Yolsuzluğun ve Popilizmin İçselleştirilmesi

Kılıfına uydurmak, bir yanlışlığı mevzuata uydurmak anlamında kullanılıyor…

Bazı toplumlarda kılıfına uydurmayı önlemek için, çapraz önlemler alınmıştır. Örneğin bir devlet  memuru, üç- beş yıl içinde birdenbire çok zengin olduysa ,  ‘’nereden buldun? ‘’ sorusunu soran yasalar devreye girer.

Elbette piyasada bir insanın bir yılda dahi zengin olması mümkündür. Ancak nasıl zengin olduğu bellidir… Kaçakçılık veya kara para sorunu varsa, bunların ortaya çıkarılması da mümkündür. Buna karşılık kamu sektöründe çalışan birine piyango çıkmadıysa, miras kalmadıysa  onun da zengin olmasının nedeni bellidir : ‘’yolsuzluk ‘’ 

Türkiye de birkaç medya haberi dışında, yolsuzluğun üstüne gidilmiyor.  Şimdiye kadar kamuda yolsuzlukla suçlandığı halde  ceza alanların  sayısı çok sınırlı kaldı. Tersine suçlananlar özel sektörde veya piyasada veya devlette daha iyi noktalara geldiler.

Devleti yönetenler çok başarılı iseler, bu başarı yolsuzluğu gölgede bırakabilir. Örneğin Amerikalılar buna ‘’ başarılı işler  yolsuzluğun görülmesini engeller ’’ benzeri bir deyim kullanıyorlar.

Türkiye de öteden beri ‘’Devlet malı deniz… Yemeyen domuz ‘’ diye bir deyim var.  Bu deyim aslında devlete karşı hıyanet içinde olanlar  için söylenmiş bir sözdür. Ancak toplum bunu devlet malını yemek mubahtır gibi algılıyor. Çünkü Osmanlıdan beri devlet eliyle zengin olanların zenginlikleri  yanına kar kalıyor.

Devlet malı  aslında halkın ortak  malıdır. Halkın vergileridir. Buna rağmen çoğu insan ‘’ içinde neyim var ?‘’diye yolsuzluklara karşı kayıtsız kalıyor. Bu durum toplumda devlet bilincinin yeteri kadar gelişmemiş olduğunu gösteriyor.

Anlaşılan odur ki birçok Ortadoğu ülkesinde ve bizde yolsuzluk içselleştirildi. Söz gelimi çalanların, yolsuzluk yapanların, çetelerin ve mafyaların   yanına daha çok insan gidiyor. Bu gibileri bende nasipleneyim diye düşünmüş olmasalar neden gitsinler?  

Yolsuzlukla mücadelede, ilk görev medyaya   düşüyor. Medya birçok ülkede polisin çözemediği sorunların üstüne gidiyor. Çözüyor. Veya yolsuzlukları ortaya çıkarıyor. Bu anlamda  kamusal işlev görüyor. Türkiye bu anlamda, hayatın normal seyrine de uymayan, şansız bir dönem yaşıyor.

Bir siyasi iktidarın kamu imkânlarını, devlet imtiyazlarını ve bütçe kaynaklarını oy karşılığı dağıtması, yolsuzluk mu? Yoksa Popülizm mi? Adına popülizm denilirse sanki toplum tarafından daha makul görülüyor.

Her ne olursa olsun, siyasette yolsuzluk veya popülizm demokrasi ile doğrudan ilgilidir… Demokrasilerde önce halk siyasi tercihlerini doğrudan ve dürüstlükten yana kullanarak denetim yapar. Bunun içinde toplumun demokrasi alt yapısı olmalı ayrıca eğitimli ve bilinçli bir toplum olmalıdır.  Rusya’da halkın eğitim düzeyi yüksektir. Ancak demokrasi bilinci olmadığı için otokrasi hakimdir.

İkincisi otokraside Meclis demetimi de sınırlı kalıyor.  Kaldı ki demokrasi yoksa halkın siyasi tercihleri de oluşmaz.

Orta doğu ve İslam ülkelerinde ise biat kültürü hakim olduğu için. Bırakın halkın demokrasiye sahip çıkmasını, demokrasinin olup – olmaması tartışılıyor. Dolayısıyla hiçbir denetim sistemi çalışmıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir