AĞUSTOS AYINDA YATIRIM ARAÇLARI NE GETİRDİ?

TÜİK , ayın ortalarına doğru , yatırım araçlarının bir önceki ayda , son 3 ayda , son 6 ayda ve son bir yılda hem nominal getirilerini ve hemde reel getirilerini açıklıyor.

 

Nominal getiri , enflasyonun etkisi altında kaldığı için , yatırım araçlarının gerçek getirisini göstermiyor. Bu nedenle biz yalnızca aylık ve yıllık bazda tasarruf araçları ne getirdi ? bunu analiz etmeye çalışacağız.

 

Ağustos ayında mevduat reel faizi yüzde 1.34 oldu. Ağustostan ağustosa son bir yılda ise yüzde 8.69 oldu. Reel faiz olarak bu oranlar yüksektir. Kaldı ki , bankalar mevduata faiz veririken , anlaşarak ve Merkez bankasına bildirerek , azami ve asgari faiz oranları tespit ediyorlar.

 

Yüzde 8.69 reel faiz içinde MB ‘nin gecelik faizleri o.25 oranında inidirmesinin etkisi çok sınırlı olur. 

 TASSARUF ARAÇLARININ REEL GETİRİSİ ( TÜFE’ ye Göre )

 

 

                                                 AĞUSTOS AYI        SON BİR YIL

 

Mevduat faizi                                 1.34                           8.69

Borsa                                             7.72                          20.12

Dolar                                              2.68                        -16.57

Euro                                               1.98                        -11.35

Altın ( külçe )                                  1.78                       -13.03

 

 

 

 

DALGALI  BORSA

 

Ağustos ayında en yüksek reel getiriyi , borsa sağladı. Bir aylık reel getirisi yüzde 7.72 ve bir  yıllık reel getirisi ise yüzde 20.12 oldu.

 

Borsanın bir ayı , diğer ayını tutmuyor. Çok hızlı inip çıkıyor. Örneğin  bu yılın Mart ayında yüzde reel olarak  7.72 ve yıllık olarak ta yüzde 14.22  oranında zarar getirmişti. Buna karşılık temmuz ayında yıllık bazda yüzde 36.76 oranında reel kar getirmişti.  

 

Bu durum borsanın ne kadar oynak ve kırılgan olduğunu göstermektedir.

 Mamfih , 23- temmuz ile 16 ağustos arasındaki dalgalanma sırasında dünyada en çok düşen borsa Arjantin ( yüzde 23.4 ) ikinci sırada Türkiye oldu ( Yüzde 20.0 )

 

Dünyada dalgalanmanında henüz durduğu söylenemez. Bu nedenlerden ötürü ben hep küçük tasarruf sahibine borsadan uzak durmasını öneriyorum.

 

DOLAR ÇÖKÜYOR

 

Dolar, dünyada diğer paralar karşısında da değer kaybediyor. Euro değer kazanıyor. Ne var ki bizde her ikisi de YTL karşısında değer kaybediyor.

 

Ağustos ayındaki dalgalanma sırasında , doların reel getirisi yüzde 2.69 ve Euronun reel getrisi ise 1.98 oldu. Ancak her ikisinin de Ağustos sonunda son bir yıllda reel kayıpları oldu. Doların kaybı yüzde 16.57 ve Euronun kaybı ise  yüzde 11.35 oldu.

 

Yabancılar özellikle son günlerde, FED’in dolar faizini inidreceğini düşünüyor.

 

ALTIN PIRILTISINI KAYBETTİ

 

Ağustos ayında altında 1.78  oranında reel getiri sağladı. Ancak son bir yılda yüzde 13. 03 oranında reel kaybı oldu.

 

Altın borsası verilerine göre , geçen sene  28 ağustosta altının kilosu 29.778  YTL imiş… Bu sene 28 ağustosta 28.790 YTL’ ye inmiş.

 

Aslında , Türkiye de sermaye piyasası iyi çalışsa, maniplasyon olmasa, Türkiyenin ülke riski yüksek olmasa, küçük tasarrufları  en iyi değerlendirme alanı borsadır. Ne yazık ki , bu günkü spekülasyona dayalı sıcak para politikası , düşük kur ve yüksek faiz devam ettiği sürece , küçük tasarruf sahibi kaybetmektedir. Bu kesim Tassarufları küçük olduğu için gayrimenkul yatrımı da yapamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir