Şarap üretiminde, dünya yoğun bir rekabet yaşıyor… İtalya gibi ülkelerde, örneğin Toskana bölgesinde hangi topraklara ne kadar üzüm ekileceği devlet tarafından tayin ediliyor… Ayrıca yine üzüm kalitesi eksperler tarafından tarlada kontrol ediliyor… Kalitesiz ve standart dışı üzümden şarap üretimine izin verilmiyor.
Anadolu üzümün vatanıdır… Birkaç defa daha yazdım… Anadolu da bulunan bir kil tablette, Sümer kralı Hitit kralına başak veriyor… Hitit kralı da ona üzüm salkımı veriyor.
Türkiye’nin her bölgesi, çeşitli cins üzüm üretmek için elverişli koşullara sahiptir… Örneğin, Diyarbakır’da üretilen ‘’Boğazkere‘’ üzümlerinden, buruk ve gövdeli şarap üretimi yapılıyor.. Dünyada çok tutuluyor.
Özet olarak, üzüm ve şarap üretiminde önemli bir potansiyele sahibiz… Bu potansiyeli, üreticiye yol göstererek, üretimi teşvik ve kontrol ederek değerlendirebiliriz.
Gel gör ki iktidar tersine, şarap üzerindeki ÖTV’yi yüzde 118 artırarak bu sektörü cezalandırıyor…
Anlaşıldığı kadarıyla, şarap üzerindeki ÖTV’yi artırmanın gerekçesi, bütçenin finansmanı ve faiz dışı fazla oranının tutturulmasıdır…
Ne var ki, devlet bir sektörden vergi alırken madalyonun tersine de bakması gerekiyor… Vergi geliri elde ederken, neleri tahrip ediyor? Topluma ne gibi maliyetler getiriyor? Vergiyi artırınca, eskisi kadar vergi alabilecek mi? Bunların hesabını yapmalıdır.
Ekonomi yönetimi ve hükümet edenler eğer bu hesapları yapmazsalar, o zaman bakkal idare etmekle devlet idare etmenin farkı kalmaz.
1) 2004 yılında, GSMH yüzde 9.9 büyüdü… Oysa tarım sektörü yalnızca yüzde 2 büyüdü… IMF ve siyasi iktidar, tarımın ünüğünü sıkıyor…
2) Tarım ve hayvancılık üretimi sanki kasıtlı bir şekilde engelleniyor… Örneğin Son on yılda büyük ve küçük baş hayvan sayısı üçte bir azaldı… Son iki yılda düşük kur nedeniyle pamuk üretimi geriledi… Üretmek yerine ithal ediyoruz… Neticede tarım sektörünün geliri düştü…
2004 yılında bütçeden ödenen borç faizi Milli gelirimizin yüzde 12’si kadardır… Oysa 25 milyon nüfusun barındığı tüm tarım sektörü Milli gelirimizin yüzde 10.9’u kadardır.
3) Bir sektörde vergi yükünü aşırı artırmak, o sektörü boğazlamaktır. O sektörü kayıt dışı üretime zorlamaktır… Sonuçta ağır vergiler vergi hasılatının da düşmesine yol açacaktır.
Kaldı ki, eğer devlet şarap üretimi ve ihracatını teşvik ederse, sonuçta daha yüksek gelir ve kurumlar vergisi toplayacaktır.
Siyasi İktidar her şeye IMF’nin kısa vadeli finans penceresinden baktığı sürece bu hesapları yapamaz…