KONUT SATIŞLARINDA ÇELİŞKİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) , Ekim ayında Konut satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 5.7 oranında bir düşme yaşandığını açıkladı. En yüksek satışlar da üç büyük şehre göre sıralandı.

Toplam konut satışları içinde en fazla, yüzde 19.8 oranı İpotekli konu satışları geriledi.

İpotekli konut satışları, bu sene konut kredilerinin daralması ve konut kredi faizlerinin artması da etkili olmuş olabilir. Bir büyük özel bankanın aylık konut kredi faizi, geçen sene yüzde 0.90 iken bu sene yüzde 1.05 olmuş. Enflasyonun artışı, faiz artışıyla kredi maliyetlerinin artması ile konut kredi faizlerinin de artması da doğaldır. Doğal olmayan hala aylık faiz uygulamasıdır.

Bankalar aldıkları mevduat için yıllık faiz oranı verirken, verdikleri krediler için aylık faiz oranı ilan etmeleri, ekonomideki istikrarsızlığın bir tescilidir. Hükümet sürekli faiz üstünde dururken, en sorunlu olan aylık faiz oranı ilanı üstünde neden durmuyor?  

 

 

Öte yandan, bir kamu Bankası da, bu seneki konut faizlerini geçen senenin altında tutuyor. Faizler artarken, devlet tarafından konut faizlerinin düşük tutulması, sosyal konut politikası açısından normaldir.

Ne var ki kamu bankaları sosyal konut ayırımı yapmıyor. O zaman faizler yalnızca konjonktürle açıdan düşük tutuluyor demektir. Bu şartlarda kamu bankalarının zararı da Bütçeden, yani fakir-fukaranın ödediği vergilerle karşılanacaktır. Bir anlamda zararın sosyalize edilmesi olan bu durum gelir dağılımının da bozulmasına neden olacaktır.

Ancak ekonomiyi günlük politikalarla yönetenler bilmelidir ki, bu tür lüks konut satışlarından dolayı kamu zararının sosyalize edildiği toplumlarda, halkın lüks konutları alanların karının da sosyalize edilmesini istemesi gibi yüksek bir sosyal maliyeti var.

Aşağıda tabloda görüldüğü gibi konu satışları düşmekle birlikte yabancılara satışta yüksek artış var.

 

 

             EKİM AYI KONUT SATIŞLARI

———————————————————————-

                                                     2016/2017

KONUT + SATIŞI                   YÜZDE DEĞİŞME

—————————–            ——————————-

TOPLAM SATIŞLAR                        – 5.7

İPOTEKLİ SATIŞLAR                     – 19.8

DİĞER KONUT SATIŞLARI             + 2.6

YABANCILARA SATIŞ                   + 70.9

———————————————————————–

SATILAN KONUT                            SAYI

—————————-              ——————————-

İLK SATIŞ                                         55.954

İKİNCİ EL                                          65.888

YABANCILARA SATIŞ                       2.677

TOPLAM                                          122.882

————————————————————————-

                                                          YÜZDE

                                                    ———————-

YABANCILARIN PAYI                        2.18

—————————————————————————-

Merkez Bankası verilerine göre, yabancılar Türkiye’den 2016 yılı Ocak-Eylül 9 aylık döneminde, 2 milyar 946 milyon dolarlık gayrimenkul satın aldı. Bu sene 2017 yılında aynı 9 ayda yabancıya konut satışları yüzde 25 artarak 3 milyar 682 milyon dolara yükseldi.

Öte yandan TUİK’ in yayınladığı konut satış adetlerine göre de bu Ekim yabancıya satılan konut sayısı, geçen sene Ekim ayına göre yüzde 70.9 oranında artarak, 2.677 oldu.

Anlaşılan odur ki, bu sene yabancılar Türkiye’den hem toplam değer olarak hem de sayı olarak daha fazla konut aldılar. 

Yabancıların gayrimenkul alımında. TL’nin değeri kaybetmesi nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının düşmesi etkili oldu.

 

Ayrıca konut satın alan yabancıların kompozisyonu da değişti. Antalya ve Muğla gibi illerde yabancıların gayrimenkul alımı ya daha düşük arttı veya azaldı. Söz gelimi Muğla’da 2016 Ekim ayında yabancıya satılan gayrimenkul sayısı 533 iken 2017 de aynı ayda 519 a geriledi.

Avrupalılar daha çok Muğla’dan ve Antalya’dan gayrimenkul alıyor. Ayrıca Antalya’da hem Ruslar ve hem de Avrupalılar alıyor. Bu satış sonuçları Avrupalıların gayrimenkul alımlarının düştüğünü gösteriyor.

Buna karşılık Yalova ve İstanbul’da yabancıya satışlar ortalamanın çok üstünde artmış. Araplar konut alımında, İstanbul’u, Yalova’yı ve Bursa’yı tercih ediyor. Mamafih TÜİK’ in açıklamasına göre, Ekim ayında en fazla konut alan ülke vatandaşları, Suudi Arabistan, Irak, Azerbaycan, Kuveyt ve Rusya vatandaşları satın almış. 

Konut satışları bile Avrupa’dan uzaklaşan, Araplara yaklaşan bir Türkiye tablosu çiziyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir