KAYITDIŞI İSTİHDAM NASIL ÖNLENİR

Dün bu köşede  Türkiye de gerçek işsiz saysının 6 milyon dolayında olduğunu yazmıştım . Aslında mevsimlik çalışanları , aile yanında çalışanları da katarsak , bu sayı daha çok artıyor.

 

İşsiz sayısının artmasının bir nedeni  YTL nin aşırı değer kazanması ve kurun düşük kalmasıdır.. Kur düşük kladığı sürece  aramalı ithalatı artıyor.. Çünkü ithal etmek üretmekten daha ucuza geliyor.. Üretim maliyetlerine  yüksek faiz ve enflasyon yansıyor.. Bu nedenle düşük kur ithalat için bir avantaj oluşturuyor.

 

Öte yandan istihdam üzerindeki vergi , sigorta primi , işveren payı gibi kesintiler yüzde 42’ye ulaşıyor.. Bu yük  Dünyanın en yüksek istihdam yüküdür. Bu riskin yüksek olması nedeniyle , yeni yatırımlarda emek yoğun değil , sermaye yoğun olarak yapılıyor. Yani daha az işçi çalıştıracak şekilde yapılıyor.  

 

Özetle İşsizliğin artması yanında kayıtdığı istihdamda maalesef azalmıyor.

 

KAYITLI KADAR KAYITDIŞI VAR

 

Aşağıdaki tablo , kayıtdışı istihdamı gösteriyor.. Türkiye de kayıtlı kadarda kayıtdışı İstihdam var. 

 

 

İSTİHDAM EDİLENLERİN SOSYAL GÜVENLİK KURULUŞUNA KAYITLIK DURUMU , TÜRKİYE

 

 

 Toplam

 

22.638

 

10.644

 

47,0

 

Ücretli

 

11.499

2.459

21,4

Yevmiyeli

1.583

1.417

89,5

İşveren

1,207

333

27,6

Kendi Hesabına

5.186

3.420

65,9

Ücretsiz aile işçisi

3.163

3.015

95,3

2007 NİSAN

Toplam

İstihdam

Kayıt Dışı

İstihdam

Kayıt dışı (*)

( % )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nisan ayı itibariyle , toplam istihdam 22.6 milyondur. Bunun 10.6 milyonu kayıt dışı istihdamdır. Ücretsiz aile işçisi dışında  yaklaşık 7.5 milyon insan kayıt dışı çalışıyor.

 

Ücretsiz aile işçisinin de  sosyal güvenlik kapsamına alınması gerekir… Ancak bunun için yasaların değişmesi ve devlet desteği lazımdır.

 

İSTİHDAM YÜKÜ DÜŞÜRÜLMELİDİR

 

Çalışanın ücretleri üstünde , gelir vergisi , sosyal güvenlik primleri , işveren payı gibi kesintiler var.. Bu kesintiler yüzde 42 ‘ye ulaşıyor.. Yani bir çalışan işyerine 1000 liraya mal oluyorsa, bunun 580 lirası çalışanın eline geçiyor. 420 lirası da vergi ve prim olarak devlete ödeniyor..

 

Evli ve bir çocuklu bir çalışan olarak karşılaştırma yaparsak dünyanın en yüksek istihdam yükünün  Türkiyede olduğu anlaşılıyor. Avrupa Birliğinde söz konusu yük , yüzde 25 ile yüzde 30 dolayındadır.

 

Yüzde 42 oranındaki bir ödeme , işverene ve işçiye ağır geliyor.. Risk almaya değer görünüyor..

 

Yapılması gereken istihdam vergi ve primlerinin toplamını yüzde 25 ‘ e indirmektir..  Ayrıca asgari ücretin de tamamını vergi dışı tutmaktır.

 

Bu inidirimleri yaparsak , 7.5 milyon kayıtdışı çalışanaın enaz 5 milyonunu kayıt altına almış oluruz.. Bu yolla develet prim ve vergi ödeyen yeni 5 milyon kişi olur. Sosyal güvenl,i gelirleri artar.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir