TÜRKİYE- YUNANİSTAN POLEMİĞİ

Başbakan Erdoğan’la Ana muhalefet partisi genel başkanı Kılıçdaroğlu arasında , Türkiye mi iyi , Yunanistan mı iyi polemiği yaşanıyor. 

Kılıçdaroğlu’nun söyledikleri , ‘’Yunan ekonomisi Türk ekonomisinden iyidir… Çünkü Fert başına gelir 20-25 bin dolardır. ‘’

 

 

 

Başbakan ise ‘’şu anda adalarını satmaya kalkan bir ülkeTürkiye’ye  örnek olabilir mi ? Kargalar güler. ‘’

 

Polemik diyorum çünkü her ikisi de yanlış. Her zaman olduğu gibi her ikisi de laf ebeliği yapıyor ve temeli olmayan düz mantıkla konuşuyor.

 

Herşeyden önce , bu gün Yunan ekonomisi ile Türk ekonomisini karşılaştırmak yanlıştır. Çünkü bu gün için , birisi krizde bir ekonomidir. 2009  krizinde  Yunan ekonomisi  yüzde 2 küçüldü, biz ise yüzde 6.5  küçüldük.  Yani krizde Yunanistan bizden daha iyi durumda idi.

 

Öte yandan , Kılıçdaroğlu’da yanlış , çünkü fert başına gelir , ekonomik istikrarın ,  toplumsal  refahın  ve kalkınmışlığın tek göstergesi değil. Kaldı ki , bu gün Yunanistanda fert başına gelir 20-25 bin dolardan aşağıya düşmektedir. Çünkü yunanistan’da gelir artışı , üretimden dolayı katma değer yaratarak sağlanmış ve kalıcı bir gelir değildir. Avrupa yardımlarıyla , dış borçlarla gelir artışı yaratılmıştır. Yardımlar durur da dış borç ve faizi geri ödenirse  , yunan ekonomisinden kaynak çıkışı olacak ve ülke fakirleşecektir. Aynı risk Türkiye için de var.

 

Başbakanın Yunanistan  adalarını satıyor meselesine gelince … Bu yanlışı  teknik boyutta bir yanlış olmaktan daha öte bir söz hüllesidir.  

Çünkü eğer toprak satmak ise , Türkiye daha çok toprak satıyor.

 

AKP iktidarı , yabancıya mülk satışı için iki önemli karar aldı… Birisi Yabancıların mülk edinme sınırı da 2.5 hektardan 60 hektara çıkıyor. Diğeri mütekabiliyet esası kaldırılıyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, bugüne kadar Türkiye’de yabancılara 118 milyon metrekare mülk  satıldığını açıkladı. Mülk’ün adası , karası mı olur  ?

 

Daha da önemlisi , kimse mülkü sırtına alıp çıkarmaz… Ve fakat eğer bizdeki gibi bankaların yüzde 50’sini yabancıya satarsan , yabancı bir kriz anında bankanın içini boşaltır… Yani sırtına  alır , gider.

 

2001 krizinde Arjantin’de yabancı bankalar bir gecede 30 milyar dolar dışarıya transfer yaptı. Türkiye de aynı sorunla yüz yüzedir.

 

Türkiye de duble yol  yapılıyor … Bütçe açıkları azaldı.. Kamu borç yükü azaldı. Bunları kimse inkar edemez… Ancak bunlar AKP’ li bakanların Avrupa’yı idare ederiz demelerine yetmez… Çünkü, bizdeki ekonomik riskler Avrupa’dan daha yüksektir :

 

1)    Bu sene de 65 milyar dolar cari açık var.. Böylece AKP iktidarında verdiğimiz cari açık , 365 milyar dolara çıkıyor.  ,

2)    Türkiye’nin yatırım pozisyonu açığı 380 milyar dolara yükseldi,

3)    Enflasyon kronikleşti , 8 yıldır  yüzde 10 düzeyinde devam ediyor.

4)    Sermaye piyasası ve bankalar tabancılar hakimdir. Bunlar her sene karlarını dışarıya transfer ediyor.

5)    Yurtiçi Tasarruf oranı yüzde 12 ‘ye düştü.

6)    Her üç kredi derecelendirme kurumunun Türkiye için verdiği not , ‘’spekülatif , yatırım yapılamaz ‘’ düzeyidir.

Avrupa’yı  idare etmeye kalkan bakanlara ithaftır : ‘’Kendisi himmete muhtaç bir dede… Olmaya ki aleme himmet ede.’’

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir