YÜZDE 30 FAİZLE KOBİ KURTULUR MU?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ’ ler için 1.5 milyon liralık destek paketi olduğunu açıkladı. Bu paket içinde, Halk Bankasının vereceği kredilerde, aylık faiz yüzde 2.2 olacak. Aylık yüzde 2.2 faizin yıllık bileşiği yüzde 30 eder.

Enflasyon yüzde 12 iken yüzde 30 faiz, KOBİ’ yi kurtarma değil, batırma operasyonudur.

Türkiye de KOBİ’ lerin önemi lafta anlaşılmıştır. Gerçekte adım atmak gerekirse, bu güne kadar Hükümet bu şekilde görünüşte adım atmıştır.

Aslında KOBİ olarak çağrılan küçük ve orta boy işletmeler, bizim gibi gelişmekte olan ülkeler açısından ekonomide stratejik öneme sahiptir.

İster sanayileşmiş ülkelerde olsun, ister gelişmekte olan ülkelerde olsun, aramalı üretiminin önemli bir kısmını KOBİ’ ler yapmaktadır.

KOBİ’ ler büyük cesametli firmalara göre daha pratiktir.. Daha esnektir. Daha çeviktir. Ekonomik konjonktüre daha kolay uyum sağlarlar.. Kriz veya durgunluk dönemlerinde daha çabuk küçülebilirler. Bu yolla krizlerden daha az etkilenirler.

Yine müşterilerle daha yakın ilişki içindedirler. Çevreyle daha uyumludurlar. Bu açıdan doğru iş yapan KOBİ’ lere olan güven artar.

Emek yoğun çalıştıkları için de daha fazla istihdam yaratırlar. Sanayileşmiş ülkelerde toplam istihdamın yarıdan fazlası KOBİ’ ler yaratmıştır. Yatırımların yüzde 3 ile yüzde 40’ını da KOBİ’ ler yapmaktadır. Bizde ise yatırımların yalnızca yüzde onunu KOBİ’ ler yapmaktadır.

KOBİ’ lerin örgütlenmeden, yönetime, üretimden, pazarlamaya kadar temel sorunları yıllardır tartışılıyor. Yıllardır öneriler yapılıyor. Ancak bu güne kadar bu sorunlar çözülmedi.


 

DEVLETİN ÖNEMİ

PİYASA ekonomisinde devletin rolü bu gün yaşamakta olduğumuz krizlerde ve KOBİ’ lere bakış açısından önem kazanır. Zira devlet KOBİ kurmaz. Rakip olmaz. Ancak Piyasa ekonomisinin ve KOBİ’ lerin önünü açar.

Yine aynı paralelde devlet teşvik vererek, destek ve kolaylık sağlayarak, ekonomide kaynakların daha verimli alanlara gitmesini sağlar. Bu yolla KOBİ’ lerin daha verimli ve gerekli sektörlerde yoğunlaşması da sağlanmış olur.

Türkiye de özellikle AKP, devleti güçsüz hale getirdi. Devletin elini kolunu bağladı. Devlet KOBİ teşviklerinde ve KOBİ’ lere yol göstermekte yetersiz kalıyor.

KOBİ’lerin koordinasyonunda da anarşi var. KOBİ’ lerle ilgili, kamu sektöründe 10 adet, özel kuruluş olarak bir adet ve yurt dışı destekli örgütler olarak da 4 adet organizasyon yapan kurum ve kuruluş var.

Bunları tek çatı atında birleştirecek ve tek elden planlama yapacak bir kuruluş gereklidir. CHP iktidar olsaydı, “Esnaf ve KOBİ Bakanlığı” kuracaktı.

Hükümetin daha fazla geç kalmadan uygulanabilir ve inandırıcı bir önlemler paketi açıklaması ve bu paket içinde KOBİ’ lere ağırlık vermesi gerekiyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir