeleri düzelttik  sıra  mikro dengelere geldi ‘’ diyor.

 

Ekonomide makro büyüklükleri, ‘’ toplam üretim ,milli gelir , istihdam , fiyatlar genel düzeyi ‘’ gibi değişkenler gösterir.

 

‘’Tüketici dengesi , firma dengesi , piyasa dengesi ‘’ gibi dengeler de  mikro dengelerdir.

 

Milli gelirde büyüme yaşadık .. Ne var ki büyüme 2002 yılında başladı. Yani AKP başlatmadı.  2002 yılında büyüme oranı yüzde 7.8 olmuştu. AKP yüksek büyümeyi  2006 ve 2007 yıllarında sürdüremedi.. 2008 de büyüme daha da düşük çıkar. Kaldı ki , büyüme ithalata dayalı bir büyüme oldu ve halka da yansımadı. İşsizlik arttı. Yoksulluk arttı .

 

 

 

Fiyatlar genel düzeyinde halen denge sağlanmış değil. Dünyada enflasyonsuz bir konjonktür yaşanırken , biz yüzde 10 enflasyon oranı ile birkaç küçük ülke hariç , dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşıyoruz.

 

Aslında enflasyonda 2003 yılında  AKP ‘den önceki hükümetin ve programın rüzgarıyla düştü.. 2004 yılının ocak ayında TEFE , nisan ayında da TÜFE yüzde 10 olmuştu.. Yani üç sene sekiz aydır, enflasyon yüzde 10 da kemikleşti. Eğer AKP hiçbir şey yapmasaydı, ekonominin iç dinamikleri enflasyonun düşmesini sağlayabilirdi. Ancak AKP faizleri yüksek tutarak , altyapı yatırımlarını aksatarak , anti laik söylemlerle toplumu gererek , enflasyonun kronik yapı kazanmasına neden oldu.

 

 

İSTİHDAM DA MAKRO DENGEDİR.

 

Güçlü ekonomiye geçiş programında temel yaklaşım enflasyonu düşürmek için  toplam talebi kısmaktır. Bu amaçla işsizlik sorunu hiç dikkate alınmamıştır. Ayrıca çalışanların ve tarımda yaşayanların reel gelirinin düşürülmesi hedeflenmiştir.

Enflasyonun arz tarafı yani iç üretimi artırmak göz ardı edilmiştir. Yalnızca bankaların kurtulması hedef alınmıştır. Bu şartlarda zaten programın istihdam ayağı eksiktir.

 

Bu yaklaşım içinde AKP döneminde işsiz sayısı arttı.. kayıt dışı çalışanların sayısı da arttı.

 

Öte yandan , eğer aramalı ithal edemezsek , iç üretim duracaktır. Çünkü üretimin ve ihracatın yüzde 60 – yüzde 70’i ithal aramalından oluşuyor. Kur artarsa ithalat azalır… Üretim daralır.  Bunların adı makro dengelerin düzelmesi  mi oluyor  ?

 

TÜKETİCİ  TAMAMIYLA UNUTULDU..

 

2006 yılının son çeyreğinde , özel tüketim harcamalarında artış olmadı.. Artış oranı sıfır oldu.

 

Tarımda destekler yarı yarıya indirildi.. Fındık taban fiyatı gibi olaylarda  tarım nüfusunun  durumu ortaya çıktı. 

 

AKP Banka ve kredi kartları yasasını değiştirdi. Bu kartlara uygulanacak faiz oranları için Merkez Bankasına yetki verildi.. Merkez Bankası hem faizleri belirleyecek, hem de bu faizleri denetleyecekti.

 

Gel gör ki , Merkez bankası akdi yani yasal faizi yüzde 96 ve gecikme faizini de yüzde 106 belirledi . Yani devlet bir ülkede tüketici için , tefeci faizinin 2 katı kadar faiz belirliyorsa, tüketiciyi harcıyor demektir.

 

 AKP PİYASA DENGESİNİ BOZDU 

 

AKP , enflasyonu düşürmek için faizleri yüksek ve kurları düşük tuttu. Düşük kur uygulamasını Yüksek faiz ve dalgalı kur sistemi ile yaptı. Düşük kur cari açığa yol açtı.. Cari açığı da  sıcak para, dış borç ve varlık satışıyla kapattı. Bu şartlarda risk artı. Sermaye piyasası ve borsa , dünyanın en kırılgan piyasası oldu.

 

Öte yandan , faiz dışı bütçe fazlasını tutturabilmek için , altyapı yatırımlarını kıstı. Bunun içindir ki , yatırım hacmi azaldı. 

 

Başbakanın en çok övündüğü, double yol millete eziyet etmenin bir yolu oldu.  Altapısı olamayan yollar yağıldı.. Bir kış sonra kullanılmaz hale geldi.

 

Örneğin ,Şile yolu eziyetin yolu oldu.. Tek yol kalması , halkın bu kadar eziyet çekmesi ve maliyete katlanmasından daha iyi olacaktı.

 

TOKİ , Toplu konut yapıyorum diye kamusal yetkileri kullandı., Kamu arsalarında pahalı evler yaptı sattı.. Yaptığı ucuz konutların bir kısmını ise  da AKP yanlılarına el altından dağıttı. Daire tahsisi alanlar , TOKİ ‘nin kapısında bu tahsisleri sattı.. 

 

Özet olarak , AKP tüm ekonomik dengeleri ve yanında sosoyal dengeleri de bozdu. En son Cumhurbaşkanlığı seçiminde siyasi dengeyi de bozdu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir