YOLSUZLUKLAR VE MAFYASAL İLİŞKİLER PİYASAYI KİRLETTİ

Deniz Baykal’ın yolsuzluklarla ilgili çıkışları, bu konuyu ve bağlı olarak mafyasal ilişkileri gündemde tutuyor… Siyasi iktidar da üstüne gidiyor.

Mafyasal güçler ve mafyasal ilişkiler, her şeyden önce toplumda etik değerlerin yıpranmasına ve hukuk düzeninin yara almasına neden oluyor… Ancak aynı zamanda topluma “ekonomik maliyetler”de getiriyor…

En yüksek maliyet, kamu ihalelerinde ortaya çıkıyor… Hele Belediye ihalelerinde bu işin adeta “cılkı çıkmış” durumdadır…

Kamu ihale kanununun değişmesi mafyasal ilişkileri önlemeye yetmedi. Zira bu ilişkiler ve zor oyunu bozuyor…

Örneğin İhalelerde olay şöyle cereyan ediyor:

Mafyasal güçler ihaleye katılan firmaları tehdit ediyor… Veya önceden para vereceğini söylüyor…  Diğer firmalar ya ihaleden çekiliyor… Veya daha yüksek fiyat veriyor… İhaleyi alan firma diğerlerine “pul” veya “çıkma” tabir ettikleri bir para dağıtıyor… Sonuçta ihale olması gerekenden pahalıya çıkıyor…

Bu yolla bugüne kadar yapılan ihale yolsuzlukları olmasaydı, devlet bugünkünden en az yüzde 50 daha fazla altyapıya sahip olurdu…

Bu durum kalkınmaya da yansıyor… Kaynakların yanlış kullanılmasına yatırımlarda verimin düşük olmasına yol açıyor… Bütçe açıklarına yansıyor… Ekonomik istikrarı bozuyor.

Mafyasal güçlerin ihale dışında özelleştirme, banka imtiyazı ve yer altı ekonomisi dahil, etkili oldukları işler, piyasada baskı ve terör yaratıyor. Piyasa dinamiklerini olumsuz etkiliyor… Rekabeti bozuyor… Haksız rekabet yaratıyor… Spekülatif faaliyetleri artırıyor. Özetle “piyasanın kirlenmesine” ve ‘’Haksız rekabet’’e yol açıyor.

Mafyasal ilişkiler, yolsuzluk ve usulsüzlük demektir… Bu ilişkilerin tırmanması Türkiye’ye yabancı sermaye girişini de önlemiştir. Yabancı sermaye bu durumun haksız rekabet yarattığını ve kendisinin rekabet şansını düşüreceğini hesaplıyor…

Öte yandan Avrupa Birliği yolunda da önemli bir engeldir… Zaten AB uygulamalardan ve yolsuzluklardan şikayetçidir.

Ayrıca mafyasal ilişkiler istikrar sorununa ek bir sorun olarak Türkiye’nin dışarıda “risk faktörünü” artırıyor… Bu şartlarda Türkiye dış kaynak bulmak için daha yüksek faiz vermek zorunda kalıyor…

Bu işin temel çözümü siyasetten geçer… Bir ülkede bu gibi kirli ilişkileri besleyen siyasi altyapı yoksa, mafyasal ilişkilerin etkisi azalır…

Ayrıca, Mafyasal ilişkileri önleyecek diğer bir imkan “vergi” idaresidir… Zira mafyasal ilişkilere girmeyen tek güvenilir kurum “vergi idaresi”dir. Vergi idaresi bu gibi ilişkileri tesbit edip sıkıştırmalıdır. ABD’de de mafyayı çökerten vergi idaresi olmuştur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir