Gözcü’nün dün bayram haberi , ‘’Bayramda kanlı bilanço.. 46 ölü.. 264 yaralı.. ‘’ şeklindeydi.
Sabahleyin gelen tebrikler içinden, CHP parti meclisi üyesi ve
Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz‘in değerli hocam diye başlayan tebriği vardı.. Nezir Büyükcengiz’in bir trafik kazasında ölümü, toplum için yalnızca acı değil aynı zamanda önemli bir kayıptır..
Büyükcengiz, 56 yaşında, daha önce Sarayönü Belediye Başkanlığı yapmış, Konya Belediyeler Birliği Başkanı, gerek partide gerekse halk arasında sevilen bir değerimizdi.
Kendisine tanrıdan rahmet, ailesine ve halkımıza başsağlığı diliyorum .
Her bayram sonrası bu toplum bir takım değerler kaybediyor.. Zaman kaybediyor.. İş gücü verimi düşüyor.. Üretim aksıyor.
Dünyada her ülke bayram yapar.. Ancak her şey dengeli olur.. Türkiye gerek şeker ve gerekse kurban bayramları en az on gün sürüyor.. Şimdi kurban bayramı dün bitti.. Ancak bakın bakalım çalışanlar veya iş sahipleri işbaşı yaptılar mı? Memurların önemli bir kısmı da iş başı yapmadı.. Şöyle veya böyle izin aldılar. Sonuçta bu haftanın iki iş günü de güme gitti.. Fiilen tatil yine on güne çıktı.
Kaldı ki hafta içine rastlayan bayramlarda, bakanlar kurulu karar alıyor.. Haftanın tümü tatil oluyor.
Bu yolla yalnızca iki bayramın fiili tatili 18 gün ediyor.. İş bu kadarla da kalmıyor.. Bayram tatilinden birkaç gün önce çıkanlar oluyor.. En önemlisi de bayramdan üç gün önce kimse iş yapmıyor.. Bayram dönüşü üç gün de işe intibak sürüyor..
Özetle, her bayram için 15 günlük iş kaybı oluyor.. Yani yılın bir ayı iki bayrama gidiyor.. Belki ticarette kayıp yok , ancak üretimde, verimlilikte bir aylık kayıp var.. Bu şartlarda Türkiye diğer ülkelerle nasıl rekabet edecektir?
Birçok Müslüman ülkede dini bayram tatilleri bir veya iki gündür.
Öte yandan yoğun trafik nedeniyle en çok kaza bayramlarda oluyor.. Şehir içinde trafik kilitleniyor.. Örneğin İstanbul ‘da köprü trafiği üç gün boyunca durma noktasına geldi.
Ayrıca, arabası olup da sık araba kullanmayanlar , bayramlarda trafiğe çıkıyor.. Uzun yola gidiyor.. Acele de işe karşınca , yorgunluk ve uykusuzluk olunca, sonuç maalesef üzücü oluyor.
Çoğu Avrupa ülkesinde tatil günleri kamyonların trafiğe çıkması yasaktır.. Türkiye de böyle bir karar alındı.. Ancak arkasından kamyon lobisi kararı kaldırttı.. Sebep olarak da kamyonların trafik kazalarına bir etkisi olmadığı ifade edildi..
Kamyonların trafikte ne yaptığını merak edenler, Şile yoluna bir girsinler, bakalım ne görecekler .
Bayram tatilleri 70 yıl önce çıkarılan bir yasayla yürütülüyor.. Bugünün şartlarına göre bayram tatillerini yeniden düzenlemek şart oldu.