ZENGİN – FAKİR FARKI AÇILDI

Birleşmiş Milletlere bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), zaman zaman Dünya Açlık Raporu’nu açıklıyor. 2012 yılı raporunda, dünyada açlık çeken insanların sayısının 2008 yılından 2012 yılı başına kadar 3 yılda  75 milyon arttığı kaydedildi.

 

Bu raporlara  göre , Almanya’da hane halkı, ortalama olarak gelirinin yüzde 11 ila yüzde 17’ sini gıda maddelerine harcıyor. Oysaki Afrika ve Asya’nın birçok ülkesinde hane halkı için bu oran yüzde 80 hatta 90’ı bulabiliyor. Bu gibi yoksul ülkelerde halkın Gelirin düşük olması nedeniyle, gelirin tamamı gıdaya gitse bile yine açlık sorunu artıyor. Açlık ve yoksulluk sorunu, dünya refahını olumsuz etkiliyor. Anarşik eylemlerin tırmanmasına neden oluyor.

 

Küreselleşmenin getirdiği spekülatif ortamda , Cari açık veren ülkeler fakirleşti , cari fazla veren ülkeler zenginleşiyor. ABD’ cari açık verse de kendi parası ile  borçlandığı için sorun olmuyor. Sonuçta , Dünya nüfusunda fakir daha fakir , zengin daha zengin oldu.

 

 

 

 

TÜİK , Türkiye de ‘’Gelir ve yaşam koşulları araştırması, 2012  ’ yi açıkladı. Halkın en zengin yüzde 20’si Milli gelirin yarısına yakınını yüzde 46.6’sını paylaşırken , en fakir yüzde 20’si ise yüzde 5.9’unu paylaşıyor.

 

TÜİK haklı olarak gelir dağılımını teknik anlamda açıkladı. Yaşadıklarımızdan da  zengin- fakir farkının giderek nasıl açıldığını görebiliyoruz.

 

1.Türkiye’nin 2013 nüfusu 74.7 milyondur. TÜİK’in araştırmasına göre bunların yüzde 85.9 ‘u evden uzakta bir haftalık tatil yapma imkanına sahip değil.  Eğer 64,2 milyon insanın hiç tatil yapma imkanı yoksa , gelir ve yaşam koşullarında iyileştirmeden bahsetmek imkanı olur mu ?

 

2.Türkiye de en yüksek gelire sahip nüfusun ilk yüzde 20’sini oluşturan 12 milyon 940 bin kişinin ortalama olarak aylık geliri 4.248  liradır , buna karşılık nüfusun en düşük yüzde 20’sini oluşturan 12 milyon 940 bin kişinin ortalama olarak  aylık geliri 438 liradır. Arada 8 kat fark var.

 

3.Yabancı yayın organları ve araştırma kurumlarının verdiği rakamlara göre , Türkiye de dolar  Milyarder sayısı 58 dir.  Buna karşılık   Japonya’da  26’dır. Yine dolar milyarderi olarak Türkiye Almanya’dan sonra Avrupa’da ikinci sıradadır. Allah versin daha çok olsun … Ancak diğer kalan insanların da hiç olmasa  karnı doysun.

 

Japonya da fert başına ortalama yıllık gelir 43.000 dolardır … Türkiye’de ise 10.000 dolardır. Yani  Japonya’ da insanlar Türkiye’den 4.3  kat daha zengindir.  Japonya’nın Milli Geliri 5.5 katrilyondur.  Türkiye’nin ise 750 milyar dolardır. Yani Japonya’nın Milli geliri Türkiye’nin 7.3 katıdır. Nasıl oluyor da Türkiye de Dolar milyarderi daha fazla oluyor. Nedeni , işçinin , çiftçinin, memurun milli gelirden daha az pay almasıdır. Buna karşılık spekülasyon ortamdan dolayı  zengin olanların sayısının hızla artmasıdır.

 

4. TÜİK’  göre Türkiye’de  12 milyon 176 bin kişi yoksulluk sınırın altında yaşıyor.

 

5. Halk bu gün yoksul , yarın daha fazla yoksul olacaktır. Çünkü halkın ortak malı kamu altyapı yapı yatırımları yabancıya satıldı, Bankaların yarısı , imalat sanayiinde yüzde 56.8’i yabancı kontörlündedir… Bunların karı her sene dışarıya gidiyor.  Toplam dış borç stokumuz  350 milyar dolara yükseldi. Bunların faizi de dışarıya gidiyor. Halkın yüzde 61.3’ü borçludur. Üstelik her sene cari açık veriyoruz. Bu güne kadar son 11 yılda verdiğimiz cari açık 380 milyar dolar oldu. Yani yaptığımız dış ekonomik ilişkilerden dolayı 380 milyar dolar kaybettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir