Türkiye gıda da tüm dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olarak sayılırdı. IMF’nin baskısıyla AKP , bütçe açıklarını düşürmek için tarımı boğazladı. Tarım desteklerini düşürdü. Şimdi Dünyada ve Türkiye de tarım üretimi düştü. Gıda fiyatları artıyor. Eğer Siyasi iktidar tarımı ikinci plana atmasaydı , bu konjonktürde Türkiye tarım malı ve gıda ihraç eden bir ülke olurdu.
Ayrıca , çıpa olarak Hükümetin sarıldığı düşük kur ‘da ithal gıdayı içeride üretmekten daha ucuz duruma getirdi. Tarım destekleri de azalınca, tarım ürünleri ithalatı arttı. Artık Türkiye gıda ithal eden , pamuk ithal eden , deri ithal eden bir ülke konumuna geldi.
HÜKÜMET ŞARABI KÖSTEKLİYOR
AKP iktidarı , Anadolu’nun potansiyel bir imkanı olan şarap üretimini de , adeta yasaklamak istiyor.
1)Hükümet Şarabın litresinden 1.87 Euro ÖTV alıyor. Buna karşılık bize rakip durumunda bulunan 12 AB ülkesi şarap üretiminden ÖTV almıyor. Fransa ve Macaristan, yalnızca 3 cent alıyor. AB ortalaması 0.58 Euro dur. Türkiye şaraptan AB ortalamasının 3.2 katı kadar vergi alıyor.
Bu şartlarda Türkiye de üretilen şarabın, AB ile rekabet etmesi mümkün değil. Kaldı ki yukarıda da söylediğimiz gibi YTL’ nin aşırı değerli olması da şarapta da rekabet imkanını ortadan kaldırmış durumdadır.
2) MB döviz kuru endeksine göre AKP iktidarında, YTL yüzde 50 dolayında değer kazandı. Kur düşük kaldı. Aslında kur baskısını görmek için endekslere de ihtiyaç yoktur.
2003 yılının Mart ayında bir Euro 1.85 YTL idi. 24 aralık 2007 de bir Euro 1.70 YTL’ ye geriledi. Bu sürede dolar karşısında yüzde 30 değer kazanan Euro, Türkiye’ deki enflasyona rağmen YTL karşısında değer kaybetti.
2003 yılının mart ayında 1.85 YTL olan Euro nun bu gün reel kur endeksine göre 2.90 YTL olması gerekir. İhracatçının eline bir Euro karşılığında 2.90 YTL yerine eğer 2.0 YTL geçiyorsa, bu işi yürütemez.
İHRACATTA PAYIMIZ DÜŞÜK
3)Dünya şarap ihracatı, 20 milyar dolar düzeyindedir.
Türkiye’nin ihracattaki payı çok düşüktür. Bu nedenledir ki, 2006 yılında 8.5 milyon dolarlık şarap ihracatı Türkiye’ nin mevcut potansiyelini kullanmadığını gösteriyor. Şarap ülkesi olmasına rağmen Türkiye 2006 yılında 3.23 milyon dolar şarap ithal etmiştir.
4) Bu şartlarda Türk Firmaları rekabet etmek için, işçiden kesmek veya kayıt dışı işçi çalıştırmak yoluna gider. Kur ve vergi politikası bu yolu zorlar.
5) Yine bu günkü kur şartları Üretimi de kayıt dışına çıkar. Cezalarda bu kayıt dışılığı önlemez. Çünkü kayıt dışı üretim risk almaya değer avantaj sağlıyor. Bu nedenledir ki, Türkiye de üretilen şarabın yüzde 70’i kayıt dışıdır.
6) Bu ürünlerin üretiminde ve ihracatında devletin bir politikasının olması gerekir. Bu gün siyasi iktidarın böyle bir politikası yoktur.
DEVLET POLİTİKASI OLMALI
Şarap ihracatını artırmak için, ayrıca devletin üretim alanlarını, üzüm çeşidini de kontrol etmesi ve yol göstermesi gerekir. Kalite belgeli şarap üretmek isteyenler için, kalite bandrolü yapmak gerekir.
Fransa’ da her 6 kişiden bir kişi geçimini şarap sektöründen sağlıyor.
Dünyada şarap talebi artmaktadır. Bağcılık neolitik dönemde Kafkaslardan Trakya’ ya kadar uzanan bölgede başladı.
Türkiye de yeni yeni filizlenmeye başlayan şarap sektöründe çalışanlar, bağcılar ve aile bireyleri ile birlikte 100 bin kişiyi buluyor. Devletin Türk şarapçılığının önünü açması gerekir.