TURİZMDE OTURUP YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPMALIYIZ

Enflasyonda artış oluyor.. İşi hemen  doğaya , dış faktörlere bağlıyoruz.. Turizmde gerileme oluyor.. Nedenini kuş gribine, patlayan bombalara,  petrol fiyatlarına bağlıyoruz..

Fransa ‘da da kuş gribi vakası görüldü..  Turist sayısı neden azalmadı?

Dünya da turizm de bazı yıllar bazı ülkeler moda oluyor.. Bu gibi sorunları veri alırsak , asıl sorun bizim kendimizden kaynaklanıyor..

Turist için Tesis yapmak yetmiyor.. Doğa ve güneş te yetmiyor.. Turist rahat edebileceği bir ortam ister.. 

Adını vermek istemiyorum.. Akdeniz’de turistik bir kasaba var.. Halkın ve esnafın geçimi de  turizmden.. Bu aylarda bütün esnaf dükkanların önünde tavla oynuyor.. Ve el birliği etmiş gibi , her geçen turisti bakışlarıyla rahatsız ediyorlar.. Ve üstelik bazılarına da laf atıyorlar.. Bu insanın yediği ekmeğe bilmem ne yapması demektir..

 

Bir İngiliz atasözü var.. ‘’ George ‘u eğitmek için büyükannesinden başlamak gerekir.’’ Anlaşılan odur ki biz de  Eğitimli ve kültürlü bir toplum olmadan , turizmde çok yol alamayacağız.

Turizmde doğayı korumak , çevreyi temiz tutmak ve altyapı yapmak şarttır.. Biz yasaklarla bu işleri çözeceğimizi sanıyoruz..

Örneğin , Ege deki koylarla ilgili  medyada her gün olumsuz haber ve resimler yar alıyor..  Kaçak yapılaşma ve kaçak lokantalardan söz ediliyor..

Bu koylarda hizmet için talep varsa , o koyları kirletmeden devletin yönlendirmesiyle doğaya uygun ve gerekirse portatif yapı ve hizmet projeleri üretmek gerekir.. Yasak koyarsan , talep te varsa o zaman kaçağı önleyemezsin .. Koylar da kirlenir.

Türkiye de yerli ve yabancının turistik yatırım yapması veya işletmesi , deveye hendek atlatmak kadar zordur. 

Bir defa , bu gibi yatırımlar  imar açısından bir çıkmaza girmiştir..  Çünkü , imar planı yapanlar ve imar izni veren bakanlık ve daire sayısı çoktur.. Örneğin imar planı yapan , belediyeler var.. Özel çevre koruma kurulu var.. Bayındırlık bakanlığı var.. Turizm bakanlığı var..

Bu planlar için bu bakanlıklar ve daireler dışında , Milli Savunma bakanlığı , Maliye ve Milli Emlak , Denizcilik müsteşarlığı , SİT kurulları ,  ayrıca izin veriyor.. Veya vermiyor..

Yetmedi , yetki çatışması olduğu için birinin verdiği izni diğeri inadına vermiyor..

Yetmedi , yasalar açık ve uyumlu olmadığı için bu kurumlar , kimin yetkili olduğunu belirlemek için mahkemelere gidiyor. Kıyı kanunu nedeniyle bayındırlık bakanlığı ve özel çevre bu nedenle mahkemeye gitmek zorunda kaldılar.

Özetle .. Turizmde özeleştiri yaparak , çözüm geliştirmeliyiz.. Neden saymak, tembelliğimizin göstergesidir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir