ENFLASYON HEDEFLEMESİ BAŞARISIZ OLDU

Merkez Bankası ilk defa 2006 yılında enflasyon hedeflemesi uyguladı.

Enflasyon hedeflemesi, Merkez Bankası’nın tüm para politikası araçlarını, faizleri hedef enflasyonu sağlayacak şekilde kullanmasıdır. Başka bir ifade ile tek hedef enflasyon hedefidir. Bu nedenledir ki, Merkez Bankası, kamu oyuna, iç ve dış piyasalara taahhütte bulundu. Dedi ki, ben yüzde 5 enflasyon hedefini tutturacağım.  2006 yılı sonunda her ihtimale karşı, benim kontrol edemeyeceğim iç ve dış şartlar olursa, enflasyon en fazla iki puan sapar. En düşük yüzde 3 olur… En yüksek yüzde 7 olur…

TÜFE’nin yüzde 9.65 olması, ÜFE’nin yüzde 11.58 olması, enflasyon hedeflemesinde başarısızlıktır..

Aslında yüzde 10 enflasyon oranı dünya açısından yüksek bir orandır, ancak Türkiye için yüksek değildir. Üstünde durulması gereken enflasyon hedeflemesinin üç puan sapmış olmasıdır.. Enflasyonda tartışılması gereken, ’’9.65 TÜFE  oranı tek rakam mıdır yoksa  çift rakam mıdır ‘’ konusu değildir.. 

Aslında enflasyon hedeflemesi için şartların oluşması, yapısal düzelmenin olması ve özellikle güven ortamının oluşması gerekirdi..

Dünyada enflasyon hedeflemesi uygulayan yirmi dolayında ülke  başarılı oldu.

Merkez Bankası’nın 5 temmuz 2004  tarihli raporuna göre,

Enflasyon Hedeflemesi uygulamış olan gelişmiş 8 ülke ve gelişmekte olan 13 ülkede gerçekleşen enflasyon tespit edilen enflasyon hedefinin altında gerçekleşti.

 

TABLO : ENFLASYON HEDEFLEMESİ VE GERÇEKLEŞEN ORANLARI (ortalama )

Ülkeler            ilk hedef          bir yıl sonra      2003 yılı sonu
———–            ————–       ——————-     ——————–

Gelişmiş                 2.80                  2.71                      1.84

Gelişmekte olan    9 .87                 7.88                       3.16 

 

Dikkat edersek, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler ortalamasında ilk yıl başarı vardır. Bizde ise ilk yıl başarısızlık olmuş, enflasyon hedefinde yüzde 100 sapma olmuştur.

Bu şartlarda :

1.Merkez Bankası’nın kredibilitesi düşmüş oldu..

Merkez Bankası başarısızlığının makul gerekçelerini kamu oyuna, iç ve dış piyasalara izah edemedi.. Ayrıca izah etmek yerine saklamak yolunu tercih etti. Bu nedenle de bu kredibilitesi daha çok düştü.

2. Kamu oyunun ekonomi yönetimine ve Merkez Bankası’na olan güveni azaldı.. Merkez Bankası Başkanı’nın ‘’döviz almayın ‘’ sözü de işin tuzu biberi oldu.

3. Enflasyon hedeflemesi aralığında üst sınır  yüzde 7 idi. Şimdi bu sınır üç puan geçildiği için, hükümetin ve Merkez Bankası’nın taahhüdü gereği, IMF ekonomiye daha çok müdahale edecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir