TEŞVİK TEDBİRLERİ BASIN BİLDİRİSİ – II

ESFENDER KORKMAZ

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ

BASIN BİLDİRİSİ

05.06.2009

 

 

 

 

HÜKÜMETİN AÇIKLADIĞI TEŞVİK TEDBİRLERİ, YAŞAMAKTA OLDUĞUMUZ EKONOMİK DEPRASYONDAN ÇIKIŞ İÇİN YETERLİ DEĞİL.

 

TEŞVİK TEDBİRLERİ, KRİZDEN ÇIKIŞI TEHDİT EDEN FAKTÖRLER, KRİZİN DERİNLİĞİ VE NEDENLERİ DOĞRU TEŞHİS EDİLMEDEN HAZIRLANMIŞTIR.

 

1) GEÇ KALINMIŞTIR.

 

HÜKÜMET TEŞVİKLERİ DÜZENLEMEKTE GEÇ KALMIŞTIR. BİR YILA YAKINDIR, SANAYİ SEKTÖRÜNDE KAPASİTE KULLANIM ORANI VE SANAYİ ÜRETİM ENDEKSİ DÜŞMEKTEDİR. İŞSİZLİK ARTMIŞTIR. 2009 İLK ÇEYREĞİNDE BÜYÜME ORANININ EKSİ YÜZDE 10 DOLAYINDA OLACAĞI ANLAŞILMIŞTIR.

 

TEŞVİK ÖNLEMLERİ KRİZ BAŞLANGICINDA VE BİR PROGRAM İÇİNDE HAZIRLANMIŞ OLSAYDI, PİYASA VE EKONOMİK AJANLARIN BEKLENTİLERİNİ POZİTİF ETKİLERDİ. 

 

2) PLANSIZ- PROGRAMSIZ YAPILMIŞTIR.

 

TEŞVİKLERİN ETKİLİ OLMASI İÇİN DİĞER İKTİSAT VE MALİYE POLİTİKASI ARAÇLARI İLE UYUMLU VE KOORDİNELİ OLMASI GEREKİR. BU NEDENLE, KALICI BÜYÜME VE İSTİKRAR SAĞLAYACAK BİR PROGRAM YAPARAK, TEŞVİKLERİ DE BU PROGRAM İÇİNE YERLEŞTİRMEK GEREKİRDİ. 

 

3) TEŞVİKLERİN KONJONKTÜREL ETKİSİ GÖZETİLMEMİŞTİR. 

 

İÇİNDE BULUNDUĞUMZU KONJONTÜRDE TEŞVİKLERİN HEDEFİ EKONOMİNİN CANLANMASI OLMALIYDI. TEŞVİKLERİN KONJONKTÜREL ETKİ YAPMASI VE CANLANMANIN SAĞLANMASI İÇİN AYIRIM YAPMADAN TÜM YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ GEREKİRDİ. OYSAKİ AÇIKLANAN TEŞVİK ÖNLEMLERİ KAYNAK DAĞILMINI GÖZETEN, SEKTÖREL VE PROJE BAZINDA VERİLMİŞTİR.

 

4) TEŞVİKLER KENDİ İÇİNDE TUTARLI DEĞİLDİR.

 

TEŞVİK SİSTEMİNİN ETKİLİ OLAMASI İÇİN:

 

YATIRIM TEŞVİKLERİ,

ÜRETİM TEŞVİKLERİ,

TÜKETİM (TALEP ARTIRICI) TEŞVİKLERİNİN BİRLİKTE YAPILMASI GEREKİR.

 

AÇIKLANAN TEŞVİK ÖNLEMLERİ DAĞINIK VE ETKİLERİ BELİRSİZ TEŞVİKLERDİR. AYRICA TÜKETİCİNİN CEBİNE SATIN ALMA GÜCÜ YARATACAK BİR GELİRİN GİRMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR.

 

5) BU TEŞVİKLER YATIRIM ARTIŞI YARATMAZ.

 

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI SON BİR YILDIR HIZLA DÜŞMEKTEDİR. KRİZİNDEN ÇIKIŞ VE İSTAİHDAM ARTIŞI İÇİN DEVLETİN KAMU ALT YAPI YATIRIMLARINI, ÖZEL SEKTÖRÜNDE FİZİKİ YATIRIMLARI ARTIRMASI GEREKİR.

 

ÖZEL YATRIMLARIN ARTIRMAK İÇİN YATIRIM MALİYETLERİNİ DÜŞÜRMEK VE YATIRIMIN KARLILIĞINI ARTIRMAK GEREKİR.

 

YENİ YATIRIMLARDA ALINAN KURUMLAR VERGİSİNİ DÜŞÜRMEK, YATIRIMLARI ARTIRMAZ. ÜSTELİK 4 BÖLGEDE YATIRIM RİSKİNİ TELAFİ ETMEZ.

 

AYRICA, KURUMLAR VERGİSİ TEŞVİKİ YATIRIM SONRASI KARLILIĞI ARTIRIR. FAİZLER YÜKSEK OLDUĞU SÜRE, KARLILIK ORANI FAİZLERLE REKABET EDEMEZ.

 

YATIRIMIN MALİYETİNİ DÜŞÜRÜCÜ ÖNLEMLER İÇİNDE ARSA TAHSİSİ GEREKLİ BİR ÖNLEMDİR. YARARLI OLACAKTIR.

 

FAİZ MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK İÇİN VERİLEN TEŞVİĞİN HİÇ BİR ÖNEMİ YOKTUR. EN FAZLA 500.000 LİRAYA KADAR OLAN YATIRIMLARA YÜZDE 3 VE YÜZDE 5 DESTEK SAĞLAMAK YETERLİ DEĞİLDİR. ÖRNEĞİN 300.000 LİRALIK YATIRIM İÇİN YATIRIMIN YÜZDE 70’İ İÇİN VERİLEN FAİZ DESTEĞİ YILDA 10 LİRADIR. 

 

KALDI Kİ, KAMU BANKALARI DIŞINDAKİ ÖZEL BANKALAR YÜZDE 13 BİLEŞİK FAİZLE TOPLADIKLARI MEVDUATI YATIRIM KREDİSİ OLARAK YÜZDE 30 FAİZLE SATIYOR.  YÜZDE 30 DOLAYINDA YATIRIM KREDİ FAİZİ VARKEN KİMSE YATIRIM YAPMAZ. YATIRIM İÇİN DEVLETİN KREDİ FAİZLERİNE YÜZDE 3-5 SÜBVANSİYON VERMESİ YETMEZ. DAHA FAZLA KREDİ TEŞVİKİ VERİLMELİ VE YASA ÇIKARARAK KREDİ FAİZLERİNE SINIR GETİRİLMELİDİR.

 

AYRICA FİZİKİ YATIRIMLAR İÇİN KONTROLLÜ NAKDİ SÜBVANSİYON VERİLMESİ GEREKİR.

 

6) İSTİHDAM TEŞVİĞİ DEVEDE KULAK KALACAKTIR.

 

İŞ VERİLECEK 120 BİN KİŞİ 6 AY SONRA YİNE İŞSİZ KALACAKTIR.

 

EĞER İŞ ARAMAYAN İŞSİZLERİ DE KATARSAK TOPLAM 6 MİLYONU GEÇEN İŞSİZ SAYISI İÇİNDE 6 AYLIK 120 KİŞİYE İŞ VERMENİN BİR ANLAMI YOKTUR.

 

GENÇLERE MESLEKİ EĞİTİMİ VERMEK GEREKLİDİR. ANCAK BUNLARIN ÇALIŞACAĞI İŞ ORTAMINI YARATMAK DAHA GEREKLİDİR. AKSİ HALDE EĞİTİLMİŞ İŞGÜCÜNÜN İŞSİZ KALMASI DAHA YÜKSEK ORANDA BİR SOSYAL RİSK TAŞIR.

 

  • İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ İÇİN YATIRIM ORTAMININ OLUŞMASI,

 

  • DEVLETİN ALTYAPI VE ÖZEL SEKTÖRÜN FİZİKİ YATIRIM YAPMASI GEREKİR.

 

  • KUR VE FAİZ POLİTİKASI YOLUYLA İÇ ÜRETİMİ ÖZENDİRMEK GEREKİR.

 

  • TUTARLI VE KOORDİNELİ BİR PLAN İÇİNDE, EKONOMİK CANLANMA PROGRAMI YAPMAK GEREKİR. BU TAKDİRDE YATIRIM İÇİN GÜVEN ORTAMI DA OLUŞUR.

 

AYRICA BU PROGRAM İÇİNDE İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ VE PRİM YÜKÜNÜ KALICI OLARAK, AB VE OECD ÜLKELERİ SEVİYESİNE DÜŞÜRMEKTİR. MEVCUT YÜZDE 40 İSTİHDAM YÜKÜ YÜZDE 25 SEVİYESİNE DÜŞÜRMEK GEREKİR. 8 MİLYON OLAN KAYIT DIŞI İSTİHDAM YARI YARIYA DÜŞER.  İŞVEREN YÜZDE 25 ORANINDA BİR YÜKÜ RİSK ALMAYA DEĞMEZ OLARAK GÖRÜR. KAYITLI İSTİHDAM ARTAR.

 

İSTİHDAM YÜKÜ DÜŞERSE, İŞGÜCÜ MALİYETLERİ DÜŞER. YATIRIMLARDA SERMAYE YOĞUN YATIRIMLAR YERİNE EMEK YOĞUN YATIRIMLAR ARTAR. İŞSİZLİK AZALIR.

 

TÜRKİYE DE YÜKSEK FAİZ MALİYETİNE RAĞMEN, SERMAYE YOĞUN YATIRIMLAR ARTMAKTADIR. BUNUN NEDENİ İSTİHDAM YÜKÜNÜN YÜKSEK OLMASIDIR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir