CHP’LİLERİ ÜZEN SONUÇLAR

Konsensus araştırma kuruluşunun , ‘’Türkiye Gündemi Araştırması –Eylül 2014 ‘’e göre, geçtiğimiz Temmuz – Eylül arasındaki iki ay içinde AKP’ nin oyları 3 puan, CHP’nin oyları 2 puan düştü… MHP’nin oyları 2 puan arttı.

 

Araştırma şirketi Mart 2009 ile Eylül 2014 arasındaki dönem itibariyle siyasi tercihlerdeki değişme trendini gösteren bir grafikte yayınladı.

 

 

Bu grafiğe göre, AKP’nin 2011 başına kadar oyları artmış, o tarihten sonra yaklaşık aynı düzeyde kalmıştır. CHP’nin oyları 2010 başına kadar artmış, ondan sonra zig-zag’lı bir eğilim göstermiştir. Son dönemde düşmüştür. MHP’nin oylarında ise 2009 ile 2014 arasında dikkat çekecek kadar bir fark ortaya çıkmamıştır.

 

Araştırmada CHP ‘nin oy tercihlerindeki değişmeler şöyle görünüyor:

 

MART 2009 – EYLÜL 2014 CHP SİYASİ TERCİH DEĞİŞİMLERİ

ANKET TARİHİ

GENEL BAŞKAN

ORAN

EĞİLİM

9 AĞUSTOS 2009

BAYKAL

24

ARTIŞ

10 MAYIS 2010      

BAYKAL

31

ARTIŞ

 

 

22 MAYIS 2010   KILIÇDAROĞLU SEÇİLDİ

EYLÜL 2010              

KILIÇDAROĞLU

25

ARTIŞ

HAZİRAN 2013

KILIÇDAROĞLU

31

DÜŞÜŞ

12 HAZİRAN 2014

KILIÇDAROĞLU

27

DÜŞÜŞ

14 EYLÜL 2014

KILIÇDAROĞLU

25

DÜŞÜŞ

 

 

Yukarıdaki tabloda en fazla dikkat çeken Deniz Baykal döneminde tam oylar yüzde 31’e çıkmışken ve artış eğiliminde iken, Deniz Baykal’a komplo yapılmış olmasıdır.

Milletvekili sayısı olarak, CHP meclisin yüzde 24.1 ‘ini oluşturuyor. Son anketlerde ise oy oranı yüzde 25.5 çıkıyor.  Araştırmada ‘’Mecliste gurubu bulunan siyasi parti liderlerinin performansından memnun musunuz? ‘’ sorusuna karşı halkın yalnızca yüzde 18’i Kılıçdaroğlu’ nun  Meclisteki performansından memnun olduğunu, yüzde 69 memnun olmadığını ve yüzde 13’ü ise ortada  olduğunu söylemiştir.  Demek ki bizzat CHP’liler bile memnun değiller.

Sonuçlara göre, CHP’li tabanında da Kılıçdaroğlu ‘nun yeri diğer genel başkan adayı olarak adı geçenlerle aynı düzeydedir. Bu Pazar genel milletvekili seçimi olsa CHP’ ye oy vereceğim diyenlerin yüzde 55’i Kılıçdaroğlu’nu beğendiğini, aynı oranda Yüzde 55’i Muharrem İnce’yi beğendiğini ve yüzde 52’si de Sarıgül’ü beğendiğini söylemiştir. Anlaşılan odur ki Kılıçdaroğlu’ nu parti tabanı vazgeçilmez lider olarak görmüyor.

CHP’ de mevcut kadro ne yapsa sonuç alamıyoruz. Temel sorun parti bilerek parti misyonunun engellenmesidir.

Yeni CHP sloganı bu araçlardan birisidir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sık sık CHP’nin geçmişini şöyle veya böyle yanlış görmesi biz 1930’ların partisi değiliz demesi ve bunu birçok zeminde dile getirmesidir. 

Aslında Dünyada hiçbir siyasi parti veya siyasi hareket 1930’lardaki gibi olamaz. Kaldı ki 1930’ların devleti kuran CHP’si olmasaydı bu gün hiçbir siyasi parti de olmazdı. Ayrıca 1930’ların CHP’si olmasaydı, bu güne bir ihtimal parçalanmış bir Türkiye kalırdı. Zira o yıllardaki isyanların demokratik yöntemlerle veya pazarlıklarla bastırılması mümkün değildi. O günkü Devletçilik anlayışı olmasaydı, bu günkü kalkınma düzeyi de olmazdı.

Elbette bu günkü şartlar farklıdır. Ancak bu günkü şartları oluşturan da eski CHP’dir. Zira 1946’da kimse CHP’ ye demokrasiye geçilsin diye baskı yapmadı.

Aynı anlayış içinde, partide parti misyonu ile ilgisiz yeni kadrolar oluşturuldu. . Bu kadrolar gerçekte yeni CHP’ yi kendi ideolojileri ve bağlantıları doğrultusunda tasarımlamak isteyenlerdir.

CHP’ de çok genel başkan veya yönetim gelir geçer… Ancak CHP’ nin kemikleşmiş bir tabanı var. Yönetim kadrolarının hatalarına rağmen bu taban CHP’yi yaşatıyor. Ancak bu tabanda olanlardan dolayı üzülüyor ve üzüntüsünü içe atıyor.

Toplumlarda her şey bir temel üstüne kurulur ve gelişir. Halk arasında bu temeli inkar edenler için ‘’Aslını inkar eden haramzadedir ‘’denilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir