Erken Sanayisizleşme

Ekim 2021 sanayi üretim endeksi açıklandı.

  • 2020 ekim ayında sanayi üretiminde artış yüzde 10, iken 2021 ekim ayında yüzde 8,5 oldu.
  • Ekimde Sermaye malı üretimi , bir önceki ay öncesi Eylüle göre yüzde eksi 5,2 geriledi. Üçüncü çeyrekte , Sabit sermaye yatırımları da yüzde eksi 2,4 oranında gerilemişti. Sanayide yatırımların azalması , sanayisizleşmeyi hızlandırır.
  • Yüksek teknoloji malı üretimi yıllık yüzde eksi 2,4 ve aylık eksi 10,6 geriledi.

Sanayide en büyük çıkmaz teknoloji üretiminde gerilemedir. 2003 yılında imalat sanayii içinde teknolojinin payı yüzde 7,6 iken , 2017 yılında yüzde 3,4’ geriledi. Aşağıdaki tablo.

İMALAT SANAYİSİ ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ PAYI (YÜZDE)

Kaynak: Ali Petek, Orhan Şanlı

Öte yandan , Türkiye’nin ihracatında Yüksek teknoloji ürünlerinin payı da çok düşük yüzde 2,2 oranındadır. Yüksek teknoloji üretmenin ilk şartı , AR-GE harcamalarıdır. Türkiye de Ar-GE harcamaları hem düşük , hem de TÜBİTAC gibi kurumlar yalnızca iktidar yanlılarına araştırma desteği veriyor.

Kaynak :(Sevcan Güneş -Tuğba Aydın ; Yüksek teknoloji ürün ihracatı – Lider ülkeler ve Türkiye Analizi araştırma -2019)

İhracatta yüksek teknoloji , daha yüksek gelir sağlar ve  ülke kalkınmasında daha etkilidir.

Teknolojinin gelişmesi  daha yüksek katma değer yaratır. Eğitim, Mili savunma , sağlık gibi birçok sektörü etkiler.  Bireyler, firmalar için verimlilik artışı yaratır.

Türkiye’de 2000 yılı ile 2014 yılı arasında havacılık ve uzay sanayii ile ilaç sanayiinin ihracattaki payı düştü.

Kaynak :Zeynep Erdinç- Gökçen Aydınbaş -Yüksek teknoloji ürünleri ihracatı ve belirleyicileri;

Gelişmiş ülkelerde sanayinin GSYH içindeki payı yüzde 30’lara çıktıktan sonra düşmeye başlar. Buna karşılık hizmetler sektörünün payı artar. Bazı gelişmekte olan ülkeler sanayileşmeyi tamamlayamadan, daha erken dönemde sanayisizleşme başlayabilir.

Asya ülkelerinde İmalat sanayisinin katma değer içindeki payı yüzde 30 dolayındadır. Türkiye’de 1998 yılında İmalat sanayisinin GSYH içindeki payı yüzde 22,3 iken, 2000 sonrası düşmeye başladı ve 2018’de yüze 19’a düştü.

Sektör büyüklüğünü fiyat değişmeleri de etkilemekle birlikte yine de sanayi sektörünün GSYH içindeki payı, sanayileşme için bir göstergedir.

AKP iktidarı planlamayı kaldırdı , Dalgalık kur politikası ve sıcak paraya serbestlik verdi bu yolla piyasa spekülasyona açtı, Ekonomide geçici ve fakat hızlı büyüme sağlayan konut yatırımlarına ağırlık verdi. Bu alanda kamu kurumlarını görevlendirdi. Kamu kredilerini, teşvikleri bu alana yöneltti. İmalat sanayisi daha az destek gördü. Yani sanayisizleşme bağıra bağıra geldi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir