Bu Pazar Seçim Olsa

Cumhur ittifakı Erken seçime gider mi ? Cumhur ittifakının. Mecliste erken seçim kararı için beşte üç , 360 oyu yok ve fakat Cumhurbaşkanı Meclisi fesh ederse her iki seçim birden yapılır.

Erken seçim kararında siyasi partilerin oy potansiyelini ölçen anketler önemli bir göstergedir. Vikipedi’de   bu anketler yayınlanıyor. 2023 genel seçimleri için  ocak ve Şubat aylarında pandemi öncesi 7 anket yapılmış. Bu 7 anket ortalaması ile , geçmiş son iki seçimi karşılaştırırsak;

1.Adalet ve Kalkınma Partisinin , 24 Haziran 2018 seçimlerindeki oy oranı yüzde 42.6’dır. Ocak ve şubat aylarında yapılan 7 anket ortalaması ise 38,2 ‘dir. 4.4 yüzdelik puan kaybı var.

2.MHP’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy , yüzde 10 iken 2020 anketlerinde   oyunu 0.7 yüzdelik puan artırarak, 10,7’ye çıkarmış.

3. 2018 genel seçimlerinde Cumhur ittifakının oy oranı yüzde 52.6 iken , 2020 anketler ortalamasında yüzde 48,9’a gerilemiş. Pandemi sonrası ne olur ? bir tahmin yürütmek zor görünüyor.

Adalet ve kalkınma partisi neden oy kaybediyor ?

İktidarda 20 yıl kalmanın getirdiği yıpranma var. Demokrasi , hukuk ve ekonomide ortaya çıkan kayıplar ve endişeler yanında  toplumun bir kısmını tedirgin eden siyasi dil ‘ de tırmanma da etkilidir.

Siyasi dile vatan hainliği girdi. Bu durum halkı huzursuz ediyor. Fetö terörü’nün demoklasın kılıcı gibi muhalefetin başında durması ve özellikle  bazı partilerin Fetö projesi olarak suçlanmaları  artık ters tepmeye başladı. Söz gelimi Bahçeli   kurulan son 3 partiyle ilgili , ‘İYİ’ olacak, ‘GELECEK’ olacak, ‘DEVA’ olacak. Bunlar tesadüf değil . Meclis’te özellikle Cumhur İttifakına  ve Cumhurbaşkanlığına karşı  FETÖ projesidir, Pensilvanya kaynaklıdır” diyor. Siyasi partiler yasası ve seçim yasasında değişiklik isteyerek , erken seçim olursa yeni partileri saf dışı bırakmak istiyor.

Cumhur ittifakının muhalefeti ağır dille suçlaması , aynı zamanda oy kaybından doğan bir tedirginliği  de yansıtıyor. Bu çizgiden cesaret alan  ve toplumu tehdit eden guruplar oluştu. Bunlar sistemli ve çok sayıda olduğu için , kişisel hatalar olarak değil ,  toplum tarafından organize tehditler olarak görülüyor.   İktidara , demokrasi , hukuk ve ekonomik kayıplardan dolayı bir tepki zaten oluşmaya başlamıştı. Şimdi Bu tehdit gurupları nedeni ile daha çok tepki oluştu. Toplum yoruldu, huzur istiyor .

4. CHP ’24 Haziran seçimlerine göre oy oranını 3,7 puan artırmış. 2019 yerel seçimlerinde oy oranı daha yüksek ve fakat yerel seçimlerde ittifaklar nedeni ile partilerin gerçek oylarını tespit etmek zordur. CHP ‘nin en önemli stratejisi ise , zorlamalara rağmen sokağa çıkmıyor olmasıdır.

5. HDP ‘nin oy oranında 1.1 puan düşme var. Ancak bu oylar HDP baraj altında kalmasın diye verilen oylardı.

6. İyi parti , genel seçimlerde aldığı oy oranını hemen hemen korumuş.

7. Pandemi sonrası , yeni kurulan partilerin halka vereceği umutlar ve mecliste bu  partilere geçecek milletvekili sayısı , siyasi tabloda etkili olacaktır.

Sonuç olarak ; Her siyasi parti  kendi anketini yaptırıyor. Cumhur ittifakının oylarında erime olduğu görülürse , erken seçim olabilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir