KONUT FİNANSMANINDA ÜÇ YÖNETMELİK

Dünkü resmi gazete de , konut finansman sistemi ile ilgili üç adet yönetmelik yayınlandı. Yönetmelikler yasalara açıklık  ve uygulamaya kolaylık getirmek için yetkili kurumlar tarafından çıkarılır. Konut finansman sistemi ile ilgili bu üç yönetmeliği de  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı çıkardı.

 

Üç yönetmelikten birisi ‘’Konut  Finansman kuruluşlarınca verilecek sözleşme öncesi bilgi formu ‘’ ile ilgili yönetmeliktir.

 

Kredi alacak olanla , kredi veren aynı konumda değildir. Genellikle kredi veren kuruluş veya banka , sözleşmeyi hazırlarken hep kendine yontar. Kredi alan müşteri de bankaya olan güveninden dolayı sözleşmeyi  bakmadan imzalar. Sonradan ağır şartlar olduğunu  görülür.

 

 

 

Ağır şartlar olsa da , kredi kullanan bir bakıma  o krediyi almaya zorunludur. Örneğin evi yoksa , o anda gözü başka bir şey görmez. Geleceğin hesabını çok iyi yapmaz. Sonradan sıkıntı çıkar. Emlak bankasından dövizle borçlananların 2001 krizi ile ne kadar zora girdiğini yaşadık.

 

Bu nedenlerle , kredi alacak olanın sözleşme yapmadan önce verilecek bilgi formunu iyi incelemesi gerekir. Bu yönetmeliğe göre söz konusu açıklamanın küçük puntolarla değil  normal puntolarla yazılması gerekir.

 

FAİZE DİKKAT …

 

Konut kredilerinde en önemli şart , faiz şartıdır. Tebliğe göre  Bilgi formunda  sabit , değişken , sabit ve değişken faizlerin ne olduğu açıklanacaktır. Ayrıca  bu faizlerin hangi kredi türlerine uygulanacağını ve bunların gelecekte getirmesi olası yükler ile aylık ve yıllık geri ödeme tutarları da izah edilecektir.

Geri ödeme planları için ,  5 yıllık , 10 yıllık ve 20 yıllık vadeler itibariyle hazırlanacak örnek ödeme planlarının hazırlanması gerekmektedir.

 

Yine yönetmeliğe göre , kredi için  ne gibi teminatların isteneceği de yer alacaktır.

 

Aylık ödemede temerrüde düşülürse, sözleşmeyle belirlenen faizin yüzde 30 ‘unu geçmemek üzere faiz uygulanacağı da açıklanacaktır. Diyelim ki , kredi de yıllık faiz yüzde 25 ise , alınacak temerrüt faizi en fazla yüzde 32.5 olacaktır.

 

Dövizle  kredi alındığında bu kredinin riskleri nelerdir…Örneğin kur artışı olursa kredi kullanan ne gibi yüklere girecektir. Bunların da  açıklanması gerekiyor.

 

AYIPLI MAL

 

Yönetmelikte , sözleşme öncesi açıklamalarda , Ayıplı mal için bankanın 1 yıl süreyle sorumlu olacağının da

belirtilmesi istenmektedir. Normal konut kredilerinde ayıplı maldan dolayı bankaların sorumluluğu 5 yıl iken , ‘’konut finansman sisteminde ‘’ bu süre 1 yıla indirildi.

 

Yasaya göre , kredi alan aylık taksidi ödemezse tüm  borcu muaccel hale geliyor. Yönetmelik  muacceliyet halinde konutun krediyi veren tarafından hemen satışa çıkarılacağının da açıklanmasını istiyor. Yine konutun tüketici tarafından  kiraya verilmesi halinde  bu durumun da kiralayana bildirilme gereği olduğunu öngörüyor.

 

ERKEN ÖDEME

 

İkinci yönetmelik , ‘’Konut Finansmanı Sisteminde Erken Ödeme İndirimi ve yıllık maliyet oranı hesaplanması ‘’ konusunu içeriyor.

 

Erken ödemede , kredi için ödenen faize göre ‘’erken ödenen gün sayısı dikkate alınarak bulunacak faiz , faiz üzerinden hesaplanacak kamusal yükümlülükler toplamı ve komisyon kadar indirim yapılır ‘’ denilmektedir.

 

Üçüncü yönetmelik , değişken faizli kredilerle  tüketicinin bilgilendirilmesiyle igilidir.

 

DEĞİŞKEN FAİZ

 

Değişken faizde , Merkez bankasının belirlediği  faizlerin  son beş yıl içindeki değişim oranları  esas alınıyor. Buna konut finansman kuruluşunun belirlediği marj oranı ekleniyor. Yönetmelik   Bu esasa  göre hazırlanacak örneklerle tüketicinin bilgilendirilmesi gerektiğini söylüyor.

 

Yine yönetmeliğe göre , faiz oranlarının değişmesi halinde , kredi veren kurum  yeni  faiz oranlarını içeren yeni bir ödeme planı yapması ve bunu tüketiciye bildirmesi gerekir.

 

Anlaşılan odur ki , Türkiye  yeni konut kredi sistemine çok erken geçti.  Her şeyden önce  Türkiye de reel faizlerin yüksek olması ve faiz oranlarının yıllık olarak değilde , aylık olarak ilan edilmesi , bu sistem için doğru bir yol değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir