CHP ‘ye Demokrasi Penceresinden Bakmalıyız

Yandaş medya ve yazarlar CHP ‘de her marjinal olayı abartarak , parti dağılacak diye yorumluyorlar. Dün CHP iki kişinin ‘’Kılıçdaroğlu dışardan talimat alıyor ‘’şeklindeki tartışmasını onlarca köşe yazarı aynı çizgide yorumladı.

Her partiye dışardan telkinler olabilir. Her güç siyasi partileri etkilemek ve kendi adamını genel başkan yapmak ister.  CHP ‘ için böyle bir iddia ispata muhtaçtır. Baykal ‘a kurulan tuzağın aydınlığa kavuşması ile  ancak bu konuda daha sağlıklı  ve kesin yargıya ulaşmamızı sağlayacaktır.

CHP ‘yi yorumlayanların olaylara yalnızca hizipçilik ve  dedikodu açısından bakmalarının ve demokrasi boyutunu atlamalarının nedeni , onların içinde bulundukları   biat kültürü  ve ideolojik yandaşlıktır.

Gerçekte ise CHP’ diğer partilere göre daha demokratik bir partidir. Kısmen de olsa ön seçim yapıyor. Sık sık kurultay istenmesi de parti tabanının demokratik anlayışından ileri geliyor. Parti içinde de herkes düşündüğünü daha demokratik çizgide açıklıyor. Kaldı ki   Ülke ve demokrasi için doğru olanların , parti çıkarından önde tutulması her  siyasinin ilk prensibi olmalıdır.

AKP ‘de parti içi demokrasi yoktur. Kararlar tek kişiye aittir. Ses çıkaran tasfiye ediliyor. MHP’ ise daha da sert tepki veriyor. Bunun için İyi parti doğdu.

Bu siyasi arenada CHP  tabanının  parti içi demokrasi talepleri tartışılıyor. AKP’ nin otokrasi anlayışı tartışılmıyor.

CHP 1946’da demokrasiyi getiren partidir. 1963 ile 1980 arasında demokrasi örneği oldu. Bu yıllarda Adayların yüzde 95’i için ön seçim yapıldı. Ön seçimle gelmeyenler şimdiki MYK’ ile aynı işlevi olan Genel İdare Kuruluna giremiyordu. Parti içi demokrasi olduğu için İnönü karşısında Ecevit genel başkan oldu.

Bu günde CHP demokrasi örneği olmalıdır.  Dünyada demokratik ülkelerde kaybeden siyasiler ya hesap verir veya istifa ederler. Söz gelimi 2014 te İngiltere’de ana muhalefetteki eski İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Başbakan Yardımcısı ve Liberaller’in eski lideri Nick Clegg ve seçimde oy oranını dokuz puan artırmasına rağmen kendisi seçilemeyen UKIP lideri Nigel Farage, bu görevlerini bırakmak zorunda kaldılar.

CHP 2015 haziran seçimlerinde yüzde 25 , 2015 Kasım seçimlerinde yüzde 25.31 oy almıştı. Haziran  2018 seçiminde ise yüzde 22.6 oranında oy aldı. Bu sonucun tabana izah edilmesi gerekir . Bunun içinde istek olmadan kurultayın hemen toplaması gerekirdi.

Dahası parti içi tam demokrasi sağlanana kadar bu çalkantı devam eder. Taban siyasi sürece katılırsa , seçim maliyetleri de tabana yayılır.

CHP ‘nin AKP çizgisinde adaylar göstererek , AKP’ den oy alamayacağı netleşti. Artık parti içi demokrasiye geçişten sonra yapması gereken , bir yol bir parti ideolojisi oluşturmak , bu felsefeyi halka anlatmak ve halkı kendi çizgisine çekmek olmalıdır. Yani CHP başka alanlarda koşmak yerine kendi çizginde koşmalı ve bu yolda halkı ikna etmelidir.

Bu bağlamda CHP’nin aşağıdaki hedefleri  bir yol haritasi olarak benimsemelidir.

  1. Laik devlet ;
  2. Demokrasi ,insan hakları ve siyasi özgürlükler ;
  3. Hukukun üstünlüğü ;
  4. Halkın (ulusun ) refah ve kalkınması ;
  5. Ulusal çıkarlara dayanan dış ilişkiler Politikası .

 

2 thoughts on “CHP ‘ye Demokrasi Penceresinden Bakmalıyız

  1. İyi söylüyorsunuzda,bu ülkede herkes şikayetçi, herkes herkese akıl vermeye çalışıyor,maalesef hiçbiri bir işe yaramıyor.
    Kimse elini taşın altına koymuyor,suya sabuna dokumadan, vicdanlarını rahatlatmaktan başka birşey yapan yok,
    CHP ye otoriter bir lider lazım,Kemal Bey gibi otoriter değil, Atatürkü örnek alan bir lider.
    Herhalde Türk milletinin hemen hemen yarısına yakını hala sultanlık devrini tercih edebilir herhalde.
    CHP ye D0ğru dürüst bir genel başkan adayı bile bulunamıyor,Olsa ortaya çıkardı herhalde.
    Kimse önerecek aday bile düşünemiyor.(Sizin öneriniz varmı?)
    Neyse İstinasız hemen herkes tavsiyeleri,akedemik bilgi ve argumanları, boş lafları ve yalanları binlerce defa tekrarlıyarak, iktidarın kötülüklerini överek veya yolsuzluklarını yererek,sosyal medyada takipçilerinin sayısını arttırmaya, Para kazanmaya veya Türkiyenin onlara kazandırdıkları karşısında duydukları vicdan borçlarını ödemeye çalışıyor lar..
    Aziz Nesin Bu millet hakkında yorumlarında haklıymış.
    selamlar

  2. Sayın Korkmaz,
    sık sık kurultay istenmesi ve onun için mücadele veriliyor olması AKP den ve diğer partilerden daha demokratik olması,geçmişinde demokratik olması CHP nin Demokratik bir parti olduğunu gerektirmez.Parti Tüzüğünde Kemal bey zamanında yapılan değişikliklerin (kurultay için gerekli iza sayısı gibi ,CHP’yi hepimizin gözleri önünde Non-demokratik bir parti durumuna sokmuştur.
    Saygılar
    Saffet İçbilen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir