TÜRKİYE KRİZ DIŞINDA KALIR MI?

CHP genel başkanı Deniz Baykal , Başbakan için ,‘’Gel televizyonda tartışalım dedim .. kabul etmedi. ‘’ Meclis  ikimizin de dokunulmazlığını kaldırsın dedim ‘’ kabul etmedi.’’ Yalnızca benim dokunulmazlığım kalksın  dedim ‘’ kabul etmedi. Şimdi de Baykal’a cevap vermem… Ademe havale ettim .. diyor. Bu şartlarda başbakana ‘’ kaçan kedi ‘’ demenin daha uygun olacağını söyledi.   

Başbakan, ekonomide başlayan resesyonu, sektörlerde devam eden daralmayı ve kapanan şirketler nedeniyle artan işsizliği kriz olarak görmüyor. Bu konuları dile getirenleri de suçluyor.

Gerçekte ise Başbakan ,üretici , tüketici ve  esnafın sesini duymadığı gibi TÜİK’ in açıkladığı resmi Göstergeleri de okumuyor. Bu göstergelere göre :

1)İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı, geçen eylülde yüzde 82..2 iken bu  bu eylülde 3.4 puan düşerek, 79.8’e geriledi.

TÜİK’in işyerlerinde yaptığı ankette , ankete katılanlar  kapasite kullanım oranının düşmesine , yarı yarıya toplam talepte düşmenin neden olduğunu ileri sürdü.

 

 

İmalat sanayi içinde en düşük kapasite ile üretim yapan sektörler içinde, gıda sektörü de var. Gıda sektöründe kapasite kullanım oranı yüzde 74.6’ye geriledi. Gıda üretiminin gerilemesi çok manidardır. Demek ki halk harcamaları boğazından kesecek kadar kıstı.

İmalat sanayinde kapasite kullanım oranın düşmesi , ekonomik durgunluğu ifade  ediyor.

SANAYİDE ÜRETİM DÜŞTÜ

2)2007 Ağustos ayında 147.1 olan sanayi üretim artışı endeks değeri, bu sene ağustos ayında yüzde 4 azalarak 141.2 oldu. Başka bir ifade ile sanayi üretimi düştü. Sanayi üretiminde düşme, GSYH ‘ da büyüme oranının da düşük çıkacağını göstermektedir.

Toplam sanayi içinde en yüksek paya sahip olan İmalat sanayi üretim endeksi ise daha yüksek oranda düştü. 2007 yılı ağustos ayında 142.4 olan endeks değeri, 2008 ağustos ayında 5.7 puan azalarak 134.3’ e geriledi.

3)Bu  sene ikinci çeyrekte fert başına büyüme oranı yüzde birin altına düştü… yüzde  0. 69 oldu.

Refah düzeyini, GSYH da fert başına büyüme gösterir. İkinci çeyrekte GSYH’ da büyüme yüzde 1.9 oldu. Ortalama nüfus artışı yüzde 1.2 olarak alınırsa, fert başına GSYH ‘da büyüme yüzde 0. 69 olmaktadır.

4) Bu sene İkinci çeyrekte yatırımlar yüzde 1.5 geriledi.Harcamalar yöntemiyle GSYH rakamlarına göre bu sene ikinci çeyrekte ‘’Gayri  Safi Sabit Sermaye‘’ oluşumu, yüzde – 1.5 oldu. Yatırımların gerilemesi, büyüme oranının düşmesi ve durgunluğun göstergesidir.

Bu göstergeleri okumayıp , krize karşı önlem alınmalı diyenleri suçlamak halk arasında ‘’ deve kuşu gibi kafayı kuma sokmak ‘’ şeklinde  tasvir edilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir