POPÜLİZM KURBANI BİR ÜLKE: VENEZUELA

Güney Amerika ülkesi Venezuela 1821 yılında İspanyaya karşı bağımsızlığını kazanmıştır. Venezuela’nın yakın tarihinde 19. yüzyılın tümü ile 20. yüzyıl başları siyasal çalkantılar, diktatörlükler ve devrimlerle doludur

Venezuela’nın  artık  Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi olduğu anlaşılmıştır. Ne var ki bu ülke popülizm ve diktatörlerin tuzağında kaldığı için ve toplumun  siyasi bilinç düzeyi gelişmediği için , halk petrol zenginliğinden yararlanamıyor.

 

Popülizm uygulamasında , Bütçeden yatırımlar için ayrılması gereken kaynaklar  seçim tavizleri olarak harcanıyor. Kamu ihaleleri ve kamu reklamları siyasi iktidarlar tarafından yandaşlara veriliyor.  Yine devlet memurları seçim öncelikli kullanılıyor. Devlette işler yürümüyor.  Kamu hizmetlerinde etkinlik  ve kamu yatırımlarında verimlilik düşüyor.

 

 

 

 

Venezuela  otokrasi içinde bir popülizm yaşadı ve  yaşıyor. Venezuela da Hugo Chavez 1998 de başkan seçildi. Popülizm uğruna Kamu kaynaklarını hesapsızca harcadı.

 

Petrol gelirlerini parlemento denetimi dışında kullanmak için bütçe dışı  Ulusal Kalkınma Fonu (Fonden )kurdu. Bu fona giren petrol gelirlerini seçimlerde kenidisini destekleyenler çeşitli adlar altında  para dağıtarak ve halka koliler dağıtarak kullandı. 

 

Chavez aynı zamanda Anayasayı değiştimek için referandumlar yaptı. Bu referandumda bu fonları ve devlet imkanlarını kullandı. Halk iktisat biliminin kabul ettiği gibi kısa dönemli çıkarlara odaklanmıştı. Uzun dönemde geleceğini göremiyordu. Halk onu dağıttığı sürece seviyordu ve oy veriyordu.

 

2004 yılına gelindiğinde  Venezüella’da kuvvetler ayrılığı ortadan kalkmıştı. Yüksek yargı da Chavez’in denetimine geçmişti. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı tümüyle ortadan kalkmıştı. Yargıçlar hükümete sormadan karar alamıyordu.

 

Chavez Muhalefeti ve basını susturdu.  Dikta yönetimi nedeniyle 1.5 milyon aydın ülkeden kaçtı.

 

Petrol fiyatları100 doların üstünde iken , Venezule parası değerlendi. İthalat fiyatları daha düşük gelmeye başladı. Siyasi iktidar tekonolji ve  yatırım malları ithalatına yönlendirmedi.  Venezuela tüketimde İthalat cenneti oldu. Ne var ki aynı zamanda işsizlik arttı.

 

Cahavez’in  yerine gelen yardımcısı Madura, şaibeli bir seçim sonrası başkan olunca, yargıyı tamamıyla kontrolüne aldı. Toplum ikiye bölündü. Resmi olmayan rakamlara göre tepki için sokaklara dökülen halktan 3000 kişi hükümet güçleri tarafından öldürüldü.

 

Madura ayrıca kendisinin başkanlığına tepki gösterenlere konuşma yasağı kanununu meclisten geçirdi. Yandaş Medya oluşturdu. 20 milyon kişiye 120 ton gıda kolisi dağıttı.

 

Yine de  2015 te parlamento seçimlerinde Madura  kaybetti. Erken seçim için Anayasal süreç başlatıldı ve fakat Maduro gerek Meclis kararını ve gerekse halkın topladığı 4 milyon imzayı reddetti. 

 

Meclis Madura için azil kararı çıkardı. Ancak üyeleri Maduro tarafından seçilen Anayasa mahkemesi üyeleri bu talebi anayasaya aykırı bularak reddetti.

 

Madura zamanında petrol gelirleri , ortalama 50 doların altında kaldı. Bu durum ekonomiyi zora soktu. Venezueda her yerde olduğu gibi, popülizm ve otokrasi birbirini besledi, önceki  ve ülke ekonomisi çıkmaza girdi. Aşağıdaki tablo popülizm çıkmazının net bir göstergesidir.

 

Mahfi Eğilmez’in düzenlediği aşağıdaki tablo , Venezuela ‘yı popülizmin giderek nasıl uçuruma götürdüğünü gösteriyor.

 

2000

2016

GSYH (Cari fiyatlarla, milyar USD)

118

287

Nüfus (Milyon)

24,4

31,0

Kişi Başına Gelir (USD)

4.824

9.258

Büyüme (yüzde )

3,7

-18,0

Toplam Yatırımlar / GSYH (yüzde)

24,2

9,0

Toplam Tasarruflar / GSYH (yüzde )

34,5

6,6

Enflasyon (yüzde )

13,4

274,4

İhracat Artışı (yüzde )

5,8

-9,7

İthalat Artışı (yüzde )

12,4

-41,8

İşsizlik Oranı (yüzde )

14,0

21,2

Bütçe Dengesi / GSYH (Yüzde )

4,5

-14,6

Cari Denge / GSYH (yüzde )

10,1

-2,4

 

Venezuela 2017 yılında Dünyada hiper enflasyon yaşayan tek ülkedir.  Enflasyon Yüzde 880  olarak hesaplanmaktadır.

 

2017 Ekim seçimlerinde eyalet seçimlerinde katılım oranı yüzde 61.1 oldu. Bu oyların yüzde 54’ünü yine Madura’nın PSUV partisi aldı.  

Böylece Madura , diktatörler kaybetmez , sözünün ne kadar gerçek olduğunu gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir