İŞSİZLİK NEDEN DÜŞMÜYOR?

2012 Ocak ayı işsizlik oranı yüzde 10.2 olarak açıklandı. Geçen yıl Ocak ayında bu oran yüzde 11.9 idi. Demek ki Geçen yıla göre, bu yılın Ocak ayı işsizlik oranı 1.7 puan daha düşük çıktı.  Ancak yine de bu işsizlik oranı yüksektir. Geçen sene çok yüksekti… Bu sene yüksek. Seneye de düşme beklenmiyor.  Oysaki 2000 ve öncesinde işsizlik oranı yüzde 7 düzeyinde idi.

 

 

 

İşsizlik oranı neden düşmüyor ?

 

1)    Hükümetin işsizlik oranını düşürmek diye bir niyeti yok… Düşmesi için politika üretmiyor. Hükümet üyeleri de istihdam üstündeki yüklerin yüksek olduğunu söylüyor. Ancak bu güne kadar , hiçbir önlem alınmadı. İstihdam yükü , AB ortalamasına çekilmedi.  

2)    Yatırımlara verilecek teşvikler , istihdamın artmasını ve işsizliğin yüzde 10’un altına düşmesini sağlayabilir. Ancak  Başbakan ve ilgili bakanlar  önce işin reklamını yapıyor. Ortada  bir kararname yok. Kararname ve  mevzuat yapılmadan önce ,  gerek Başbakan ve gerekse ilgili bakanlar   ortalığı velveleye verdi.  Ne var ki  kararnamenin henüz çıkmamış olması , işin ciddiyetini bozdu.  Yerli ve yabancı yatırımcı da güven sorunu yarattı. Kaldı ki bu teşvikler yalnız iki yıl içinde yapılacak yatırımlar için verilecek  ve  2013 te de teşvik oranları  düşecek.  Yani  sürekli değil. Oysaki bir yatırımın yalnızca planlaması birkaç yıl sürüyor.

3)    TL’nin değerli olması nedeniyle ,  aramalı ve hammadde ithalatı arttı. Sanayide yüzde 70 , ihracatta yüzde 80 ithal aramalı kullanılıyor. Aramalını içerde  üretmeyince , istihdam da düşüyor. Adeta ithal ettiğimiz ülkelerde istihdam yaratılmasına katkı yapmış oluyoruz. Buna rağmen , hükümet ve MB kur politikasını değiştirmiyor. Hatta tersine MB kur artmasın , TL değerli kalsın diye müdahale ediyor.

4)    Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde , toplumsal refahı artırmak için kalkınma politikaları uygulamak  gerekir. Çünkü yalnızca büyüme politikaları , gelir dağılımı ve  istihdamı sağlamakta yetersiz kalıyor. Yada , eğer çalışanlara büyümeden pay verilmezse  tersine gelir dağılımı bozuluyor. Kalkınmanın yolu , devletin  daha aktif rol almasıyla mümkündür.  Devlet , piyasanın şefaf ve rekabetçi olması için önlemler almalıdır. Oligopol yapıları kırmalıdır. Bu gün her sektörde oligopol yapı var. Fiyatlar her zaman tüketici aleyhine oluşuyor. Londra da , pamuklu ve sağlam bir gömleği 25 liraya alıyorsunuz ..  Türkiye de aynı gömlek yüz lira. Bunun nedeni , TL’nin değerli olması ve Piyasanın oligopol yapısıdır.

5)    Bankacılık sisteminde , kartelleşme var. Bankalar, yüzde 9 ‘dan mevduat  topluyor ..   Yatırımcıya yüzde 21’den satıyor… 20 banka kredi kartı veriyor.. MB kredi kartlarında maksimum oranı belirliyor. Bankaların 20’si de maksimum orandan yüzde 30 dolayında faiz alıyor. Yatırım kredilerinin pahalı olması , bankaların yüksek kar marjlarından ileri geliyor. Amerika’da ve Avrupa’da  bankalar bir puanla, yüzde 5 karla  kredi veriyor.  Bizimkiler , 10 – 20 puanla , yani yüzde 100 ve yüzde 300 karla kredi veriyor. Bu kredi faizleri ile hiç kimse yatırıma cesaret edemiyor. Sanayici  aramalı  üretmek yerine ithal etmeyi daha karlı buluyor. Bankaların bu şekilde  spekülatif kar peşinde koşmalarını engelleyecek devlet anlayışı olması gerekir. Devletin Anayasanın 167 maddesine göre , kartelleşmeyi önlemesi gerekir. Ancak AKP iktidarı devleti tu- kaka görüyor. Geçen ay televizyonda röportaj yapan bayan , bir CHP’liye soruyor : Artık devletçilik ve Laiklik gibi abes işlerle uğraşmıyorsunuz değil mi ? CHP’ li kem küm ediyor. İşte AKP ‘nin yanlış olan devlet anlayışı ,  ekonomiyi ve  kendini bilmez insanları bu düzeylere kadar taşıdı.

6)     Bir hükümetin işsizliği çözmesi için ne kadar işsize iş yaratacağını bilmesi gerekir. Bunun için de önce  işsiz sayısını iyi bilmelidir. Oysaki TÜİK bu işi saptırıyor. Söz gelimi Ocak ayında 2 milyon 664 bin işsiz var diyor. Oysaki , ayrıca yarın iş bulsa çalışacak dediği

 2 milyon 152 işsiz de ayrıca var. Yani eğer iş bulacaksak ,  4 milyon 816 kişiye iş bulmak şeklinde bir planlama içinde olmalıyız.   Aksi halde işsizi yarı yarıya göstermek , kafayı kuma sokmak olacaktır.    

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir