ZENGİN DAHA ZENGİN, FAKİR DAHA FAKİR OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK ) Gelir ve Yaşam Koşulları 2016’ yı yayınladı. Araştırmanın  verileri  ‘’ Türkiye de gelir dağılımı bozuluyor, orta sınıf tuzağı devam ediyor , işçi ve memur fakirleşiyor ‘’ şeklinde özetlenebilir.

 

1.2015  yılında nüfusun en zengin yüzde 20’sinin geliri, yine nüfusun en fakir  yüzde 20’sinin gelirinin 7.6 katı iken , 2016 yılında  7.7 katına yükseldi.  Başka bir ifade ile toplumda gelir dağılımı bozuluyor.

Yani fakirler daha çok fakirleşiyor ve  zenginler daha çok zenginleşiyor.

 

2. İşçi ve memurun geliri   giderek düşüyor ve bunlar fakirleşiyor. Ücret ve maaşların en düşük yüzde 20’lik gelir gurubundaki payı 2015 yılında yüzde 37.7 iken , 2016 yılında çok hızlı   2.4 yüzde puan aratarak yüzde 39.7’ye  yükseldi. (Aşağıdaki tablo) Yan memurlar hızla fakirleşiyor.

 

 

 

 

Bunun nedeni , işçi ve memura büyümeden refah payı verilmiyor olmasıdır. Bunda işçi ve memurun günahı da var… Çünkü siyasi misyon için kurulmuş ve  ideolojik  hedefleri olan bazı sendikalara üye oluyorlar.

Kendi haklarını istemek için pasif kalıyorlar.

 

ÇALIŞANLARIN MAAŞ VE ÜCRET OLARAK GELİRDEN

ALDIKLARI PAY

—————————————————————————————

                                                                          YÜZDE PUAN

                                           2015         2016         DEĞİŞME

                                         ———–    ———-     ——————–

EN FAKİR YÜZDE  20       37.3          39.7                2.4

EN ZENGİN YÜZDE 20     52.4          51.4              – 1.0

 

 

 

3. En zengin yüzde 20 gelir gurubu içinde , iş çevreleri (Müteşebbis ) gelirinin payı arttı. Bunların  en zengin yüzde 20’ içindeki payları 2015 yılında yüzde yüzde 21.8 iken , 2016 yılında yüzde 23.7’ye yükseldi                          

 

 

 

 

4. Nüfus içinde  ev sahibi olanlar da azalıyor. Ev sahibi olanların nüfus içindeki oranı 2015 ‘te yüzde 60.4 iken 2016 da yüzde  59.7’ye geriledi. Buna karşılık doğal olarak kiracıların oranı da aynı yıllarda , yüzde 23.3 ‘ten yüzde 24.4 e yükseldi .

 

5. Nüfusun yüzde 65.4’ü , yıpranmış ve eskimiş mobilyalarını parası olmadığı için değiştirmiyor. Yine nüfusun yüzde 17.4’ü konut  masraflarını karşılamakta çok zorlandığını ifade ediyor.

 

6. Bir yandan zenginlerin artması , bir yandan fakirlerin artması , orta sınıfın  azalması anlamına geliyor. Bu veriler aynı zamanda Türkiye’nin orta sınıf tuzağına düşmüş olduğunu da gösteriyor.

 

Fakirlerin artmasının  , Türkiye ‘nin orta gelir tuzağına düşmesinin temel nedeni popülist politikalardır. Bütçeden siyasi iktidar çeşitli vesilelerle para dağıtıyor. Bu parayı alanlar , çalışma ihtiyacı duymuyor. Tembelleşiyor. Yaratıcı yeteneklerini kaybediyorlar. Biat kültürü oluşuyor.

 

Eğer siyasi iktidar bütçeden dağıttığı bu paraları , istihdam yaratmak , yeni yatırımlar yapmak için kullansaydı , yani para yerine iş dağıtsaydı , hem Milli gelir artışı olacaktı , hem de çalışanların  bu gün evde oturarak aldıkları gelire göre gelirleri  artacaktı.

 

Günübirlik popülist politikalar ülkenin gelişmesini de önlüyor. Yani toplum için bir tuzaktır.

 

Yetmedi , dış borçla büyüdük. Bu borçları geri ödeme sırasında da fakirleşeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir