BU DIŞ AÇIKLAR SÜRDÜRÜLEMEZ

Eylül ayı ihracatımız  11.8 Milyar  dolar , ithalatımız ise 20 milyar dolar oldu. Böylece bir aylık  dış ticaret açığı 8.1 milyar dolar oldu.  Ocak- Eylül 9 aylık dış ticaret açığı ise 53.8 milyar dolara yükseldi. Oysaki geçen sene aynı 9 ayda dış ticaret açığı 42.1 milyar dolar olmuştu. Bu sene geçen yıla göre  Eylül ayı dış ticaret açığı yüzde 85 ve 9 aylık dış ticaret açığı da yüzde 27.9 oranında arttı. (Aşağıdaki tablo )

 

 

 

 

                                      DIŞ TİCARET AÇIĞI

 

                                           2016                      2017                 YÜZDE

                                   MİLYAR DOLAR    MİLYAR DOLAR    DEĞİŞME

                                  ————————-  ————————   —————

EYLÜL AYI                          – 4.4                      – 8.1                    85.0

OCAK-EYLÜL (9AY)          – 42.1                     – 53.8                  27.9

 

Dikkat edersek , hükümet üyeleri sürekli ihracatı konuşuyor. İhracat üstüne algı oluşturuyorlar. Gerçekte ise önemli  olan dış ticaret açığıdır.

 

İhracatla övünmek için :

 

1.    İhracat ,İthalattan daha büyük olacak…Dış ticaret açığı olmayacak.

2.    İçerde İhracat malı üretiminde ithal girdi oranı düşük olacak. Türkiye de bizzat ihracatçılar ihracat malı üretiminde ithal girdi oranının yüksek olduğunu söylüyorlar. Söz gelimi ithal girdi yüzde 70 ise , demek ki ihracat malı üretiminden yaratılan katma değer ihracatın yüzde 30’udur.

3.    Dış ticaret açığının nedeni yatırım malı ithalatından ileri geliyor  ise, bu yatırımlar kendi açığını kapatacaktır. Oysaki biz  üretimde ithal girdi (aramalı ve hammadde ) kullanmamızdan dolayı  dış ticaret açığı veriyoruz. Yatırım malı ithalatının toplam ithalat içindeki payı düşüktür.

 

Bu durum ithalatın yapısından anlaşılıyor. Ocak-Eylül 9 aylık Toplam ithalatın,  yüzde 13.8’ini  sermaye – yatırım malı ithalatıdır. Bu yüzde 13.8’in , yaklaşık yüzde 10’luk bir kısmı ise yatırımların , makine ve techizatta eskime ve yıpranmadan dolayıdır. Eskiyen ve yıpranan parçaların  , yerlerine yenisini  koymak için  yapılan  yeni parça veya makine ithalatıdır. Net yatırım malı ithalatı ise toplam ithalatın yüzde 3.8’idir.(Aşağıdaki tablo )

 

 

     İTHALATIN YAPISI (OCAK-EYLÜL 9 AY)

—————————————————————————–

                                                               2016            2017

                                                             ————–   ————-

SERMAYE(YATIRIM MALLARI)            18.3           13.8

ARA MALI VE HAM MADDE                  67.4           73.9

TÜKETİM MALLARI VE DİĞER             14.2           12.3

TOPLAM                                                100.0          100.0

 

Toplam ithalatın yüzde 73.9’luk kısmı , üretimde kullanılan aramalı ve hammadde ithalatına gitmiştir. Üretimde aramalı ve hammadde  girdi payı yüzde 50 ve üstü olarak tahmin ediliyor. Bu demektir ki , Türkiye bir döviz sorunu yaşarsa ithalat yapamayacak , fabrikaları çalışmayacak , üretim duracaktır.

 

Dışa bağımlı bu  üretim yapısını düzeltmek yerine ,ekonomi yönetiminin ihracattaki artışlar üstüne , dış ticaret açığını hesaba katmadan  abartarak algı yaratması , ancak  yassıya kadar sürer.

 

Dış ticaret açığından ,  net dış yatırım  gelirleri, karşılıksız olarak elde edilen net dış gelirler-(cari transferler ) ve turizm gibi hizmet gelirlerinden elde edilen gelirler indirilirse geriye cari işlemler açığı kalıyor. Türkiye geçmiş yıllarda da cari açık verdi. Ancak 2003 yılından bu güne kadar yani 14 yıl 9 ayda verilen toplam 531.2 milyar dolarlık cari açık yatırım malı ithal etmek için değil , girdi ve tüketim malı ithal etmek için verilmiştir. Bu açıkta sonuçta dış borçların 432 milyar dolara çıkmasına neden olmuştur.   

Cari açığı elin malını kullanıyoruz şeklinde yorumlayanlar  için :  Bir … yatırım malı ithalatı için cari açık verseydik bu tespit doğru olurdu. İki cari açık , kaynak kaybına neden oluyor ,  döviz ihtiyacını artırıyor, kırılganlığı artırıyor ve dış borç sorunu yaratıyor.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir