TRAFİKTE AKLA ZARAR İŞLER…

TÜİK’in  bir ay önce yayınlanan taşıt  istatistiklerine  göre , Türkiye de

 9 milyon 26 bin 842 otomobil var. Bunların  yüzde 41,4’ünde LPG, yüzde 32,1’inde benzin, yüzde 25,9’unda dizel yakıt kullanılıyor.

 

İstanbul trafiğinde araç sayısı  3 milyona ulaştı. Son 20 gündür de  trafik iflas etti . Halkalıdan  Etilere  en az 2 saat sürüyor. Göztepe’den  Etilere en az 1.5 saat sürüyor. 

 

Trafik sorunu yıldan yıla artan bir dert iken , şimdi aydan aya artan  bir dert oldu. Söz gelimi , Zincirlikuyu’daki zorlu binaları ve açılacak  AVM’den sonra oralardan geçmek nasıl olacak ? İnsanların aklını zorluyor. Aklın yolu , gökdelenlere başlamadan  önce yol ve ulaşım sorununun çözülmüş olmasıdır.  

 

 

 

Trafiğe takılınca ister istemez herkes bu işte ne yanlışlık var diye düşünüyor.. İnsan  bazen  akıllara durgunluk verecek düzeyde yanlışlar farkediyor.. Söz gelimi , trafikte boş saatlerde , TEM yolu bomboş ta olsa , Çekmeköy Şile yolu Beşiktaş tesisleri kıpkırmızı oluyor. İstanbul’da her yer yeşil de olsa bu kısa yol kıp kırmızıdır. Tam bu zülüm içindeyken biraz sonra  İstanbul’da bilmem nereyle nere arası 2019 yılında  20 dakika diye bir tabela görüyorsunuz.  Allah sabır versin… İnsanlarla bu kadar alay edilir. Oysaki  2019’ hayali satmak yerine Büyük şehir , az bir maliyetle ve tek şerit ilavesi ile veya trafik akışını yeniden planlama ile Beşiktaş tesisleri yolundaki  bu sorunu çözebilir.   

 

Kazılan her çukurun başına ‘’büyük şehir çalışıyor ‘’ diyen tabelaların maliyeti , trafikte oluşan darboğazları çözmek için verilirse , Büyük şehir daha çok reklam yapmış olur.

 

İstanbul trafiğinin artmasında elbetteki  sürücü hatalarının payı da yüksektir. Ne var ki sürücü hatalarının  düzeltilmesi ve önlenmesi de mevzuatla ve denetimle olur.

 

Trafik sorunu toplum açısından önemli bir kayıptır. Zaman herkes için en kıt kaynaktır. Trafik ise zaman kaybının baş sorumlusudur. Halkalıdan Etilere gelip çalışanlar günde 4 saat kaybediyor.

 

Ayrıca Trafik yakıt israfına da yol açıyor. Bu durum hem maddi kayıp yaratıyor  hem de hava kirliliğine ve küresel ısınmayı olumsuz etkiliyor.

Konuşmalarda zaman zaman Trafik çıldırttı sözünün arkasında Sürücülerin ve yolcuların stres yaşamaları yatıyor.  Acil durumlarda, Ambülansların ulaşması da zora giriyor.

Trafik sorunu nasıl çözülür sorusuna en iyi cevap , Vikipedi’ de verilmiş : 

  • Park et ve toplu taşımayı kullan projeleri
  • Yolların paralı hale getirilmesi
  • Sıkışık bölgelere girişin ücretli hale getirilmesi
  • Bazı tür taşıtların günün belirli saatlerinde trafiğe çıkmalarının engellenmesi
  • Plaka numaralarına göre haftanın belirli günleri bir kısım araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesi
  • Toplu taşımanın ücretlendirilmesi yönünde desteklenmesi, fiziksel olarak geliştirilmesi
  • Bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması
  • İnternetten alışverişin artırılması
  • Bina yerlerinin kısıtlamaları

Çözümsüz bir sorun olmaz. Yeter ki niyet ve samimiyet olsun.

 

Değerli okurlarımdan bayram tatilinde izin istiyor ve şimdiden  iyi bayramlar diliyorum. Bayram sonrası tekrar görüşmek dileğimle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir