YAT TURİZMİNİ KİM BOĞAZLIYOR?

Uluslararası Deniz Endüstrileri Birlikleri Konseyi kayıtlarına göre, Akdeniz çanağında marinalara bağlanan yat sayısı 498 bindir.  Ayrıca 200.000 dolayında da bir marinaya bağlı olmadan dolaşan yat olduğu tahmin ediliyor.

 

 

 

Turizm altın yumurtlayan tavuktur. Yat turizmi ise , altın yumurtanın kendisidir.  Zira yat turizminin geliri hem kara turizm gelirine göre çok daha yüksektir. .. Hem de  Türkiye için Lobi oluşturmada daha etkilidir.

Ege ve Akdeniz ,  Akdeniz’de kıyısı bulanan ülkeler içinde ,  yat turizmi için en elverişli alanlardır.  Ne var ki , Türkiye Yat turizminden hakkı olan payı alamıyor.

 

AKDENİZ ÇANAĞINDA YAT BAĞLAMA YERİ ADETİ (BİN ADET )

                                           

FRANSA

227

İSPANYA

109

İTALYA

128

HIRVATİSTAN

16

TÜRKİYE

11

YUNANİSTAN

7

TOPLAM:

498

Türkiye Akdeniz çanağında bağlı olan yatların ancak yüzde 2’sini barındırabiliyor.

Ulaştırma Bakanı yıldırım , yat bağlama kapasitesinin 2023 yılında 50 bin olması amaçlandığını söylüyor . Ne yazık ki uygulama bakanın söylediğinin tersi olarak devam ediyor.  Yat limanı yapmak isteyen çok olduğu halde , her yıl bürokrasi ve belirsizlik artıyor.

Marina yatırımları için , belediyeler , Turizm bakanlığı, Tabiat varlıklarını koruma kurulu , Turizm bakanlığı , Ulaştırma bakanlığı Turizmladır.  genel  müdürlüğü , Devlet Limanlar ve hava alanları genel müdürlüğü , çevre bakanlığı , Milli emlak genel müdürlüğü , Orman genel müdürlüğü ve daha birçok kamu kurumu karışıleyor. Hırvatistanda ise em bürokrasi az  hem de teşvik fazladır. Birçok Türk sermayesi Hirvatistan’da marina yaptı.

Öte yandan belki de daha önemli  bir sorun , İktidarın bir turizm politikasının bulunmuyor olmasıdır . Söz  gelimi Türkiye’nin önemli  bir yat merkezi olan Göceğin geleceği risk altındadır.

Göcek koyları dünya da mega yatları çeken  önemli  bir yat  merkezidir. Halen , Göcekte kurulu 6 marina var. 1100 yat bağlama kapasitesi var… Bir yılda girip-çıkan yat sayısı  beş bindir. Birçok charter  firması var. Yat sahipleri , charter  yatlar ve  günübirlik  yatlarla göceğe giren  yabancılar , Göcek turizminin üçte ikisini oluşturuyor. Ayrıca Beldede  kara turizmi de gelişti. Birçok yabancının evi var.

Günaydın gurubunun sahibi Haldun Simavi ile Rahmetli  Özal’ Göceğin Turizm potansiyelini keşfeden iki insan oldu. 

1987 yılında Göcek  belde belediyesi  kuruldu. Göcek  Dünyada ve  Türkiye de tanındı. Ayrıca özel çevre bölgesi olarak ilan edildi. Belediye ve özel çevre koruma kurulu Göceği imar felaketinden korudu . Ayrıca belediye ,  Göcekte mafyasal ilişkileri önledi. Göceği göcek yapan Belediye şimdi  Muğla büyük şehir projesi içinde kaldırılmak isteniyor.  İstenirse özelliği olan bir belde olduğu için , belediye kalabilir.

Hükümetin Göcek için bir  daha düşünmesi ve Türkiye’nin   döviz kanallarından birisini tıkamaktan vaz geçmesi  gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir