TURİZMCİLER DE KDV İNDİRİMİ İSTİYOR

Tekstilden sonra Turizmcilerde hükümetten  KDV indirimi  istiyorlar.Bu nedenle Başbakan’la görüşüyorlar.

Aslında Turizmcilerin KDV indirimi istemekte haklılar..Daha yakından bakarsak KDV indirimi istemekte tekstilcilerden daha çok fazla hakları  var..Nedenlerine gelince:

1 ) Tekstilcilerde olduğu gibi,turizm sektörü de sıkıştı.. Tekstilcilerden ihracat yapanlar zora girdi. Turizmcilerin tamamı zora girmeye başladılar.

Çünkü , tekstilcilerin içinde değerli YTL’den etkilenenler ihracat yapanlardır.. Yurt içinde satış yapanlar etkilenmediler..Bu anlamda turizmciler daha çok dışa bağımlıdır.. Hizmetin daha büyük kısmı ihracat sayılmaktadır.

Başka bir ifade ile sektör satışlarında  yabancıların payı daha büyüktür.Örneğin 2005 yılında dışarıdan gelen her 4 kişiden 3’ü yabancıydı..Kaldı ki dışarıdan gelen bu 4 kişinin birisi Türk vatandaşı olmakla birlikte  dışarıda çalıştığı veya yaşadığı için,yine döviz ödemektedir.. 

 

Öte yandan işletmeler yerli turist için tespit edilen fiyatları da dışarıdan gelenlere verdikleri fiyatlar düzeyinde tutmak zorundadır.. 

Özetle kur düşük olduğu için Turizmde işletmelerin geliri tekstilden daha fazla olumsuz etkilenmiştir. Buna karşılık Enflasyondan dolayı da giderleri artmıştır.

 2 ) Avrupa ülkeleri içinde Turizm Sektörü’nde en yüksek KDV’yi Türkiye alıyor.

 Avrupa ülkeleri içinde Turizm sektöründen en yüksek KDV’yi Türkiye alıyor. Avrupa Ülkelerinde bizden sonra en yüksek KDV Macaristan da alınıyor.. Buna rağmen Macaristan ‘da da bu oran yüzde 12’dir. Diğer Avrupa Ülkelerinde ise yüzde onun altındadır.

 

TURİZMDE KDV ORANLARI

 

                                                                    YÜZDE

 

TÜRKİYE                                  18

MACARİSTAN                           12

İTALYA                                      10

YUNANİSTAN                              8

İSPANYA                                     7

FRANSA                                    5.5

 

Turizmde KDV oranları diğer ülkeler göre yüksel olması , Turizmde rekabet gücünün düşmesine neden oluyor.. Bu nedenle KDV oranlarını AB seviyesine çekmek gerekiyor.

 3) KDV dışında Turizmde İşletmeler gelirini  bastırılmış kurlarla tahsil etmekte  ve giderini  değerli YTL ile yapmaktadırlar.. Bu durum işletmelerin kar marjını sıfıra indirmiştir. Ayrıca Türkiye turist için pahalı gelmeye başlamıştır.

 

TÜRKİYE ARTIK TURİSTE PAHALI GELİYOR

 

                                       2002 Kasım            2006 Şubat

 

1 Dolar+1 Euro                   3.33 YTL                 2.91 YTL

 

Enflasyon Endeksi              100.0                      130.5

               

Reel Satın Alma(gram)       3300                        2130

 


 Yukarıdaki tablodan görüleceği gibi 2005 Kasım ayında bir dolar artı 1 euro bozduran turizmcinin veya turistin eline 3.33 YTL geçiyordu..Bu gün 2.91 YTL geçiyor.

 Öte yandan YTL’nin değerlenmesi ve enflasyon nedeniyle turistin satın alacağı mal ve hizmet pahalı oldu.

 Örneğin bir turist 1dolar artı 1 euro bozdurunca 2002 Kasım ayında 3 kilo 300 gram mal alabiliyordu,şimdi aynı para ile aynı maldan 2 kilo 130 gram alabiliyor. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir