2016 NE GETİRECEK? ( DOLAR-BORSA ) 3

Finansal yatırımlar, küreselleşme süreci içinde öne çıktı. TÜİK, Finansal yatırım araçları olarak, Mevduat, Borsa, Dolar, Euro, Altın ve Devlet İç Borçlanma Senetlerinin nominal ve reel getirilerini aylık olarak yayınlıyor.  

Enflasyonun etkisi giderildikten sonraki getiri oranları, reel getiri oranlarıdır. Finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları zaman içinde yüksek oranda oynaklık göstermiştir. Söz gelimi Borsa 2008 yılında yüzde 58.11 oranında reel kayıp getirmiştir. Buna karşılık ertesi yıl yüzde 76.92 oranında reel getiri sağlamıştır. 2009 yılı kriz yılıdır. Milli Gelirimiz yüzde 4.8 oranında gerilemiştir. Üretim düşüyor, piyasa durgun işletmelerin piyasa değerinin de düşmesi gerekir. Ne var ki borsada hisse senetleri fahiş olarak artıyor. Bu artışta 2010 için olumlu beklentiler etkili oldu ve fakat büyük oranda manipülasyon olduğu anlaşılıyor.

 

 

Aşağıdaki tabloda, 2004 yılı ile 2015 yılı arasında, Kasım ayından kasım ayına yıllık olarak Finansal yatırım araçlarının reel getirisi yer almaktadır.   Bu tablo TÜİK ‘ ten derlenmiştir. 

 

Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasında, küçük tasarrufların yatırımlara yönlendirilmesi açısından sermaye piyasası önemli bir role sahiptir. Ne var ki biz Borsanın manipülasyona ve spekülasyona açık olması nedeni ile sermaye piyasasından yeteri kadar yararlanamadık. Ayrıca Borsanın aşırı oynak olması da ekonomik istikrarı bozdu ve ekonomide kırılganlığı artırdı.  

Medya da borsayı şişiriyor. Kesin olarak bilmiyorum, ancak basından yansıdığı kadarı ile Borsada oynayan 3-4 bin kişidir. Buna karşılık Gazetelerde Borsaya en az bir sayfa ayırıyor.   

Medya falan hisse senedi bu gün yüzde 2 arttı, falan hisse senedi yüzde 3 arttı diye haberler yapınca, insanlar Borsada piyango gibi gelir var zannediyor. Oysaki Borsada yalnızca aracılar kazanıyor.  

Aşağıdaki tabloda, 2004 yılı Kasım ayında 100 lirayla finansal yatırım yapanların 2015 yılı sonunda reel olarak ellerinde ne kaldığını gösteriyor. 

 

Borsada 2004 yılında 100 lirayla girenlerin 11 yıl sonra 2015 yılında ortalama olarak ellerinde 94 lira kalmış. Elbette kazananlarda, kaybedenlerde var. Ancak ortalama olarak Borsanın reel kaybı var.  

Aşırı oynak, Dış faktörlere ve manipülasyona açık olması nedeni ile 2016 yılında Borsanın ne olacağını kimse tahmin edemez. 

Mevduat faizi 2010 yılına kadar reel getiri sağlarken, 2010 ‘den sonra reel kayıp getirmeye başlamıştır. Enflasyonun bu oranlarda devam etmesi beklendiğine göre, Merkez Bankasının faizleri düşük tutması sürdürülemez. 2016 yılında faiz artışı beklenebilir. 

Finansal yatırım araçları içinde, 11 yılda en fazla dolar reel getiri sağlamıştır. Bu gün için Dolar TL karşısında değerlidir. Dolar dünyada da aşırı değer kazandı. ABD rekabet açısından doların 2016 yılında daha fazla değer kazanmasını istemez. TL karşısında, önemli bir siyasi kriz olmazsa 2016 yılında en fazla 3.10 olması beklenir.  

Altın fiyatlarına da ABD ve Rusya müdahale ediyor. Eğer bazı Merkez bankalarının altın olarak rezerv tutma kararı olursa, dünyada 2016 yılında altın fiyatları artar. 

Yeni yılın ülkemiz ve insanımıza ve okuyucularımıza, huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir