Kredi kartları sık sık toplumda sıkıntı yaratıyor. Kamu vicdanını rahatsız ediyor.
Ben bu konuyu çok yazdım … Çok konuştum… Kredi kartı faizi tefeci faizinin iki katı dedim. Bankalar tüketici istismar ediyor dedim. Ancak bu konuda derdi olanlar
e- mail göndermeye devam ediyor. Ayrıca her olan ‘’ bu sorunun ütünde daha çok durmak gerekir ‘’ diyor.
Merkez Bankası zaman zaman kredi kartları faizinde göstermelik olarak bir veya iki puan düşürüyor. Ancak yüzün içinde birin ne önemi olabilir ?
Kredi kartlarında iki faiz uygulanıyor..
Birisi akdi faizdir.. Akdi faiz demek, banka ile yapılan kredi kartı sözleşme faizidir. Bu faiz, kredi kartları borçlarında asgari ödeme tutarının üstünde kalan kredi kartı borçları ve kullanılan nakit avanslardan alınan faizdir.
İkincisi gecikme faizidir
.. Gecikme faizi de kredi kartı borcunu zamanında ödemeyenlerden alınan faizdir.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na göre, bu faizlerin her ikisinde de uygulanacak en yüksek faize Merkez Bankası karar veriyor.. Bankalar, Merkez Bankası’nın belirlediği bu faiz oranın
Üstünde faiz uygulaması yapamıyor..
Ne var ki, Merkez Bankası da bu faizleri tefeci faizinin iki katı olarak belirliyor..
Halen Merkez Bankasının kredi kartlarında tespit ettiği azami aylık faiz oranı yüzde beşin üstündedir. Yine Yine Merkez Bankası tayin ettiği ve gecikme faizine uygulanacak en yüksek aylık faiz de yüzde 6.nın üstündedir.
Özellikle yabancı bankalar, kredi kartlarına uyguladıkları faizi Merkez Bankası’nın tespit ettiği en yüksek orandan ilan ediyorlar..
Örneğin, yabancıya satılan Finansbank, HSBC,Yapı Kredi ve Tekstilbank , en yüksek orandan faiz alıyorlar.
Aynı Merkez Bankası, mevduata verilecek azamı faizi de belirliyor.. Bankalara, “mevduata en fazla yüzde 18 faiz vereceksin” diyen Merkez Bankası aynı bankalara yüzde 106 faiz alma imkanı veriyor.
Piyasada tefeci faizi en yüksek mevduat faizinin iki katıdır.. Şu sıralarda yüzde 50 ile yüzde 60 arasında değişiyor.. Buna karşılık bankaların kredi kartlarından aldıkları yüzde 106 oranındaki faiz , tefeci faizinin iki katıdır.
Öte yandan bankalar kredi kartlarına çok farklı faiz uyguluyorlar.. Bu bankalardan dördü , en yüksek faiz uygularken , bir kısmı daha düşük uyguluyor.. Bankalar içinde en düşük faizi alan bankanın aldığı akdi faiz 38 dir.. Gecikme faiz oranı da yüzde 52’dir.
En düşük faiz alan bankada kar ettiğine göre, yüzde 108 faiz alan bankalar spekülatif kar elde ediyor demektir..
Spekülatif karlar, haksız rekabet yaratır.. ve piyasa düzenini bozar.
Ezilen tüketici oluyor.. Kredi kartlarında asgari ödeme oranı yüzde 20 olduktan sonra, kredi kartı mağdurları artmaya başladı.
Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Ali Er, kredi kartı fakir halk için bir lüks değil, ‘’ hayatı idame ettirme aracıdır’’ diyor.
Kredi kartlarında risk nedeniyle faizler her yerde ortalama faizden yüksektir.. Ancak hiçbir ülkede ortalama faizin dört katı değildir.
Bu anlaşılmaz tutumu nedeniyle, 2007 ‘yılında ekonomide risk oluşturan faktörler arasına Merkez Bankası da girdi. Mayıs –haziran kur şokundaki tutumu, Başkanın “döviz almayın” şeklinde meramını yanlış anlatması gibi nedenler, Merkez Bankası’nın kredibilitesini düşürdü.
Merkez Bankası kredi kartı faizleriyle ilgili kararları nedeniyle de halkın da gözünden düştü..