TEMMUZ’DA YATIRIM ARAÇLARI NE GETİRDİ?

Türkiye İstatistik Kurumu , her ay yatırım araçlarının reel getirisini hesaplıyor. Bir sonraki ay yayınlıyor.

Reel getiri, enflasyonun etkisi giderildikten sonra kalan gerçek gelir şeklindedir. Enflasyon oranı olarak da Üretici Fiyatları Endeksi ( ÜFE ) ve Tüketici Fiyatları Endeksi ( TÜFE ) bazlı olarak yapılıyor. ÜFE, üretici maliyetlerini göstermektedir. TÜFE ise talebi göstermektedir. Bu nedenle , tüketiciyi TÜFE bazlı reel gelir daha çok ilgilendiriyor. Temmuz ayında tasarruf araçları içinde yalnızca altın, aylık ve yıllık olarak reel getiri sağladı. Altının aylık reel getirisi yüzde 3.90 oldu. Yıllık reel getirisi ise, 19.40 oldu. Dünyada ekonomik istikrarın bozuk olduğu dönemlerde, altın fiyatları artıyor. Örneğin, 1970 ve 1974 petrol krizlerinden önce bir ons altın 35 dolar iken, kriz sırasında 400 dolara çıktı.

TÜFE’YE göre yatırım araçlarının reel getirisi

Altın dışında kalan diğer yatırım araçları zarar getirdi. En yüksek zararı da borsa getirdi. Aylık yüzde 4.75 ve yıllık yüzde 36.46 zarar getirdi. Ağustos’ta yeniden artmaya başladı. Ancak kısa sürdü. Dün itibariyle borsa endeksi , yılbaşına göre yüzde 25 daha düşük idi. Arkası ne olur? Esen rüzgara bağlı.
Kesin olan , 2007 sonuna kadar borsanın aşırı şişmiş olduğu idi. Bu hava ister istemez alınacaktı.

Dolar yine kaybettirdi

Borsa’ dan sonra en fazla zararı ABD Doları tutanlar çekti. Doların da son bir yıldaki kaybı yüzde 15.49 oldu. Doların kaybı kısmen doların dünyada diğer paralar karşısında değer kaybından, kısmen de Türkiye’de YTL’nin aşırı değer kazanmasından ileri geldi.

Brüt mevduat faizi temmuz da yüzde birin altında 0.76 oranında reel getiri sağladı. Brüt olduğu için bu zarar demektir. Bankalar mevduat faizi verirken , aylık brüt yüzde 1 veya 1.5 veriyor, kredi kartı faizi alırken aylık yüzde 5 ile 6 arasında alıyorlar. Sonunda bankalar, reel sektörün ve halkın nesi varsa alacaklar. AKP Hükümeti de bankacıların Lobiciliğini yapıyor. Örneğin kredi kartlarında bu kadar yüksek faizi MB kararlaştırıyor.

Son bir yılda altının yüzde 19.40 reel getirisi ile Borsa’nın yüzde 36.46 reel kaybı arasında, 55 puan fark var. Dünyada yüzde 1 veya yüzde 2 faiz ve geliri farkı önemli kabul ediliyor. Plasmanların yönünü tayin ediyor. Türkiye de 55 puan fark olması , istikrarsızlığın ve kırılganlığın ne kadar büyük olduğunu göstermektedir.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir