Seçim Sonuçları Ne Olur?

Cumhurbaşkanlığı seçimi için 10 mart sonrası 7 anket yapıldı. Bunlar Vikipedi’de yayınlanıyor. Bunlardan bir tanesi ortalamadan aşırı sapma gösteriyor. Diğer altısının ortalamasına göre Cumhurbaşkanı adaylarının yüzde olarak oy ortalaması şöyledir;

Kılıçdaroğlu; 49,97

Erdoğan; 43,90

İnce ;3,82

Ogan ;1,20

Kılıçdaroğlu’nun il turda yüzde 50’nin üstünde oy alması olası görünüyor. Anketlerde İnce ve Ogan’ın oy ortalaması toplamı yüzde 5,02 olarak çıkıyor. Eğer aday olmasalardı, bu oylar bölünecekti. Ama daha çok Millet ittifakına gelecekti ve Kılıçdaroğlu’nun yüzde 50 riski kalmayacaktı.

Bundan sonra muhtemelen Millet Partisi ve zafer partisinin oyları düşer. Çünkü 14 Mayıs seçimlerinde aynı zamanda Türkiye’nin geleceği oylanacaktır.

  • Türkiye demokrasiye mi geçsin, otokraside, tek adam yönetiminde mi kalsın?
  • Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığına dönülsün mü, dönülmesin mi?
  • Parti devletinden kurumsal devlete, ideolojik eğitimden çağdaş eğitime, popülizmden kalkınma ekonomisine dönülsün mü, dönülmesin mi?

Bütün bunlardan daha büyük risk teokrasi riskidir; Bu riski artıran sorunlardan birisi; siyasi islam kesimidir. Kadir Has Üniversitesi 2021 siyasi yönelimler anketine göre Türkiye de kendini siyasi İslamcı olarak görenlerin oranı yüzde 9’dur. Sığınmacı dedikleri Suriyeli ve Afganlılar’da siyasi islam destekçileridir. Siyasal İslam ya da İslami köktencilik şeriat gibi İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir.

İkinci sorun; Şeriatı açıkça isteyen Hüdapar ve yeniden Refah partisidir. Seçim sonrası Muhafazakar kesimi Mütedeyyin insanları kaybeden AKP yeniden iktidar olursa teokrasi talepleri karşısında ne kadar direnebilecektir?

Halk giderek bu kritik sınırın farkına varacak ve oyların dağılmasını istemeyecektir.

Zafer partisinin gerçek milliyetçi biziz, diye ortaya çıkması, milliyetçiliğe vurulan en büyük darbe olacaktır. Çünkü eğer Türkiye ‘de gerçek milliyetçi oranı Ogan’ın alacağı oy yüzde 1,2 oranında kalırsa, Türkiye’de milliyetçi yok demektir.

Milletvekili seçim anketlerine gelince;

Vikipedi, Mart ayında yapılan 16 anket ortalamasına göre; Cumhur ittifakının oy oranı yüzde 42,34 ve Millet ittifakının oy oranı ise yüzde 41,95, birbirine çok yakın çıkıyor. İttifakta olmayan partiler içinde yalnızca HDP baraj üstünde kalıyor.

Millet İttifakından önce gündemi Erdoğan belirliyordu. Şimdi savunmada kaldı. Bundan sonra da Millet ittifakı kısır tartışmalardan uzak kalmalı ve yapacaklarını anlatmaya devam etmelidir.

Millet ittifakı; en çok milletvekili çıkaracak şekilde, iş birliği içinde olmalılar.

Milletvekili adaylarını tespit sürecinde, eş -dost ilişkilerinden, çıkar ilişkilerinden, ideolojik saplantılardan uzak kalmalıdırlar.

Halka gelince; herkes seçime katılmalı ve kişisel hırs peşinde olanları iyi tahlil etmelidir.

Çünkü, öncede söylediğim gibi 14 Mayıs’ta Türkiye’nin geleceğini oylayacağız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir