HÜKÜMET EMEKLİLERE ASGARİ YAŞAMA HAKKI VERMEDİ

Prof. Dr. Esfender Korkmaz

CHP İstanbul Milletvekili

Basın Bildirisi – 06 Ocak 2010

 

 

HÜKÜMET EMEKLİLERE ASGARİ YAŞAMA HAKKI VERMEDİ.

 

Hükümet, emekliler arasında haksızlıklar yaratan uygulamadaki emekli maaş sistemini yeni bir esasa bağlamak ve çelişkileri ortadan kaldırmak için hazırlamakta olduğu ‘’İntibak yasası‘’ ndan vazgeçti.

 

Nedeni, intibak yasasının getireceği mali yükten kurtulmaktır. İntibak yasası bütçeye 8 milyar yük gelecekti. Hükümet bunun yerine emeklinin ağzına bir parmak bal vererek, bu işi 3 milyar liraya çözdü.

 

Hükümetin, toplumsal bir sorun olan emekli sorununu çözmeye ve emeklilere hizmet götürmeye öncelik vermesi gerekirdi. Kaynak sorunu daha sonra yine hükümet tarafından çözülecek bir sorundur. Eğer Hükümet çözüm getirmekte yetersizse, hükümet edemiyor demektir.

 

Türkiye de 7 milyon 300 bin emekli var. Bunların sorunları şöyledir:

 

1) Aynı kurumda, aynı süre çalışmış ve aynı işi yapmış olan eski ve yeni emekliler, farklı emekli maaşı alıyorlar.

 

Örneğin, yüzde 85 üzerinden en yüksek emekli maaşı alanların maaşları arasında yüzde 100 den fazla fark var. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar, 2009 yılı sonunda 959 lira emekli maaşı alırken, 2000 yılı sonrasında 4447 ve 5510 sayılı yasalara göre emekli olanlar, yine 2009 sonunda 1977 lira emekli maaşı alıyordu. Yani arada iki kattan fazla fark var. Bu devletin emekliler açısından haksızlık yaptığı anlamına geliyor.

 

2) Bağkur- SSK – Emekli sandığından emekli olanlarda farklı maaş alıyorlar.

 

Açıklanan 2010 yılı emekli maaşları, en düşük maaş alan her üç kurum emeklisinin, maaşları arasında uçurum olduğunu gösteriyor.

——————————————————————————

ZAMLI EMEKLİ MAAŞLARI:

Bağkur  emeklisi  …..380  lira,

SSK emeklisi …………683  lira,

Emekli sandığı………810  lira.

 

Bu üç kurumdan da emekli olanlar, çalıştıkları süre içinde, GSYH’ ya aynı şekilde katma değer yaratarak katkı yaptılar. Büyümede, üretim artışında aynı şekilde payları oldu. Bunlar Devlete, çok az farkla, aynı gelir vergisini ödediler.

 

Ne var ki, şimdi emekli sandığı emeklisinin aldığı maaş, bağkur emeklisinin aldığı maaşın 2.13 katıdır. Bu fark, emekliler arasında fark yaratmaktadır. Hakkaniyete uygun değil.

 

3) Emekli maaşları, asgari ücretin altında kaldı.

 

2010 Yılı için Asgari Ücret Tespit komisyonuna işçi temsilcileri katılmadı. Nasıl olsa onlar kabul etmese de, asgari ücret hükümet ve işveren temsilcileri tarafından kabul ediliyor. 577 lira olarak tespit edilen asgari ücret, bir insanın asgari fiziki ihtiyaçlarını karşılaması için gereken parayı ifade ediyor. Asgari yaşam için gereken parayı tarif ediyor.

 

Ne var ki hükümet emeklilere zam yaparken, Bağkur ve SSK emeklisi maaşlarını asgari ücretin altında tuttu. Hükümet kendi asgari geçim standardına uymadı.

 

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA KALAN EMEKLİ MAAŞLARI:

Tarım emeklisi maaşı ….. 480 lira,

Esnaf emeklisi maaşı ……555 lira,

Bağkur emeklisi maaşı …..380 lira.

 

Bu uygulamanın tercümesi, ‘’Hükümet Emeklilere asgari yaşam hakkı vermedi.’’ demektir.

 

ÇÖZÜM: 2000 öncesi ve sonrası SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığından emekli olanlar olarak, tüm emeklilerin maaşını en yüksek maaş alan emekli sandığından emekli olanların aldıkları maaşlara eşitleyerek, tek standart getirmektir.

 

4) Hükümet Sosyal Güvenlik sistemini daha çok bozdu.

 

AKP iktidarı sosyal güvenlikte reform yaptığını söylüyor. Ne var ki sağlık sigortası sistemi, emeklilik sistemi tersine sosyal güvenlikte kaos yaratıldığını gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir